„Astăzi, când marcăm un secol de la intrarea României în Marele Război, trebuie să reflectăm cu toții mai mult ca oricând la acest moment, dar și să acționăm astfel încât toți cei care s-au sacrificat să fie răsplătiți nu doar prin gânduri pioase, ci mai ales prin fapte. Moștenirea lăsată de eroii Războiului pentru Întregire trebuie păstrată, îngrijită și respectată de urmași. O Românie modernă și prosperă, care știe să-și respecte cu adevărat eroii, prin gânduri și fapte, a fost și este visul și dorința fiecăruia dintre soldații români care au plecat, pleacă sau vor pleca la luptă oriunde îi trimite țara. Adâncă recunoștință și glorie eternă eroilor căzuți și veteranilor de război”, a afirmat Dacian Cioloș, la festivitățile din Parcul Carol, dedicate împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.
Premierul a elogiat sacrificiul sutelor de mii de eroi căzuți în luptele care au făcut posibilă existența națiunii române.
„Multe se pot schimba în viața unei națiuni, multe adevăruri pot fi uitate și multe greșeli pot fi iertate. Ceea ce nu trebuie să se schimbe în viața unei națiuni ce se respectă este recunoștința pentru sacrificiul sutelor de mii de eroi tăcuți, căzuți în luptele care i-au făcut posibilă existența. Faptul că stăm astăzi în fața dumneavoastră, în calitate de reprezentanți ai unei națiuni independente, se datorează celor căzuți, dar și celor care au supraviețuit războiului pentru reîntregire. Un război în care România a sperat și a disperat în egală măsură, trecând prin entuziasmul începutului, deșertul refugiului și umilința ocupației, pentru a renaște apoi, mai frumoasă ca niciodată, grație sacrificiului ultim al celor pe care-i cinstim astăzi”, a spus Cioloș.
El a apreciat că, „fără eroii de la Turtucaia, de pe Valea Prahovei și de pe Valea Jiului, de la Neajlov, Mărăști, Mărășești și Oituz, nicio circumstanță externă nu putea fi valorificată și niciun om politic, oricât de dăruit ar fi fost el, nu ar fi putut obține nimic”.
„Statul român de după 1918 nu este rezultatul unor întâmplări dramatice din viața altor popoare, așa cum a fost Revoluția rusă sau înfrângerea Puterilor Centrale în război. România Unită este răsplata pentru curajul unei armate miraculos ridicate din cenușa înfrângerilor din 1916, care a știut și a putut să pornească din nou la luptă, susținând prin forța armelor și curajul soldaților săi aspirațiile legitime ale teritoriilor locuite de români. Lor, celor care sunt comemorați astăzi, eroilor căzuți în celelalte războaie ale României, dar și veteranilor le datorăm nu doar recunoștință. Le datorăm împlinirea speranțelor pentru care au luptat, pentru o țară mai bună, în care fiecare să-și ocupe locul pe care îl merită”, a susținut Dacian Cioloș.