Plenul Camerei a adoptat pachetul legislativ privind achiziţiile publice

Camera Deputaților a adoptat marţi pachetul de legi privind achiziţiile publice, la şedinţa de plen fiind prezent şi premierul Dacian Cioloş.
Filip Stan
10 mai 2016, 05:33
Plenul Camerei a adoptat pachetul legislativ privind achiziţiile publice

Din acest pachet legislativ fac parte proiectul privind achizițiile sectoriale, proiectul de lege privind achizițiile publice, proiectul de lege privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, precum și proiectul de lege privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii.

Pentru susținerea pachetului legislativ s-au exprimat PSD, PNL, UNPR, ALDE, notează Agerpres.

La şedinţa de vot final din Camera Deputaşilor au participat premierul Dacian Cioloş şi mai mulţi miniştri din Cabinetul său.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că începerea unor proiecte cu finanţare europeană depinde şi de votul care trebuie acordat în Parlament noilor legi ale achiziţiilor publice, precizând că a existat o discuţie cu preşedinţii celor două Camere pentru ca ”eventualul vot pe pachetul de achiziţii publice să aibă loc săptămâna viitoare”.

”Am avut o discuţie, angajat, cu conducerile Camerelor pentru ca eventualul vot pe pachetul de achiziţii publice să aibă loc săptămâna viitoare. Este ultima discuţie pe acre am avut-o, sperăm în continuare şi credem că e de importanţă maximă ca acest vot să aibă loc, în interesul tuturor, al mediului de afaceri care aşteaptă acest pachet şi ţine, evident, de începerea programelor şi finanţărilor europene, acest vot poate determina şi condiţionează vrând nevrând începerea şi demararea proiectelor pe noua finanţare”, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, Dan Suciu, citat de news.ro.

„Dacă ajungem pe finalul anului şi o să constatăm cu toţii că nu s-au absorbit fondurile europene, poate ar trebui să ne gândim şi la acest moment pe care, iată, îl amânăm de câteva săptămâni bune”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului, adăugând că speră ca acest vot să aibă loc săptămâna viitoare şi să nu existe această condiţionare pentru fondurilor europene pe noul ciclu financiar.

Citeşte şi:  Dacian Cioloş, despre grupurile de interese din sănătate: Cadariu nu mi-a spus niciodată nimic

Premierul Dacian Cioloş a transmis o scrisoare Camerei Deputaţilor, solicitând să participe la plenul de miercuri alături de întregul său Cabinet, pentru votul asupra pachetului legislativ privind achiziţiile publice, însă deputaţii au amânat din nou sesiunea de vot final, programând-o săptămâna viitoare.

România avea termen doi ani, adică până pe 18 aprilie, să adopte noile norme privind achiziţiile publice finanţate cu fonduri europene, aşa cum au fost stabilite de către Comisia Europeană în 18 aprilie 2014. Pe 18 aprilie însă, Camera Deputaţilor, forul decizional, a votat legile doar pe articole şi a amânat votul final.

”Am introdus abordări în ceea ce priveşte cerinţele minime de calificare (…) există criterii în plus care vor ajuta  comisiile de evaluare în atribuirea lucrărilor, criterii calitative şi criterii care face referire la costul cel mai scăzut, nu preţul cel mai scăzut. În acelaşi timp facilităm prezenţa IMM prin criteriul de împărţire pe loturi, pentru ca  şi acestea să aibă acces la procedură. Schimbăm optica în ceea ce priveşte caietul de sarcini, promovăm criterii de performanţă”, a spus reprezentantul Guvernului, în timpul dezbaterilor de pe 18 aprilie din plenul Camerei Deputaţilor.

Printre principalele modificări aduse la acest pachet legislativ se numără introducerea criteriului de atribuire ”calitate-preţ” la contractele de achiziţii  publice în cazul prestaţiilor de consultanţă ori asistenţă tehnică, elaborare de studii, proiectare, supervizare sau a celor intelectuale. Potrivit proiectului legislativ, oferta câştigătoare va fi selectată prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare.

”Prin noua lege au fost realizate o serie de obiective destinate să asigure un cadru legislativ prin care achiziţiile publice să fie concuepute astfel încât să asigure o creştere inteligentă, ecologică şi favorabilă incluziunii sociale. (…) Printre problemele cu care se confruntă domeniul achiziţiilor publice se regăsesc: lipsa de expertiză la un nivel satisfăcător cu privire la elaborarea documentaţiilor de atrivuire de către autorităţile contractante, utilizarea excesivă a criteriului de atribuire „preţul cel mai scăzut”, durata îndelungată a desfăşurării unei proceduri de atribuire”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Pachetul legislativ include o nouă lege a achiziţiilor publice, care vizează reducerea costurilor achiziţiilor pe termen lung prin introducerea conceptului numit „value for money” în criteriile de atribuire. În acest fel, statul ţine cont de costul total pentru tot ciclul de viaţă al produsului  sau serviciului cumpărat.

Prin noua lege, autorităţile statului vor putea să cumpere direct, fără licitaţii, produse sau servicii cu o valoare fără TVA mai mică de 66.259 lei şi lucrări cu o valoare de cel mult 265.038 lei fără TVA.

Proiectul acestui pachetul legislativ a fost elaborat de Guvernul Ponta şi a fost trimis Parlamentului în octombrie 2015, iar în luna februarie pachetul a fost adoptat de Senat.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Creatura care a fost observată pe teritoriul României de mai mulți oameni. Vine să ierneze, dar pleacă imediat cum se încălzește. E deosebită și lumea o fotografiază mereu
Capital.ro
S-a aflat cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. EL va profita total când Georgescu va primi interzis
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Povestea lui Mauriciu Brociner, eroul de la Plevna care a plecat la război locotenent și s-a întors român: „E un erou, măcar că e ovrei“
wowbiz.ro
Jaf ca-n filme: Coiful de la Coțofenești, furat după o explozie la muzeu! Ce s-a întâmplat cu hoții după comiterea infracțiunii |
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Zodia care se afundă în datorii considerabile. Predicțiile astrologice pentru această zi
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensiile speciale ar putea fi tăiate: Toată lumea va lucra până la vârsta de 65 de ani, fără excepție
Cancan.ro
EA a fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu. Designerul i-a fost amant timp de 7 ani
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lacrimi pentru Elena Udrea. Ce a făcut Alexandrov, în timp ce ea stă închisă. Au apărut imaginile
StirileBZI
Acești pensionari primesc bani în plus în 2025, chiar dacă s-au îngheţat pensiile! Ministrul Muncii vine cu lămuriri legate de „mica recalculare”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Adevărata cauză a morții asistentei din Iași. Carmen a fost găsită fără suflare în casa vecinului, iar necropsia a scos la iveală motivul decesului: "Am găsit-o moartă la mine"
substantial.ro
Piese din tezaurul dacic furate din Muzeul Drents, surprinse de camerele de supraveghere
MediaFlux
CADOU 200.000 de euro fonduri europene! CEA MAI BUNĂ VESTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cele mai bune filme epice care merită fiecare minut din timpul tău