„Și eu îmi doresc ca Antenele să continue să emită, din respect pentru dreptul la liberă exprimare, pentru cei care aleg să vizioneze orice televiziune sau să asculte orice post de radio. În măsura în care legea va permite vom căuta soluțiile pentru a nu împiedica acest lucru. În același timp, (…) aceste lucruri, dacă vrem să avem credibilitate, trebuie să le facem în limitele legilor pe care le decidem împreună”, a spus prim-ministrul, miercuri, în plenul Senatului, unde a fost invitat pentru a explica acțiunea instituțiilor din subordinea Guvernului la adresa televiziunilor trustului Intact.
Cioloș a adăugat că respectă litera și spiritul legii, dar și drepturile democratice ale fiecărui cetățean, subliniind că dorește să facă aceste lucruri într-un „mod lucid, clar, fără emoție”, pentru a găsi soluțiile cele mai bune, scrie Agerpres.
„Așa cum am spus, aceste cinci zile sunt prevăzute de lege și e vorba de cinci zile pentru o evacuare voluntară, așa cum spune legea. Asta nu înseamnă că după cele cinci zile cei care sunt acolo vor fi evacuați cu forța pentru că, potrivit legii, (…) cel care este în cauză are dreptul să conteste această solicitare a ANAF dacă o consideră de cuviință. Nu se pune problema, fizic, acum, ca în cinci zile Antenele să părăsească respectiva clădire. Însă procedura trebuia să fie începută, pentru că lucrurile trenează de mai multă vreme. Dacă există soluții pentru a facilita acest transfer dintr-o clădire în alta, fiți convinși că le vom accepta”, a precizat primul-ministru.
Premierul a menționat că posturile de televiziune ale grupului Intact au făcut mai multe sesizări în cursul anului trecut, în perioada în care Eugen Teodorovici deținea funcția de ministru al Finanțelor. În acest sens, el a subliniat că, potrivit legislației actuale, un imobil care a fost confiscat poate fi valorificat doar prin vânzare.
„Nu puteți să ne cereți ca în câteva luni să rezolvăm lucruri care nu au fost rezolvate (…) în anii trecuți. Subiectul nu este unul care a apărut acum, doar de câteva zile. (…) Vă asigur că acele legi, atunci când dvs le veți modifica și veți spune Guvernului că anumite lucruri trebuie făcute altfel pe baza legilor votate de dvs, le vom face. (…) Mi-ați sugerat (…) să modificăm prin ordonanță de urgență anumite legi. Domnul Teodorovici a făcut-o. OUG 7/2015 ar fi trebuit să găsească o soluție, așa cum și dânsul a propus-o, la posibilitatea de a trece aceste imobile de la ANAF la RA-APPS pentru a putea fi închiriate, iar acea ordonanță a fost declarată neconstituțională de către CCR. Deci, vă rog, nu îmi cereți să repet o greșeală care a fost făcută și care a fost taxată clar de CCR”, a arătat el.
Premierul a reiterat că instituțiile statului datorează respect față de cetățeni, dar a dorit să separe modul în care a acționat ANAF de fondul acțiunii.
„Vreau să separ modul în care a acționat ANAF și pe care l-am condamnat și îl condamn în fața dvs. (…) Am atras atenția președintelui interimar al ANAF în această dimineață asupra faptului că aceste reflexe, care în niciun caz nu au fost câștigate de ANAF în timpul mandatului acestui Guvern, aceste reflexe trebuie să dispară nu doar de la ANAF, ci din toate instituțiile statului care lucrează cu cetățeni”, a spus el.
Premierul i-a asigurat pe senatori miercuri că Guvernul își va oferi colaborarea pentru identificarea unor soluții în cazul TVR, dar a subliniat că postul public se află în subordinea Parlamentului.
„Mă bucur că acest subiect revine în atenția Parlamentului, pentru că este o instituție care este în subordinea Parlamentului. Consiliul de Administrație, care este chemat să găsească soluții la problemele care se află acolo, este numit de către Parlament. Pot să vă asigur că va exista întreaga colaborare din partea Guvernului pentru a găsi soluții, în limitele legii. (…) Chiar înainte de a intra la dezbaterea de astăzi am sugerat domnului președinte Tăriceanu să avem și această discuție pe această temă”, a spus Dacian Cioloș.
Premierul a fost invitat în Senat pentru a explica solicitarea de evacuare a ANAF în cazul Antena Group, dar președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a cerut prim-ministrului ca, împreună cu Parlamentul, să găsească soluții de lungă durată pentru TVR.
„Am discutat și cu prim-ministrul înainte de începerea ședinței despre situația dramatică în care se găsește televiziunea publică. Televiziunea publică este un element esențial în peisajul audiovizual. Trebuie să găsim împreună și, vă propun domnule prim-ministru, să dăm curs și propunerii pe care ați făcut-o și propunerii făcute de președintele comisiei, Georgică Severin, să ne reunim să încercăm găsirea unei soluții nu pentru salvarea de moment a televiziunii, ci pentru a găsi o soluție de lungă durată care să permită să funcționeze un suport media care, în principiu, se consideră că reprezintă cel mai bine interesul public și dă posibilitatea autorităților să transmită mesajele către cetățeni”, a spus, în plenul Senatului,Tăriceanu.
Premierul Dacian Cioloș afirma marți că situația Televiziunii Publice trebuie rezolvată printr-o decizie politică, și nu de către un guvern independent.
Întrebat cum vede situația de la TVR, după ce directorul interimar al instituției a anunțat că în viitorul apropiat nu vor mai fi bani de salarii, Cioloș a replicat: „Și Guvernul are o responsabilitate din punct de vedere al bugetului, dar Televiziunea e la Parlament. Cred că e bine să se asume niște responsabilități.(…) Decizii de genul acesta, care sunt și decizii politice, nu cred că e bine să fie luate de către un guvern independent, fără o consultare politică și fără o asumare politică”.