Dacian Cioloş: BUGETUL pe anul 2016 a fost făcut sub un set de CONSTRÂNGERI

Premierul Dacian Cioloş a declarat miercuri, la Palatul Victoria, că bugetul pe anul 2016 a fost adoptat în Guvern și trimis în Parlament şi că acesta a fost făcut sub un set de constrângeri impuse de legislația parlamentară. De asemenea, a mai precizat Cioloş, bugetul pe 2016 a fost construit cu un deficit de 3%, stabilit la nivelul UE.
Iulian Tudor
09 dec. 2015, 15:54
Dacian Cioloş: BUGETUL pe anul 2016 a fost făcut sub un set de CONSTRÂNGERI

Această construcție bugetară s-a derulat sub un set de constrângeri care au fost impuse de legislația adoptată de Parlament în cursul anului 2015, legislație care a dus la o majorare a cheltuielilor bugetare cu circa 12,6 miliarde de lei. Au existat în aceste zile tot felul de opinii legate de modul în care Guvernul ar fi trebuit să abordeze sau nu această legislație, aceste decizii care au un impact bugetar semnificativ, opinii cum că Guvernul ar fi fost timorat sau că a dat dovadă de lașitate prin faptul că nu a decis să respingă anumite propuneri, eventual să le respingă prin ordonanță de urgență. (…) Guvernul a decis să respecte această legislație adoptată de Parlament și să dăm dovadă mai degrabă de curaj asumându-ne înțelepciunea de a căuta soluții pentru a aplica acest buget„, a declarat premierul Dacian Cioloş în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Palatul Victoria.

Mai mult, premierul a spus că bugetul pe 2016 a fost construit cu un deficit de 3%, stabilit la nivelul UE.

Potrivit lui Cioloș, pe parcursul anului viitor, Guvernul va crea premisele încadrării pe termen mediu în limitele agreate de deficit structural. „În ceea ce privește obiectivul bugetar pe termen mediu sau MTO (…), aici Guvernul este hotărât ca pe parcursul anului 2016 să creeze premisele pentru o realiniere a deficitului structural la aceste ținte, astfel încât, pe termen mediu — pentru că acest obiectiv bugetar este calculat pe termen mediu — să ne încadrăm în limitele agreate de 1% deficit structural. Aceeași abordare o au și alte câteva state membre ale UE care au ca obiectiv respectarea pe termen mediu a acestui principiu, dar, în același timp, să își stimuleze și economia”, a explicat prim-ministrul.

În ceea ce privește implementarea bugetului, acesta se bazează pe câteva principii enumerate de Cioloș. Primul este prioritizarea și se referă la un număr limitat de proiecte, „nu un shopping list”. Este urmat de transparentizare prin publicarea contractelor și a cheltuielilor ministeriale pentru a urmări execuția bugetară de către Guvern. A treia prioritate este eficiența printr-o îmbunătățire a calității actului administrativ. Principiile se încheie cu prudența și predictibilitatea pentru continuarea investițiilor începute pentru stimulara investițiilor din sectorul privat.

Premierul Cioloş a mai spus că s-au alocat mai mulţi bani pentru educație, cercetare și sănătate. Educația va beneficia de alocări bugetare pentru universități, infrastructura unităților școlare, investiții în școli și modernizare în mediul rural. Pentru cercetare se va avea în vedere continuarea investițiilor dedicate proiectului laserului de la Măgurele.

În ceea ce privește sănătatea, se va realiza un program național pentru arși în Iași, Târgu Mureș, Timișoara și București, dar și un subprogram de oncologie pediatrică care privește o asistență medicală a nou născutului prematur.

Cioloș despre întâlnirea cu Cameron: Am insistat pe soluții privind libera circulație și drepturile lucrătorilor în UE

Prim-ministrul Dacian Cioloș a declarat, miercuri, că a insistat la întâlnirea cu premierul britanic David Cameron pe nevoia de a găsi soluții legate de libera circulație a lucrătorilor în UE care să nu contravină drepturilor sociale înscrise în legislația europeană, arătând că, în cea mai mare parte, românii care lucrează în Marea Britanie plătesc taxe.

