„Nu trebuie să ne punem problema cum să recuperăm decalajul, ci cum să trecem într-o nouă etapă. Nu cred că mai trebuie să ne luptăm cu aceleași instrumente pentru a recupera acest decalaj, ci trebuie să inovăm, trebuie să găsim noi modalități prin care să putem produce folosind toată disponibilitatea tehnologică din momentul de față și să avem chiar curajul să facem lucruri pe care alții nu le-au făcut. Cred că în felul acesta putem progresa și noi și să creăm valoare adăugată, dar în același timp putem contribui și la evoluția în acest domeniu”, a afirmat premierul, în fața specialiștilor de la USAMV și a invitaților la acest eveniment.
Dacian Cioloș le-a recomandat celor de la USAMV Cluj-Napoca să încerce să beneficieze și de aportul unor alte industrii, menționând domeniul IT, prin care Cluj-Napoca este recunoscut la nivel național.
„Eu cred că generațiile viitoare de dezvoltare economică în toate domeniile nu vor putea trece pe lângă aportul domeniului IT. Aveți la Cluj un potențial extraordinar în acest domeniu. Vorbim deja de o industrie — industria 4.0, industrii care se bazează pe tehnologii de vârf, pe tehnologia numerică. Sunt convins că și în agricultură, în sectorul agro-alimentar, în științele vieții în general este un sector care poate să revoluționeze acest domeniu. (…) Ceea ce v-aș îndemna eu este să nu vă gândiți cum putem recupera decalajul în horticultură, legumicultură, pomicultură — de exemplu decalajul față de Polonia sau țări vecine, ci cum putem face altceva decât au făcut ei și de aceea vă dădeam această sugestie, de conlucrare cu domeniul IT, dar cu siguranță pot fi și altele”, a subliniat premierul.
Dacian Cioloș a adăugat că este important ca o investiție ca cea de la Cluj-Napoca să se regăsescă în cel mai scurt timp „în câmp”.
„Ceea ce veți face aici, la fel cum ceea ce se întâmplă și în alte universități de științe ale vieții din țară, ar trebui să contribuie la relansarea cercetării agricole, cercetării agronomice românești, la relansarea cercetării în domeniul științelor vieții. Avem nevoie, mai ales, pentru ca potențialul pe care-l avem în domeniul agriculturii, sectorului agroalimentar, să poată fi valorificat, avem nevoie să trecem într-o nouă etapă a dezvoltării agriculturii și în special a horticulturii.(…) E foarte important, din punctul meu de vedere, ca această investiție, dincolo de aportul didactic și educațional pe care îl aduce, să se regăsească cât mai repede în câmp, în producția pe care o scoatem în domeniul horticol”, a menționat Cioloș.
Premierul și-a exprimat speranța că această investiție va fi una care va depăși ca și beneficii limitele Clujului.
USAMV Cluj-Napoca a inaugurat luni Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, investiție cofinanțată prin Programul Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice”, un proiect în valoare totală de 50 de milioane de lei, din care peste opt milioane de lei au reprezentat partea de cofinanțare a universității, iar diferența fonduri europene.