„Legat de dl Soros, eu nu îl cunosc pe acest domn. Sigur, am auzit în presă de dânsul și am citit despre dânsul. N-am avut niciodată de-a face cu dânsul, în schimb am văzut că și fostul premier Ponta și alți miniștri din Cabinetul Ponta s-au fotografiat cu domnul Soros, s-au întâlnit de mai multe ori. Nu știu ce au discutat cu dânsul atunci, dar (…) tot ei sunt cei care vin acum și încearcă să arunce această imagine negativă asupra acestui Guvern. Faptul că sunt oameni în acest Guvern care vin din societatea civilă și care ani de zile au demonstrat că, în multe domenii, organizații neguvernamentale au fost mai eficiente decât instituții ale statului și faptul că acești oameni, odată veniți în Guvern, au lucrat ca să eficientizeze instituțiile statului, nu știu dacă asta înseamnă să fii vândut străinilor. (…) Dacă un Guvern care să aibă credibilitate în exterior și să poată să negocieze pentru România eliminarea vizelor pentru Canada, (…) dacă asta înseamnă să fii vândut străinilor și dacă a fi patriot înseamnă să ții lumea în sărăcie ani de zile prin modul în care guvernezi, asta îi las pe români să judece”, a declarat premierul Cioloș la Adevărul Live,potrivit Agerpres.
Potrivit prim-ministrului, există „o tendință de a atinge coarda naționalistă” din partea celor care au fost la guvernare în anii trecuți.
„Această tendință de a atinge coarda naționalistă din partea celor care au fost la guvernare în anii trecuți și care au dus multe zone din România în sărăcie și care acum mulți dintre ei sunt chiar cercetați penal pentru modul în care au gestionat banul public… Nu știu ce înseamnă din punctul lor de vedere a fi patriot și a fi român, dacă ajungi la astfel de situații și la astfel de rezultate. Aplici politici ca să ții zone din România în sărăcie”, a spus Cioloș.
El a respins acuzațiile care i se aduc privind faptul că ar fi „vândut” Bruxellesului.
„Am petrecut patru ani și jumătate la Bruxelles, în calitate de comisar european din partea României. Am făcut o reformă a Politicii Agricole Comune. (…) Ăsta e modul în care eu sunt vândut Bruxelles-ului. (…) Datorită credibilității pe care am avut-o am continuat să atragem investiții, să creăm locuri de muncă în România și, cred eu, România începe să devină credibilă și din acest punct de vedere. (…) Nu eu sunt cel care a primit o listă cu 10 lucruri care trebuie făcute din partea președintelui Comisiei Europene, dar eu sunt cel care am fost foarte clar atunci când s-a discutat de politica de migrație, când am spus (…) în ce condiții România poate să susțină anumite abordări la nivel european”, a precizat Cioloș.
Conform premierului, România poate să devină „un actor activ la nivel european”.
„Poate să fie, pentru unii politicieni, mult mai confortabil să stai ascuns la tine în țară, să vii cu un discurs populist și naționalist, să te plângi că vin străinii să îți cumpere țara, dar să nu faci nimic pentru a înțelege aceste mecanisme europene și pentru a face în așa fel încât România să fie un jucător la nivel european și nu doar un consumator de regulamente. Și, din păcate, asta s-a întâmplat în anii trecuți. Veneau responsabilii români ca niște mielușei la Bruxelles și când se întorceau acasă erau foc și pară împotriva Bruxellesului”, a mai afirmat Cioloș.