Plenul Camerei a adoptat pachetul legislativ privind achiziţiile publice

Camera Deputaților a adoptat marţi pachetul de legi privind achiziţiile publice, la şedinţa de plen fiind prezent şi premierul Dacian Cioloş.
Filip Stan
10 mai 2016, 05:33
Plenul Camerei a adoptat pachetul legislativ privind achiziţiile publice

Din acest pachet legislativ fac parte proiectul privind achizițiile sectoriale, proiectul de lege privind achizițiile publice, proiectul de lege privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, precum și proiectul de lege privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii.

Pentru susținerea pachetului legislativ s-au exprimat PSD, PNL, UNPR, ALDE, notează Agerpres.

La şedinţa de vot final din Camera Deputaşilor au participat premierul Dacian Cioloş şi mai mulţi miniştri din Cabinetul său.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că începerea unor proiecte cu finanţare europeană depinde şi de votul care trebuie acordat în Parlament noilor legi ale achiziţiilor publice, precizând că a existat o discuţie cu preşedinţii celor două Camere pentru ca ”eventualul vot pe pachetul de achiziţii publice să aibă loc săptămâna viitoare”.

”Am avut o discuţie, angajat, cu conducerile Camerelor pentru ca eventualul vot pe pachetul de achiziţii publice să aibă loc săptămâna viitoare. Este ultima discuţie pe acre am avut-o, sperăm în continuare şi credem că e de importanţă maximă ca acest vot să aibă loc, în interesul tuturor, al mediului de afaceri care aşteaptă acest pachet şi ţine, evident, de începerea programelor şi finanţărilor europene, acest vot poate determina şi condiţionează vrând nevrând începerea şi demararea proiectelor pe noua finanţare”, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, Dan Suciu, citat de news.ro.

„Dacă ajungem pe finalul anului şi o să constatăm cu toţii că nu s-au absorbit fondurile europene, poate ar trebui să ne gândim şi la acest moment pe care, iată, îl amânăm de câteva săptămâni bune”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului, adăugând că speră ca acest vot să aibă loc săptămâna viitoare şi să nu existe această condiţionare pentru fondurilor europene pe noul ciclu financiar.

Citeşte şi:  Dacian Cioloş, despre grupurile de interese din sănătate: Cadariu nu mi-a spus niciodată nimic

Premierul Dacian Cioloş a transmis o scrisoare Camerei Deputaţilor, solicitând să participe la plenul de miercuri alături de întregul său Cabinet, pentru votul asupra pachetului legislativ privind achiziţiile publice, însă deputaţii au amânat din nou sesiunea de vot final, programând-o săptămâna viitoare.

România avea termen doi ani, adică până pe 18 aprilie, să adopte noile norme privind achiziţiile publice finanţate cu fonduri europene, aşa cum au fost stabilite de către Comisia Europeană în 18 aprilie 2014. Pe 18 aprilie însă, Camera Deputaţilor, forul decizional, a votat legile doar pe articole şi a amânat votul final.

”Am introdus abordări în ceea ce priveşte cerinţele minime de calificare (…) există criterii în plus care vor ajuta  comisiile de evaluare în atribuirea lucrărilor, criterii calitative şi criterii care face referire la costul cel mai scăzut, nu preţul cel mai scăzut. În acelaşi timp facilităm prezenţa IMM prin criteriul de împărţire pe loturi, pentru ca  şi acestea să aibă acces la procedură. Schimbăm optica în ceea ce priveşte caietul de sarcini, promovăm criterii de performanţă”, a spus reprezentantul Guvernului, în timpul dezbaterilor de pe 18 aprilie din plenul Camerei Deputaţilor.

Printre principalele modificări aduse la acest pachet legislativ se numără introducerea criteriului de atribuire ”calitate-preţ” la contractele de achiziţii  publice în cazul prestaţiilor de consultanţă ori asistenţă tehnică, elaborare de studii, proiectare, supervizare sau a celor intelectuale. Potrivit proiectului legislativ, oferta câştigătoare va fi selectată prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare.

”Prin noua lege au fost realizate o serie de obiective destinate să asigure un cadru legislativ prin care achiziţiile publice să fie concuepute astfel încât să asigure o creştere inteligentă, ecologică şi favorabilă incluziunii sociale. (…) Printre problemele cu care se confruntă domeniul achiziţiilor publice se regăsesc: lipsa de expertiză la un nivel satisfăcător cu privire la elaborarea documentaţiilor de atrivuire de către autorităţile contractante, utilizarea excesivă a criteriului de atribuire „preţul cel mai scăzut”, durata îndelungată a desfăşurării unei proceduri de atribuire”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Pachetul legislativ include o nouă lege a achiziţiilor publice, care vizează reducerea costurilor achiziţiilor pe termen lung prin introducerea conceptului numit „value for money” în criteriile de atribuire. În acest fel, statul ţine cont de costul total pentru tot ciclul de viaţă al produsului  sau serviciului cumpărat.

Prin noua lege, autorităţile statului vor putea să cumpere direct, fără licitaţii, produse sau servicii cu o valoare fără TVA mai mică de 66.259 lei şi lucrări cu o valoare de cel mult 265.038 lei fără TVA.

Proiectul acestui pachetul legislativ a fost elaborat de Guvernul Ponta şi a fost trimis Parlamentului în octombrie 2015, iar în luna februarie pachetul a fost adoptat de Senat.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Orașul în care casele costă doar 1 euro. Se află la mai puțin de 5 ore de România, are peisaje superbe, iar aici poți duce o viață frumoasă și liniștită
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au buletin! Trebuie să anunțe în termen de 24 de ore
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Sindromul accentului străin. Boala misterioasă căreia medicii nu-i dau de cap
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Gabriela Lucuțar, pusă într-o situație dificilă după înmormântarea secretă a lui Silviu Prigoană. „Regina Întunericului” face un apel către Honorius Prigoană: „Au fost niște probleme”
Cancan.ro
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru șoferi la ITP. Se schimbă legea din 29 noiembrie. La ce trebuie să renunțe
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Meciul România – Kosovo din Liga Națiunilor, întrerupt din cauza retragerii oaspeților
MediaFlux
LOVITURĂ pentru SENIORI! NU și-au PRIMIT PENSIA! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara