După ce în cursul dimineţii s-a întâlnit cu PNL, Dacian Cioloş face turul partidelor pe parcursul întregii zile. Cioloş a avut deja întâlniri cu UNPR, ALDE, UDMR, Minorăptăţi Naţionale şi ultima cu PSD.
UPDATE 21.30 Dacian Cioloş a plecat miercuri seara din sediul PSD, după ce a stat aproape o oră la discuţii cu liderii social-democraţi privind formarea noului Guvern.
UPDATE 20.30 Prim-ministrul desemnat a ajuns la sediul PSD, unde va avea o întrevedere cu liderii partidului, printre care şi cu Liviu Dragnea.
UPDATE 20.00 Dacian Cioloş a plecat de la sediul Grupului Minorităţilor Naţionale, afirmând la ieşire că discuţiile au fost foarte bune.
UPDATE 19.25 Prim-ministrul desemnat s-a întâlnit cu liderii Grupului Minorităţilor Naţionale. Înainte de întrevedere, Dacian Cioloş a precizat că „vizavi de minorităţi am avut întotdeauna deschidere şi o să o demonstrez în acest an”.
UPDATE 19.15 Dacian Cioloş a părăsit sediul UDMR, unde s-a întâlnit cu liderii partidului pentru a discuta despre formarea noului Guvern.
UPDATE 18.25 Şeful desemnat al Guvernului a ajuns la sediul UDMR.
UPDATE 18.00 Dacian Cioloş a părăsit sediul ALDE, unde s-a întâlnit cu copreşedinţii formaţiunii, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.
UPDATE 16.40 Premierul desemnat Dacian Cioloş a ajuns la sediul ALDE.
UPDATE 16.00 Premierul desemnat a părăsit sediul UNPR fără a face declaraţii.
„Eu nu fac declaraţii până nu stabilesc echipa şi programul de guvernare„, a spus Dacian Cioloş la ieşirea din sediul UNPR.
UPDATE 15.40 Dacian Cioloş a ajuns la sediul UNPR. Premierul desemnat le-a spus jurnaliştilor că, deocamdată au loc „doar discuţii exploratorii, primele discuţii”.
UPDATE 15.30 Dacian Cioloş este aşteptat la sediul UNPR.
UPDATE 14.40 Întâlnirea dintre premierul desemnat Dacian Cioloş şi liderul PSD Liviu Dragnea s-a amânat pentru ora 19.30, informează România TV. Iniţial, s-a anunţat că întrevederea urma să aibă loc la sediul PSD, la ora 14.00.
Până la întâlnirea cu social-democraţii, Cioloş va avea discuţii cu cei de la ALDE, UNPR şi UDMR. Sunt discuţii legate de programul de guvernare al lui Dacian Cioloş şi de majoritatea parlamentară care se va contura în zilele următoare.
–––––––––––––––––––––––––-
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat în exclusivitate pentru România TV că, miercuri, va avea consultări preliminarii cu toţi liderii partidelor parlamentare.
În cursul dimineţii, Cioloş a avut discuţii cu şefii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. Cioloş i-a contactat şi pe liderul UNPR, Gabriel Oprea, pe cel al UDMR, Kelemen Hunor şi pe şefii ALDE. Întrevederea cu PSD este programată la oa 14.00, iar cu ALDE, la 16.30.
Citeşte şi: PSD îl propune pe Vasile Dâncu în noul Guvern
În următoarele nouă zile, premierul desemnat trebuie să-şi alcătuiască Guvernul tehnocrat şi să stabilească un program de guvernare.
După întâlnirea cu Dacian Ciolos, Alina Gorghiu a declarat că premierul știe „foarte clar” că misiunea de a conduce un guvern într-o astfel de perioadă nu este deloc ușoară și că în cadrul întâlnirii pe care el a avut-o cu liderii liberali nu s-a făcut referire la nume de miniștri.
La rândul său, Vasile Blaga a declarat că Dacian Cioloș este interesat în păstrarea macrostabilității economice astfel încât să nu fie pus în dificultate guvernul care va rezulta în urma alegerilor din 2016. În ceea ce privește discuțiile cu lista de miniștri în față, Blaga a spus că acestea ar putea avea loc sâmbătă sau duminică.
VEZI ŞI: Dacian Cioloş, din nou la Guvern. Miniştrii se reunesc în şedinţă
Dacian Cioloş are la dispoziţie 10 zile pentru a veni în Parlament cu lista şi programul Guvernului
Conform prevederilor constituţionale, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Astfel, pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori şi deputaţi.
În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL – 176, UNPR – 64, ALDE – 37, UDMR – 25, PND – 12, grupul minorităţilor naţionale – 17, alţi 14 deputaţi şi 5 senatori fiind neafiliaţi.
Un guvern condus de tehnocratul Cioloş nu ar avea, cel puţin matematic, probleme la votul din Parlament, în condiţiile în care UNPR şi-a anunţat susţinerea pentru varianta propusă de Iohannis.
În acest moment, PNL, UDMR, independenţi şi minorităţile pot asigura 246 din cele 274 de voturi necesare învestirii noului guvern. Cu voturile UNPR acestea ar ajunge la 310.
„După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură„, mai stipulează Constituţia.