Mișcarea România Împreună (RO+) consideră că Justiția din România a devenit captivă unui grup infracțional care, folosindu-se de puterea politică, a mutilat legile și a acaparat complet actul de justiție. România iese din zona democrației și intră în sfera cleptocrației, în care conducerea politică își subordonează justiția ca să se asigure că nu va răspunde pentru ilegalitățile pe care le face.
„Justiția din România este capturată de către politic. Prin instrumentele aflate la dispoziția lor, cei din majoritatea parlamentară, împreună cu Guvernul României, au distrus mecanismul justiției, pentru a se asigura că nu vor mai răspunde în fața legii. Au făcut acest lucru în disprețul societății civile, al organizațiilor de magistrați și al recomandărilor instituțiilor europene. Este o acțiune premeditată și ne este cât se poate de clar că aceasta este singura agendă a acestei puteri politice. Actuala putere duce România într-o zonă în care politicul va dicta cine este vinovat și va da dispense de bună purtare celor care vor răspunde la comenzile politice”, a declarat Dacian Cioloș, potrivit unui comunicat al Mișcării România Împreună.
În opinia fostului premier, opoziția ar trebui să se angajeze la revizuirea legilor justiției, care au fost „mutilate” luni, 15 octombrie.
„Fragilizarea până la distrugere a echilibrului constituțional afectează fundamental democrația în România și acest lucru nu trebuie permis. Toate modificările nocive aduse de PSD și ALDE legilor justiției trebuie să fie anulate de urgență de către o nouă clasă politică. Ne vom dedica întreaga energie în această direcție și vom pune în aplicare schimbarea rapidă a tuturor modificărilor făcute de actuala coaliție majoritară imediat ce ea va fi schimbată. Din păcate, societatea românească va trebui să plătească prețul acestei guvernări nedemocratice. Este datoria forțelor de opoziție să se angajeze la revizuirea legilor justiției mutilate astăzi, fără ezitare și fără nicio întârziere. Mișcarea România Împreună se angajează să facă o prioritate politică din corectarea consecințelor acestor atacuri la justiție”, a adăugat fondatorul RO+.
Adoptarea în grabă a unei OUG pentru „corectarea” legilor justiției evidențiază încă o dată maniera autoritară și incoerentă de legiferare a coaliției PSD-ALDE, în disprețul ideii de dezbatere parlamentară și cu încălcarea principiului transparenței și a consultării publice. Același mod defectuos de legiferare a afectat și codurile penale, Curtea Constituțională declarând neconstituționale circa 60 de modificări ale Codului de Procedură Penală.