“Probleme precum obezitatea și malnutriția, presiunile asupra micilor fermieri, degradarea mediului din cauza unor practici agricole pot fi rezolvate doar dacă sunt abordate în comun, ca parte a unei viziuni integratoare, fiindcă sunt de fapt simptome ale aceleiași boli – un sistem alimentar care produce alimente nesănătoase la prețuri mici și hrană sănătoasă – la prețuri prea mari”, consideră europarlamentarul.
“E momentul pentru o regândire serioasă, radicală chiar, a politicilor UE în domeniul alimentației, care trebuie să includă și reformarea Politicii Agricole Comune, și acțiunea în domeniul mediului, și politici coerente în domeniul sănătății (cu accent pe combaterea obezității)”, a adăugat Daciana Sârbu, cunoscută pentru implicarea sa pentru promovarea alimentației sănătoase.
Organizatorul evenimentului este IPES FOOD, o structură internațională de experți în sisteme sustenabile de alimentație, care propune ca Uniunea Europeană să își construiască o politică europeană comună în privința alimentației, pentru a rezolva diversele dezechilibre existente în prezent.
Modalitatea de lucru a IPES FOOD este organizarea unei serii de reuniuni de lucru cu experți, în urma cărora vor rezulta soluții concrete pentru problemele ridicate, iar un material conținând toate aceste propuneri va fi prezentat public în primăvara anului 2018. Inițiativa este coordonata de Olivier De Schutter, fost raportor special al ONU pe tema dreptului la hrană.