„Nu atacăm la Curtea Constituţională legea care majorează indemnizaţiile pentru mame. Dacă găsim surse financiare ne-o asumăm noi ca Guvern, dar o să vedem la rectificare. Până atunci, dacă nu o să găsim finanţare, nu o aplicăm”, a spus Cioloş în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, la Palatul Victoria, marţi, potrivit Mediafax.
Reprezentanţii mass-media l-au întrebat cum va evita neaplicarea legii, iar premierul a menţionat forma juridică care face posibil aceasta.
„Se poate proroga. Orice decizie se poate proroga aşa cum, în fiecare an, sunt legi care sunt prorogate”, a spus Dacian Cioloş.
El a reiterat ideea că bugetul de stat a fost aprobat de Parlament cu un anume nivel al deficitului, iar Guvernul nu va ieşi din cadrul bugetar.
Dacian Cioloş a mai făcut precizări, în urmă cu câteva zile, în legătură cu majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului.
„Când Parlamentul vine cu modificări sau cu propuneri legislative care vizează alocari bugetare, o spune Constituţia, e important să precizeze de unde luăm bani dacă e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, înseamnă un deficit care riscă să mearga peste 3%”, a declarat Dacian Cioloş, în urmă cu câteva zile, referindu-se la proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului.
Dacian Cioloş a mai spus că Parlamentul trebuie să indice sursa de finanţare pentru aceste plăţi: „Nu vor fi (bani – n.r.) dacă nu ne spune Parlamentul de unde trebuie să tăiem ca să punem aceşti bani”.
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat, în 8 martie, un proiect de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului. Totodată, indemnizaţia va fi acordată până când copilul împlineşte doi ani.
Persoanele care timp de doi ani au realizat minimum 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creşterea copilului timp de doi ani şi timp de trei ani pentru copilul cu handicap, prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.
Cuantumul indemnizaţiei va fi 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani şi nu poate fi mai mică de 85% de salariul minim brut pe ţară garantat. Totodată, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat.
Indemnizaţia se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară sau de tripleţi începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.
Astfel, mamele care au gemeni sau mai mulţi copii din aceeaşi sarcină primesc un bonus, pe lângă indemnizaţie de 85 % din salariul minim brut pe ţară pentru fiecare copil începând cu al doilea copil.
Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minim garantată.
Aceste prevederi ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2016.
Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui proiect, care va fi votat în plen săptămâna viitoare.