„Acele spitale regionale despre care vorbim de câțiva ani de zile și miniștrii precedenți s-au tot lăudat cu ele. Realitatea e că noi, când am ajuns (la guvernare — n.r.), (…) nici măcar nu erau identificate terenurile pe care să se construiască. Nici vorbă de pregătirea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice. (…) Acum avem terenurile identificate pentru toate cele trei locații — la Cluj, la Iași și la Craiova. Avem (…) un contract cu Banca Europeană de Investiții, care ne pune la dispoziție un milion de euro bani nerambursabili, pentru a pregăti studiile de fezabilitate și proiectele tehnice, care vor fi gata (…) în prima jumătate a anului viitor și deci din a doua jumătate a anului viitor se vor începe lucrările la aceste spitale”, a declarat Cioloș, la Adevărul Live, potrivit Agerpres.
Potrivit premierului, Ministerul Sănătății a pregătit și alte proiecte de investiții.
„Două proiecte-pilot de parteneriat public-privat, pe care ne-am dori să le putem dezvolta, unde să implicăm și investiții private strict pe partea de construcție spitalicească și de management a acelei infrastructuri, rămânând ca tot sistemul medical care funcționează în aceste spitale să fie în continuare al statului, dar să lucreze în condiții de logistică și de dotare la standarde înalte. (…) Avem deja două astfel de proiecte-pilot în București și pregătim și alte proiecte de genul acesta”, a spus Cioloș.
El a adăugat că actualul Guvern a făcut „câteva” lucruri în Sănătate, care dacă sunt continuate „pot să înceapă să schimbe fața sistemului medical din România”.
„În primul rând, să avem curajul să scoatem la suprafață problemele pe care le avem. (…) Indicele faptului că le scoatem la suprafață este și faptul că vedem deja atacuri asupra celor care fac acest lucru. Și asta a început să facă domnul ministru Voiculescu, să aibă curajul să pună punctul pe i, să pună problemele pe care le avem pe masă. Asta nu înseamnă că sistemul medical din România este irecuperabil, ci înseamnă că avem probleme care au fost ascunse tot din mândrie patriotică, probabil, în anii trecuți”, a afirmat Dacian Cioloș.
Potrivit prim-ministrului, este necesară o canalizare a resurselor „în mod transparent și eficient”.
„N-a existat o politică de utilizare a resurselor bugetare în Ministerul Sănătății până acum pe partea de investiții. (…) În fiecare an, ministrul aproba el însuși direct prioritățile de investiții la un spital sau la altul, fără niciun criteriu clar, coerent, predictibil pentru mai mulți ani de zile. Acum avem o strategie de investiții în infrastructură spitalicească. (…) Resursa umană în sistemul medical e la fel importantă. Noi, din păcate, formăm încă medici pentru alte țări din Uniunea Europeană și n-avem suficienți medici la noi. (…) N-am fost în măsură să-i ținem, să le dăm convingerea că dacă lucrează onest și cinstit pot să facă o carieră de succes și în România”, a explicat Cioloș.