„Da, am convenit în această seară că la începutul săptămânii viitoare, cel mai probabil, luni, se vor retrage. Ei au început deja să pregătească lucrurile. Nu poţi să pleci pe nepusă masă. Sunt totuşi miniştri. Au început nişte proiecte. Au început să le pună în ordine. Luni vor fi pregătiţi să se retragă”.
Întrebat dacă vor aştepta să fie revocaţi, Dacian Cioloș a spus că „nu ştiu ce are de gând premierul Cîţu. Nu ne-a spus nimic în seara aceasta, dar colegii au decis ei ca la începutul săptămânii viitoare să-şi depună mandatele”.
Care a fost atitudinea miniștrilor Ghinea și Drulă
„Nu am stat de vorbă cu fiecare. A fost o discuţie pe care am avut-o chiar în seara asta am concluzionat”, a mai spus Cioloș.
Dacian Cioloș a explicat că „un guvern de coaliţie prin definiţie funcţionează pe încredere, dar dincolo de proceduri şi reguli, funcţinoează foarte mult pe încredere. Premierul Cîţu e propus de PNL, dar e premierul unei coaliţii”.
„Am spus că avem o preferinţă pentru Florin Cîţu pentru că intenţia cu care noi am intrat în această coaliţie a fost să promovăm reforme. Pentru noi din punct de vedere politic, e foarte clar mandatul cu care am intrat în Parlament, cu care am mers la alegeri. Să reformăm România, să schimbăm sistemul.
Noi, la momentul respectiv, am considerat că Florin Cîţu, un om tânăr, şcolit în afară, a lucrat în sistemul privat, va fi un om cu care să putem să împingem reforme, reforme care de un an de zile nu s-au întâmplat. Au fost tot amânări. Nu spun că au fost din vina premierului. A fost şi un anumit context în coaliţie. Au început apoi campania internă a PNL care a dus întru cu totul altă direcţie.
Am ajuns în situaţia în care în aceaste ultime zile a forţat un plan de dezvoltare locală, o sumă imensă, 10 miliarde de lei, pentru următorii opt ani, e o sumă imensă de care România are nevoie la nivel local. Noi avem deja o experienţă negativă pe celelalte programe”, a mai spus Cioloș la Digi 24.
Negocierile pentru PNDL
-Evident, începusem această discuţie. La ultima şedinţă de coaliţie de săptămâna trecută, am convenit că venim cu amendamente şi o să avansăm şi cu acest proiect.
Moderator: Premierul a spus că s-a simţit şantajat.
-Nu ştiu ce înseamnă şantaj.
Desfiinţarea SIIJ contra PNDL
-Desfiinţarea SIIJ e în programul de guvernare. Despre desfiinţarea SIIJ vorbim de cinci- şase luni de zile. Toată lumea a înţeles de e important acest lucru. E un angajament al tuturor partidelor.
-Am spus doar că nu vedem de ce e mai prioritar acest program de dezvoltare locală decât alte lucruri pe care le-am început care sunt foarte importante pentru România. E reforma în Justiţie, sunt pensiile speciale.
Nu e singurul motiv. Asta pus capac la toate. Această neîncredere s-a sădit în momentul în care Vlad Voiculescu a fost demis, a fost remaniat de premier, fără să ne informeze, cu toate că noi înainte avusesem discuţii despre miniştri noştri şi premierul ne-a asigurat că nu va face această remaniere. A făcut această remaniere. A făcut-o peste noapte, nu ne-a informat.
În momentul acela a început să se sădească neîncrederea care apoi din păcate au mai fost şi alte momente în care noi am discutat un plan de priorităţi care nu a fost respectat.
Despre OUG pe PNDL 3 și negocierile cu Cîțu
-I-am reamintit ceea ce discutasem. A avut vicepremierul Barna o discuţie şi ceilalţi miniştri care au atras atenţia că nu aceasta a fost discuţia. Ce a făcut domnul Cîţu a fost să întrerupă şedinţa. A informat Guvernul că va fi o ordine suplimentară.
Un program de 50 de miliarde de lei îl pui pe ordinea suplimentară şi îl promovezi prin OUG.
Colegii noştri au atras atenţia că nu era ceea ce am convenit la coaliţie cu două zile înainte. Premierul a întrerupt şedinţa. A comunicat să nu putem să susţinem aceast lucru, pe de o parte, pentru că nu am discutat conţinutul cu amendamentele.
Şi pentru noi convenisem în coaliţie că ne vom focaliza pe desfiinţarea SIIJ.
Discuţie faţă în faţă
-Da, eu i-am transmis nişte mesaje. Am avut întâlnirea noastră. Colegii ne-au spus foarte clar că el va ţine oricum şedinţa şi va vrea să adopte acea OUG, cu toate că nu avea toate avizele. Atunci a început toată sarabanda avizelor.