Dacian Cioloş: Dimensiunea administraţiei nu e proporţională cu eficienţa ei. Sistemul e în mare măsură POLITIZAT

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi seară, că s-a gândit la schimbarea legii electorale odată cu preluarea mandatului de prim-ministru, însă a precizat că nu ar avea susţinere politică pentru un astfel de demers. Acesta a precizat că una dintre priorităţile sale este reforma administraţiei publice, un domeniu profund politizat.
Iulian Tudor
03 dec. 2015, 19:54
Dacian Cioloş: Dimensiunea administraţiei nu e proporţională cu eficienţa ei. Sistemul e în mare măsură POLITIZAT

Premierul Dacian Cioloş a precizat că nu şi-a asumat o abordare ideologică, însă a amintit care sunt valorile în care crede.

Ştiţi că nu sunt membru al unui partid. Orientarea doctrinară e ataşată la o anumită abordare ideologică. Eu nu mi-am asumat o astfel de orientare. Cred în libertatea de iniţiativă, în democraţia în care oamenii pot să se exprime, în mijloace care trebuie să le fie puse la dispoziţia intreprinzătorilor pentru a avea abordări sociale. Cred că statul are rolul nu să dirijeze economia ci să stimuleze antreprenoriatul privat. E importantă şi susţinerea socială în măsura în care aceasta duce la o societate mai activă”, a menţionat prim-ministru la emisiunea Videocraţia de la Unde TV.

Dacian Cioloş a precizat că s-a gândit la schimbarea legilor electorale însă a adăugat că nu ar avea susţinere politică pentru ca o astfel de iniţiativă să treacă.

„Sunt conştient că fiind vorba de un Guvern independent, care nu are în spate o majoritate politică stabilă, orice proiect de acest gen trebuie să se bazeze pe susţinere politică în Parlament. Pe acest domeniu a existat o discuţie între partide, mediată de preşedinte, la care s-a ajuns la un acord. Am măsura şi posibilitatea şi şansa de a veni cu propuneri de modificare a acestei legi care tocmai a fost adoptată de o majoritate în Parlament. Concluzia la care am ajuns după discuţii a fost că nu există susţinere parlamentară pentru un astfel de demers. Am decis să vin mai degrabă cu măsuri care pot duce la reformarea statului şi care realiste, din punct de vedere al posibilităţilor de adoptare. Neavând instrumentul politic pentru a schimba legea electorală după ce partidele s-au pus de acord, cred că aş avea instrumentele de a veni cu o reformă a administraţiei mai degrabă”, a declarat Dacian Cioloş.

Premierul Cioloş a vorbit şi despre planul de reformă a administraţiei publice.

„Dimensiunea administraţiei nu e proporţională cu eficienţa ei. Avem prioritate pe a lucra pe reforma administraţiei, nu cu obiectivul iniţial de a reduce administraţia ci de a-i creşte eficienţa. Cred că odată crescându-i eficienţa, definind sarcinile pentru diferitele categorii de funcţionari putem să facem cel puţin acelaşi lucru, poate chiar mai mult, cu mai puţini funcţionari, mai bine pregătiţi şi mai bine plătiţi”, a precizat Dacian Cioloş.

„Intenţia mea este să lucrăm pe partea de reformă a administraţiei şi, în paralel, să lucrăm la legea salarizării unice, pentru a face legătura între nivelul de salarizare, categoria de funcţionari şi nivelul de competenţă. Astfel putem reduce costurile şi creşte eficienţa şi să atragem oameni competenţi. Problema e că nu vin oameni competenţi şi chiar dacă vin după 2-3 ani pleacă în sistemul privat pentru că nu au posibilitatea să progreseze în sistem. Nu au predictibilitate. (…)  Asta şi pentru că sistemul e prost construit, nu-i suficient de transparent, dar şi că sistemul e în mare măsură politizat. Numirile nu se fac pe criterii de competenţă ci se fac pe alte criterii”, a a adăugat premierul.

Dacian Cioloş a precizat că în administraţie trebuie să intre doar oameni cu anumite competenţe şi care pot avansa în funcţie de performanţă.

„Este într-adevăr o rezistenţă la schimbare, dar fără schimbare nu putem progresa. (…) Ne dorim măsuri care să presupună anumite criterii şi exigente pentru a intra în administraţia publică. Poţi să intri în acest sistem atunci când ai un anumit grad de competenţă specifică şi o anumită înclinare. Apoi, să avem un sistem clar şi transparent de carieră în administraţie, să ştii că atunci când intri în administraţie la un anumit nivel, în funcţie de performanţă şi în timp să poţi să progresezi în anumite condiţii. Ne gândim la un  un set de criterii de evaluare a performantei care sa fie legat si de programe de formare pentru că nu poţi să ceri unor oameni să fie mai performanţi dacă nu le dai posibilitatea să se formeze şi evolueze. (…) Mai vrem şi să delimitam foarte clar nivelul în care politicul poate să aibă o influenţă în procesul de decizie şi recrutare în administraţie şi nivelul de la care numirea se face doar pe criterii de performanţă”, a adăugat Cioloş.

Şeful Guvernului a făcut precizări şi despre priorităţile de infrastructură ale Guvernului.

„Există un Master Plan şi problema în general în Romania nu este lipsa de viziune sau de strategie, ci de respectare a acestora. (…) Ce vă pot garanta este că în 2016 Guvernul va respecta acest Master Plan, care a fost finalizat în urmă cu câteva luni. Priorităţile pe care noi le avem vor ţine de priorităţile din Master Plan, precum autostrada Piteşti-Sibiu, finalizarea anumitor bucăţi din centura Bucureştiului”, a adăugat prim-ministrul.

DailyBusiness
Bolojan, anunț de ultimă oră! Consultările cu partidele, moment decisiv pentru viitorul României în Europa!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Zodiile cu succes pe toate planurile până pe 5 martie. Iese soarele pe strada acestor 4 nativi
Capital.ro
Interzis în weekend pentru cei care stau la bloc. Iei amendă de până la 3.000 de lei
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Nativii care ies în mare pagubă. Pierd o sumă uriașă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Anunț important pentru pensionari! Casa Națională de Pensii a anunțat când vor dispărea taloanele de pensii. Nimeni nu se aștepta
Cancan.ro
Acuzații grave la adresa Ancuței, fosta iubită a lui Andrei Perneș. Ce ar fi făcut la înmormântare: „Era toată numai un…”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu poate fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Raport OMS dezvăluie problemele de sănătate ale copiilor și adolescenților în Europa
MediaFlux
125 de lei în PLUS pentru PENSIONARI! BANII se dau în APRILIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Brigitte Macron: ținta conspirațiilor absurde și triumful adevărului în fața dezinformării