Dacian Cioloș a participat, duminică, la ședința Comitetului Executiv Național al PSD, la Palatul Parlamentului.
Cioloş a spus, în cadrul reuniunii, că Guvernul tehnocrat pe care îl va conduce ar trebui privit ca o platformă de comunicare între societatea civilă și clasa politică.
„Dincolo de relația cu Parlamentul, care este esențială, pentru că de aici ar urma să ne luăm voturile pentru proiectele legislative, vreau să deschidem activitatea guvernamentală spre o comunicare eficientă și consultare eficientă cu restul societății. Vă rog să vedeți Guvernul acesta nu așa cum am înțeles că unii au interpretat — ‘Deci lor nu le pasă de noi, de Parlament, pentru că sunt învestiți și or să se ducă să discute cu societatea civilă’. Vă propun să folosiți acest Guvern tehnocrat de un an de zile ca un mijloc, ca o platformă de comunicare între societatea civilă și clasa politică„, a spus Cioloș.
Acesta a subliniat că nu are în intenție să „radă tot”, adăugând că va menține ceea ce a fost bun în guvernarea trecută.
„Vreau să vă spun că nu este intenția mea de a veni pentru a rade tot și de a pune altceva în loc. Cred că astfel de momente ar trebui schimbate cu o abordare guvernamentală rațională, eficientă în actul de guvernare. Cam asta aș vrea să fac acolo. Deci, ceea ce a fost bun o să continuăm, dar ceea ce va trebui adaptat pentru mai multă eficiență în viitor, o să schimbăm. Însă acolo unde o să schimbăm, înainte să facem asta o să venim în fața grupurilor parlamentare pentru a avea discuții„, a mai spus Cioloș.
PSD ar urma să voteze Cabinetul Cioloş, dar va discuta pe fiecare proiect în parte, au declarat, pentru Mediafax, surse social-democrate.
Premierul se va întâlni, duminică, la ora 16.00, cu liderii PNL. Întrevederea va avea loc la sediul PNL din Modrogan.
Dacian Ciolos şi-a anuntat echipa de miniştri, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă.
Pe lista Cabinetului Cioloş, format din 21 de membri, se regăsesc Lazăr Comănescu – la Externe, Petre Tobă- Interne, Mihnea Motoc- Apărare, Anca Dragu Paliu- Finanţe, Cristina Guseth- Justiţie şi Vasile Dîncu – Dezvoltare Regională.
Luni şi marţi ar urma audierile miniştrilor propuşi în comisiile de specialitate din Parlament, apoi votul de învestitură în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, conform calendarului anunţat anterior.
Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori şi deputaţi.
În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL – 176, UNPR – 64, ALDE – 37, UDMR – 25, PND – 12, grupul minorităţilor naţionale – 17, alţi 14 deputaţi şi 5 senatori fiind neafiliaţi.