„Această decizie subliniază angajamentul puternic al SUA pentru securitatea europeană şi vine în întâmpinarea obiectivelor comune pe care le avem în ceea ce priveşte securitatea regională şi a ţării noastre. Parteneriatul nostru Strategic oferă cadrul necesar pentru dezvoltarea acestei relaţii. Sunt convins că paşii pe care îi facem împreună sunt în direcţiile pe care le-au subliniat toate strategiile noastre de securitate din ultimii ani şi au o largă susţinere în societate”, a mai spus premierul, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.
Citeşte şi: Pentagonul anunţă creşterea prezenţei militare în România
Dacian Cioloş a amintit că România şi-a asumat alocarea de anul viitor a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, pentru a răspunde „adecvat” provocărilor de securitate actuale şi viitoare.
Şi Ministerul Afacerilor Externe a transmis miercuri că anunţul SUA privind sporirea de patru ori a bugetului destinat Iniţiativei pentru Reasigurarea Europeană (European ReassuranceInitiative/ERI) pentru anul 2017 arată ”determinarea de a asigura o prezenţă militară americană robustă în Europa”.
Administraţia Barack Obama intenţionează să suplimenteze substanţial capacităţile militare în state NATO din Europa Centrală şi de Est, în scopul contracarării agresivităţii Rusiei, fonduri destinate acestui plan fiind prevăzute în bugetul din 2017, informează cotidianul The New York Times.
Preşedinţia Statelor Unite va solicita un buget militar de 3,4 miliarde de dolari destinat Europei de Est în anul 2017, comparativ cu fondurile de 789 de milioane de dolari alocate în prezent.
Pentagonul ar urma să utilizeze fondurile pentru suplimentarea capacităţilor militare – armament greu, vehicule blindate şi alte echipamente – în ţări membre NATO din Europa Centrală şi de Est, scrie Mediafax.