Dacian Cioloş ia act de o sesizare primită pe Facebook. Cere schimbarea procedurilor de avizare a transportului de lemn

Dacian Cioloş a cerut ministerelor Mediului şi Afacerilor Interne să modifice procedurile de avizare a transportului de masă lemnoasă după ce a fost sesizat, prin intermediul unei postări pe Facebook, asupra faptului că există o vulnerabilitate care permite efectuarea mai multor transporturi de material lemnos pe distanţe scurte, în aceeaşi cantitate, folosind un singur set de documente.
Filip Stan
30 iul. 2016, 20:09
Dacian Cioloş ia act de o sesizare primită pe Facebook. Cere schimbarea procedurilor de avizare a transportului de lemn

În urma postării domnului Adrian Chiriţă, am solicitat Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Mediului să verifice situaţia. Pe scurt, la control, transportatorul a prezentat avizele necesare şi codurile online generate de sistem. Foarte probabil, codurile online au fost obtinute cu puţin timp inainte de controlul poliţiei, la vederea echipajului de poliţie„, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

Postarea la care se referă premierul este a unui cetăţean care s-a folosit de aplicaţia Inspectorul Pădurii prin care orice persoană poate sesiza poliţia, dacă observă un camion ce transportă lemn, iar transportul nu apare în sistemul online care în care sunt trecute avizele necesare. Adrian Chiriţă a observat un transport neautorizat în zona oraşului Câmpulung Moldovenesc, însă avizul a apărut în sistem ulterior sesizării pe care a făcut-o la poliţie, urmată de un control asupra camionului efectuat de către poliţişti.

Procedura actuală are, într-adevăr, unele vulnerabilităţi, existând încă loc pentru abuzuri. Modul de lucru actual permite completarea ulterioară a avizului de însoţire, într-un interval orar de 12 ore. Astfel, pe distanţe scurte, poate exista posibilitatea efectuării mai multor transporturi de material lemnos, cu cantităţi identice, prin utilizarea aceloraşi documente„, recunoaşte Dacian Cioloş.

Citeşte şi Dacian Cioloş merge din nou în Germania. Program încărcat al premierului, în următoarele săptămâni

Premierul a solicitat Ministerului Mediului şi Ministerului de Interne să găsească soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului, iar Inspectoratul de Poliţie Suceava şi Garda Forestieră din acelaşi judeţ au fost trimise să verifice societatea căreia aparţinea camionul respectiv.

Îi mulţumesc domnului Chiriţă pentru spiritul civic şi pentru implicare şi vă asigur că lucrurile semnalate nu vor rămâne fără urmări pentru cei care încalcă legea. Aplicaţia Inspectorul Padurii a fost lansată în testare timp de o lună de zile tocmai pentru a primi feedback de la cetăţenii care o utilizează şi pentru a o îmbunătăţi. Avem în continuare nevoie de ajutorul dumneavoastră şi de al celor cărora le pasă de pădurile noastre„, a conchis Dacian Cioloş.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat, pe 19 iulie, aplicaţia mobilă Inspectorul Pădurii, instrument de combatere a tăierilor ilegale care vine în completarea sistemului „Radarul Pădurii” şi care oferă posibilitatea populaţiei să verifice, într-un singur pas, legalitatea unui transport de lemne.

Aplicaţia  Inspectorul Pădurii poate fi descărcată de oricine, pe orice telefon mobil cu sistem de operare Android, iar descărcarea se poate face gratuit din Google Play. Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer a explicat cum funcţionează noua aplicaţie. „Să presupunem că suntem pe autostrada Bucureşti – Piteşti şi observăm un vehicul care transportă masă lemnoasă. Avem de făcut un singur lucru: Introducem numărul de înmatriculare al camionului în aplicaţia pe care o avem deja descărcată pe telefonul mobil cu serviciul de date funcţional. Aplicaţia verifică, în timp real, acest număr în sistemul «SUMAL» şi oferă automat informaţii despre transport. În cazul în care transportul este înregistrat, aplicaţia va afişa informaţiile disponibile despre acest transport.  (…)  În cazul în care numărul de înmatriculare nu este identificat, aplicaţia va genera următorul mesaj: Nu există Cod Online generat în ultimele 72 de ore pentru numărul auto verificat! Asta înseamnă că acest transport este posibil să fie ilegal, nefiind înregistrat în sistemul «SUMAL»„, a spus ministrul Mediului.

Practic, prin «Inspectorul Pădurii», orice cetăţean interoghează automat baza noastră de date «SUMAL». Dincolo de aceste răspunsuri, «Inspectorul Pădurii» merge şi mai departe. Ştiţi foarte bine că «Radarul Pădurii» a reuşit să fie păcălit, în unele cazuri. Cea mai uzuală metodă a fost aceea în care transportatorii foloseau acelaşi cod, valabil pentru o anumită perioadă de timp, pentru transporturi succesive. Noua aplicaţie va limita mult aceste situaţii, prin oferirea de informaţii suplimentare către utilizatori„, a mai spus Cristiana Paşca-Palmer.

În situaţia în care transportul verificat deţine un cod valid, utilizatorul aplicaţiei va primi automat şi date despre transport, respectiv: tipul produsului (ex. buştean, cherestea, lemn de foc), specia (fag, molid, stejar etc.), volumul transportat şi data emiterii avizului, a explicat ministrul.

Există şi varianta în care un transport poate deţine mai multe coduri valide. Asta se întâmplă atunci când un vehicul transportă, deodată, mai multe încărcături mai mici. În acest caz, fiecare aviz va fi afişat în aplicaţie. Dacă mergem mai departe şi selectăm unul dintre avize, vom putea vedea ce conţine încărcătura„, a mai arătat Cristiana Paşca-Palmer.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Soluția banală care te scapă de melcii din grădină. Se prepară cu un ingredient simplu și ține dăunătorii departe de casă
Capital.ro
Proprietarii de terenuri din România au interzis. Amenzi între 7.500 și 15.000 de lei
Playtech.ro
ȘOC! Vedeta din România care DIVORȚEAZĂ pentru a 7-a oară!
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de căsnicie 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Mai mulți români din Marea Britanie s-au luptat cu polițiștii englezi, ba chiar le-au răsturnat mașina: „Să vină mascații de la București, că și pe ăia îi dărâmăm”
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care fac ITP. Legea se aplică în toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
MedLife lansează primul centru mobil de testare pentru boli cu transmitere sexuală din Europa Centrală și de Sud-Est
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'