Am discutat cu premierul britanic, în partea a doua, despre propunerile pe care Marea Britanie le are pentru a îmbunătăți activitatea în cadrul UE și pentru a duce astfel la o abordare pozitivă a Marii Britanii privind rămânerea în UE. În mare, propunerile făcute de Marea Britanie pot fi susținute de România, cu excepția chestiunii privind drepturile muncitorilor în UE, libera circulație a lucrătorilor, a angajaților. Aici am insistat pe nevoia de a găsi soluții care să nu contravină drepturilor care sunt deja înscrise în legislația europeană, mai ales în privința drepturilor sociale, alocațiilor sociale, dat fiind faptul că în cea mai mare parte cel puțin românii care lucrează în Marea Britanie merg acolo să muncească, deci plătesc inclusiv taxe și eu cred că se vor putea găsi pe viitor soluții care să țină cont de aceste preocupări ale României„, a declarat Dacian Cioloș la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

El a spus că la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul britanic a discutat despre relațiile bilaterale și nevoia de a dezvolta cooperarea economică dintre cele două țări.

Am discutat despre relațiile bilaterale, care sunt în baza parteneriatului strategic pe care România îl are cu Marea Britanie, la un nivel intens, mai ales pe cooperare privind securitate, cooperare militară în cadrul NATO. Am insistat pe nevoia de a dezvolta mai mult relațiile de cooperare economică. România are un potențial de investiții, de creștere economică care poate fi valorificat, de capital provenind din statele membre din UE și Marea Britanie pare interesată de acest lucru. (…) Am trecut în revistă punctele care ar urma să fie discutate la Consiliul European de săptămâna viitoare. În mare, avem poziții similare atât pe politica privind migrația, relația cu Rusia, importanța politicii de vecinătate în zona de est a UE„, a adăugat Cioloș.


Principalele declaraţii ale premierului Dacian Cioloş:

– M-am intalnit cu premierul britanic. Am discutat despre relatiile bilaterale, cooperarea militara privind securitatea. Am insistat pe nevoia de a dezvolta relatiile economice.

– Am discutat despre propunerile pe care Marea Britanie le are pentru a imbunatati activitatea in cadrul UE. Propunerile facute de Marea Briatnie pot fi sustinute de Romania.

– Cred ca se vor putea gasi solutii si pentru romanii care traiesc in marea Britanie

– am discutat si despre Consiliul European de saptaman viitoare. In mare aveam pozitii similare

Despre bugetul pe 2016

– Vreau sa reamintesc ca aceasta constructie bugetara s-a facut sub un set de constrangeri

– In respectul echilibrului puterilor in stat, Guvernul a decis sa respecte legislatia adoptata de Parlament si sa dam dovada de curaj, asumandu-o

– Am venit cu propuneri care sa ne permita sa mentinem aceste limite

– Bugetul a fost construit cu un prag de deficit de 3%

– Ne vom concentra pe un număr limitat de proiecte

– Nu am luat in calcul posibile efecte pozitive ale relaxării fiscale

– Pe de o parte continuam investii incepute pentru a da predicitibiliate mediul economic

– Am prioritizat cateva domenii, am venit cu alocari bugetare mai mari. sanatate, educatie si cercetare

– Pentru Educatie avem cateva obiective prioritate: alocari bugetare pnetru universitati, subventii pentru studenti, investitii si modernizari.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectele de lege privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016. Cele două proiecte de lege vor fi transmise Parlamentului, cu solicitarea să fie dezbătute și adoptate în procedură de urgență.

Proiectul de buget pe 2016, APROBAT de Guvern. Unde merg cei mai mulţi bani pentru investiţii UPDATE

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii, în fața unui eveniment istoric. Se întâmplă pe 31 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
În al treilea an de conflict, Ucraina și Rusia își intensifică acțiunile militare și diplomatice
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!