Daciana Sârbu: Am votat pentru limite privind poluarea pe care România le poate atinge fara costuri mari

Europarlamentarii au votat miercuri noi plafoane nationale pentru poluarea aerului in Europa, iar Romania a scapat de impunerea unor masuri foarte dure. Propunerea Comisiei Europene privind limite nationale mai ambitioase pentru emisiile a sase poluanti principali, inclusiv NOx, particule fine si dioxid de sulf a fost aprobata de plenul de la Strasbourg.
Alina Costache
29 oct. 2015, 14:46
Daciana Sârbu: Am votat pentru limite privind poluarea pe care România le poate atinge fara costuri mari

Poluarea aerului cauzeaza aproximativ 400 000 de decese premature in UE, anual, iar aceasta noua legislatie ar putea duce la economii de pana la 40 miliarde de euro din costurile cu poluarea, pana in 2030, anunta forul european. Eurodeputata PSD Daciana Sarbu spune ca versiunea legislativa propusa de Comisie este relativ echilibrata, insa cea propusa de Comisia de Mediu din Parlamentul European continea tinte extrem de greu de atins pentru Romania, care ar fi dus la costuri dificil de suportat pentru populatie si pentru economie. Din acest motiv a votat impotriva acelei propuneri, care, de altfel, a si fost respinsa de plenul forului legislativ.

„Sustin politicile de mediu si cred ca e nevoie de masuri puternice pentru imbunatatirea calitatii aerului in toata Europa. Azi (miercuri 28 octombrie – n.n.) in Parlamentul European, am votat insa impotriva majoritatii propunerilor comisiei de Mediu referitoare la noua legislatie privind calitatea aerului, pentru ca ele ar fi o lovitura mult prea dura pentru Romania, ar aduce costuri si poveri administrative dificil de suportat in primul rand de catre populatie, dar si de catre sectoarele economice. Ar fi o povara disproportionata pentru o tara cu infrastructura inca invechita si cu posibilitati inca reduse comparativ cu statele bogate din UE!”, afirma eurodeputata intr-un mesaj postat pe blogul personal.

Aceasta explica si diferenta dintre varianta la care au ajuns deputatii din Comisia de Mediu (foarte dura) si varianta propusa de Comisie, mai echilibrata si cea care a fost adoptata in final:
„Directiva in forma propusa initial de Comisia Europeana contine tinte mai rezonabile si ofera un echilibru mai corect intre politica de mediu si realism. Nu voi sustine nicio crestere viitoare a acestor tinte, deoarece ar afecta Romania”.

Deputatii au stabilit limite pentru dioxidul de sulf (SO2), oxizii de nitrogen (NOx), particulele organice volatile fara metan (NMVOC), metan (CH4), amoniac (NH3) si particule fine (PM, mai putin de 2,5 micrometri) care sa fie atinse pana in 2020 si 2030, conform propunerii Comisiei.

Deputatii vor ca viitoarea directiva privind limitele nationale de emisii (NEC) sa contribuie la reducerea emisiilor de mercur (HG) in UE, dar ar trebui efectuata o analiza de impact inainte sa fie stabilite angajamentele nationale privind reducerile nationale de emisii.

Deputatii vor incepe acum negocierile cu Consiliul de Ministri in scopul de a ajunge la un acord in prima lectura.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Orașul din România care a urcat puternic în trend – e surpriza imobiliarelor pe 2025. Este aproape de București, dar traiul e de 6 ori mai ieftin. Sunt case la prețuri bune, magazine, școli și peste tot vezi tineri sau pensionari fericiți
Capital.ro
S-a aflat cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. EL va profita total când Georgescu va primi interzis
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Povestea lui Mauriciu Brociner, eroul de la Plevna care a plecat la război locotenent și s-a întors român: „E un erou, măcar că e ovrei“
wowbiz.ro
Jaf ca-n filme: Coiful de la Coțofenești, furat după o explozie la muzeu! Ce s-a întâmplat cu hoții după comiterea infracțiunii |
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Clasica mâncare de pe mesele românilor. Delicioasa iahnie de fasole
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensiile speciale ar putea fi tăiate: Toată lumea va lucra până la vârsta de 65 de ani, fără excepție
Cancan.ro
EA a fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu. Designerul i-a fost amant timp de 7 ani
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lacrimi pentru Elena Udrea. Ce a făcut Alexandrov, în timp ce ea stă închisă. Au apărut imaginile
StirileBZI
Acești pensionari primesc bani în plus în 2025, chiar dacă s-au îngheţat pensiile! Ministrul Muncii vine cu lămuriri legate de „mica recalculare”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Adevărata cauză a morții asistentei din Iași. Carmen a fost găsită fără suflare în casa vecinului, iar necropsia a scos la iveală motivul decesului: "Am găsit-o moartă la mine"
substantial.ro
ANM emite avertizări de cod galben pentru ceață densă în 23 de județe și București
MediaFlux
CADOU 200.000 de euro fonduri europene! CEA MAI BUNĂ VESTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cele mai bune filme epice care merită fiecare minut din timpul tău