Premierul a amintit că, în țară, sunt pregătiți specialiști IT în șapte centre universitare și o parte dintre aceștia lucrează în străinătate, inclusiv în cea mai activă zonă din acest domeniu.
„Româna e a doua limbă vorbită în Silicon Valley, după engleză, dar intenția noastră nu este să exportăm aceste competențe, ci să le păstrăm în România și să le creăm condiții de dezvoltare în țară”, a afirmat premierul, care a amintit că în țara noastră experții IT&C sunt pregătiți atât în mari firme multinaționale, cât și în start-up-uri autohtone.
„România are una dintre cele mai mari viteze ale internetului din lume, (…) dar și aici avem paradoxuri, pentru că rețelele de internet din marile orașe sunt foarte bine dezvoltate, însă în zona rurală există așa-zise ‘zone albe'”, a adăugat premierul.
„Proiectul nostru este să investim să generalizăm aceste rețele”, a spus șeful Guvernului de la București, adăugând că acest demers trebuie să fie atât atribuția firmelor private, cât și a statului. El a amintit că, la nivelul administrației publice, se lucrează la o „platformă de interconectivitate”. „La nivelul administrației publice suntem interesați de dezvoltarea domeniului IT&C. Lucrăm la o platformă de interconectivitate. Dorim să investim împreună pentru îmbunătățirea nivelului IT&C”, a mai spus premierul.
La dezbatere au participat reprezentanți ale unor mari companii, precum UniCredit Bank, Siemens AG sau BIT Technology Solutions GmbH. Masa rotundă a fost precedată de un dejun cu reprezentanți ai unor mari firme germane, oferit de Comitetul Estic al Economiei Germane.
Prim-ministrul Dacian Cioloș urmează să se întâlnească cu premierul landului Bavaria, Horst Seehofer, spre finalul vizitei pe care șeful Executivului român a efectuat-o duminică și luni în Germania.