„Programul de guvernare cuprinde cinci teme majorare. In primul rand, ciclul politic constitutional. In 2016, acest Guvern va organiza doua randuri de alegeri. La nivel politic, vrem sa dam ragazul necesar in care partidele sa isi defineasca programele si echipele cu care vor participa in cursele electorale.
La nivel administrativ, sarcina noastra va fi sa ne asiguram ca toti romanii vor putea vota, indiferent unde se afla, in afara sau in interiorul tarii.
A doua prioritate a acestui Guvern va fi deschiderea catre societate. Vom initia platforme noi de comunicare si consultare, le vom consolida pe cele existente pentru a asigura transparenta actului decizional si participarea tuturor celor interesati la formularea politicilor publice. (…)
Am pregatit proiectul nostru de guvernare in doar cateva zile, fara a beneficia de o platforma programatica prealabila, asa cum ar avea un partid politic. De aceea, masurile introduse in proiectul nostru nu sunt exhaustive. Ramanem deschisi la idei noi.
Intentionez sa revenim catre Parlament pana la 15 decembrie pentru a discuta mai pe larg, atat masurile incluse deja in program, cat si idei noi, sub forma unor planuri de masuri pe fiecare domeniu prioritar in parte. Acest exercitiu devine cu atat mai necesar prin prisma corelarii cu definitivarea bugetului pentru anul 2016.
In al treilea rand, independenta Justitiei si lupta impotriva coruptiei. Urmeaza un an important, in care se vor face numiri in posturile cheie in Justitie si Parchete. Numirile vor fi ghidate doar de performante profesionala si de integritate.
Al patrulea element din programul de guvernare este sustinerea cresterii economice. (…) O societate normala are nevoie de un sistem de sanatate functional, de un sistem de educatie solid, de identitate si cultura. Acestea sunt elementele celui de-al cincilea element cheie din programul de guvernare”, a declarat Dacian Cioloş în plenul Parlamentului.
Dacian Cioloş cere, marţi, votul de încredere al Parlamentului. Premierul desemnat şi echipa de miniştri pe care o propune merg la vot în plenul comun, după ce ultimii doi nominalizaţi, Vasile Dâncu şi Raluca Prună, au primit avize favorabile în comisii. Pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari.
Ştire în curs de actualizare