„Este, probabil, un paradox, dar e important să vedem lucrurile din perspectiva asta, e o mare deznădejde, foarte mulţi oameni şi-au pierdut şi îşi pierd speranţa, dar cred, în acelaşi timp, că e o mare oportunitate, pentru că dacă oamenii se trezesc şi îşi asumă rolul pe care îl au în societate, fără să mai delege responsabilitatea asta unor lideri politicieni care le vând gogoşi şi, dacă îşi asumă, ies la vot şi se implică, chiar în partide politice, indiferent în care, oamenii de bună credinţă care consideră că lucrurile nu merg bine în ţara asta, ar trebui să îşi asume şi să se implice, să rupem bariera asta între casta politică şi categoriile sociale care vor să-şi asume un alt viitor în România. Fără implicare, din punctul meu de vedere, fără implicare ne plângem degeaba”, a spus liderul PLUS.
Acesta a vorbit şi de posibilităţile reale de valorificare, din 2020, a potenţialului de creştere economică pe care îl are România, dar şi despre românii din „diaspora apropiată” care pot fi reconectaţi la ţară şi cu ajutorul cărora se poate face „o infuzie de altă mentalitate şi de un alt mod de a vedea lucrurile”.
Dacian Cioloş s-a referit la necesitatea reformării statului şi administraţiei publice, susţinând că statul încurcă, în acest moment, dezvoltarea antreprenorială şi economică, „prin incompetenţă, prin politizarea administraţiei publice, prin alte interese decât cele ale cetăţeanului”.
Fostul premier a punctat faptul că statul trebuie să creeze condiţii antreprenorilor şi investitorilor, să investească, să creeze locuri de muncă, trebuie să elaboreze reguli clare şi predictibile şi să se preocupe de buna administrare a resurselor publice.
Totodată, el a mai susţinut că este nevoie de modificarea Constituţiei, de redefinirea raportului dintre puterea executivă, puterea legislativă şi puterea judiciară, de o reformă a administraţiei publice, având ca obiectiv profesionalizarea şi depolitizarea acesteia.
Dacian Cioloş se află, joi, în judeţele Harghita şi Covasna unde are întâlniri cu simpatizanţii şi susţinătorii din zonă.