„Spuneam ieri, de exemplu, pe Programul Operațional Regional, că programul era blocat. Ei, s-a deblocat deja, de ieri, după o discuție cu doamna comisar, pentru că, între timp, am aflat că autoritățile, administrația de la Ministerul Fondurilor Europene și de la Ministerul Dezvoltării Regionale furnizaseră clarificările așteptate de Comisia Europeană legat de anumite proiecte. Deci, din cele câteva mii de proiecte, era vorba de o sută și ceva de proiecte unde un audit de la Comisie mai făcuse niște verificări. Deci, vreau să fie lucrurile clare, ceea ce am spus ieri nu avea nicio legătură cu implementarea proiectelor în teritoriu, era vorba de relația dintre Guvern și Comisia Europeană pe rambursarea unor fonduri. Dar și această rambursare am primit informația ieri seara că începe foarte curând, pentru că lucrurile au fost clarificate și de asta este bun și contactul direct cu Comisia Europeană, pentru a nu pierde prea mult timp atunci când trebuie clarificate anumite lucruri”, a precizat Dacian Cioloș, la Radio România Actualități.
El a arătat că România are, probabil, un grad de absorbție a fondurilor europene „cam la 60%” și, dacă lucrurile merg bine, se va ajunge la „undeva la 70%”. „Știți că am pornit noi mai greu în perioada bugetară 2007-2013, s-au mai recuperat pe parcurs. (…) Acum suntem cam la 60% grad de absorbție pe fondurile structurale, mai mult un pic pe fondurile de agricultură și dezvoltare rurală, vom ajunge pe fondurile structurale, dacă lucrurile merg bine, la undeva în jur de 70%”, a spus Cioloș.
Potrivit premierului, pentru perioada bugetară actuală, 2014-2020, este importantă și absorbția calitativă a fondurilor europene. „Dar, dincolo de asta, cel puțin pentru perioada bugetară actuală, 2014-2020, este importantă și absorbția calitativă, în sensul că eu aș vrea să ne concentrăm și pe unde ajung banii și care sunt rezultatele investițiilor respective, pentru că, altfel, ne furăm căciula. Noi spunem că absorbim o anumită sumă de bani, dar, dacă economia nu evoluează și dacă calitatea vieții oamenilor nu se îmbunătățește prin absorbția banilor respectivi, o să ne trezim în 2020 sau 2025, când nu vor mai fi fonduri structurale, că nu am recuperat un anumit decalaj față de alte țări europene. De asta este important să fie și absorbție calitativă și, deci, să fim atenți și atunci când se face o selecție a proiectelor și unde ducem banii respectivi”, a explicat Cioloș.
Prim-ministrul anunțase vineri, după o întâlnire cu comisarul european Corina Crețu, că Programul Operațional Regional pentru perioada 2007-2013 este blocat în urma unui audit al Comisiei Europene și că sunt puține proiecte aferente perioadei 2014-2020 gata să fie implementate.
„Vizita doamnei Corina Crețu și întâlnirea de astăzi mi-a fost utilă ca să îmi fac o idee mai precisă legat de stadiul în care ne aflăm atât cu finalizarea programului 2007-2013, unde am găsit Programul Operațional Regional blocat în urma unui audit al Comisiei, dar am înțeles că lucrurile se pot debloca rapid pentru a reîncepe plățile. Mai avem câteva săptămâni în care mai putem face plăți și să mai reducem, pe cât posibil, din pierderi, să mai creștem gradul de absorbție”, spunea premierul într-o declarație de presă comună cu comisarul european pentru Politică Regională.