Daciana Sârbu: O strategie europeană ar trebui să promoveze ghiduri privind hrana copilului mic

Politicile europene pentru bunăstarea copiilor s-au aflat în dezbaterea unui seminar desfăşurat la Parlamentul European, la iniţiativa Dacianei Sârbu şi cu participarea UNICEF România, sub egida Grupului S&D din PE.
Iulian Tudor
29 mart. 2013, 10:27
Daciana Sârbu: O strategie europeană ar trebui să promoveze ghiduri privind hrana copilului mic

Daciana Sarbu, eurodeputata PSD, a organizat la Bruxelles evenimentul „Bunastarea copiilor – investitie intr-un viitor sanatos”, un seminar despre nevoia prioritara de politici integrate vizand copiii in domeniul sanatatii, nutritiei si educatiei pentru sanatate, precizează un comunicat de presă al Delegaţiei Europaralmentarilpr PSD.

Au fost prezentate initiative curente la nivel global, actiunile UE in domeniu, precum si experienta UNICEF in Romania in ceea ce priveste situatia copiilor.

Initiatoarea si moderatoarea seminarului, Daciana Sarbu, a subliniat ca decidentii din UE trebuie sa aiba in vedere urgent initierea de politici in domeniul nutritiei, vizand in special copiii: „Nu avem voie sa subestimam semnificatia nutritiei – in special in primii ani de viata – si impactul sau asupra copilului, asupra familiei si asupra sanatatii societatii in general. Nutritia este legata de multi determinanti ai calitatii sau duratei vietii, precum performanta scolara sau sanatatea mentala„.

Eurodeputata a reluat solicitarea sa adresata Comisiei Europene, pentru elaborarea unei Strategii Europene privind Sanatatea Copilului – un plan cuprinzator, care sa ofere un cadru general, sustinere efectiva, precum si surse de finantare pentru imbunatatirea sanatatii copiilor in Uniunea Europeana: „O Strategie Europeana pentru Sanatatea Copilului ar trebui sa promoveze ghiduri privind hrana copilului mic si alimentatia mamei, dar si sa sustina crearea de programe educationale tintite direct catre copii, si chiar sa ofere efectiv alimente sanatoase, dupa modelul programului Fructe in Scoli”.

Primii ani de viata sunt esentiali: au o influenta foarte importanta asupra dezvoltarii fizice, sociale, mentale si emotionale a copiilor, cu impact asupra intregii vieti. In recomandarea Investind in copii a Comisiei Europene, protectia copiilor de varste mici tine de drepturile copilului, iar una din cele mai bune investitii ale oricarei societati este promovarea incluziunii sociale. Salut initiativa doamnei Daciana Sarbu de a pune copiii in centrul discutiilor in cadrul Parlamentului European si sper, de asemenea, copiii sa devina o prioritate si pentru Romania”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Julius Op De Beke, reprezentand Comisia Europeana, a prezentat recent-publicatele recomandari ale CE catre statele membre, intitulate: Investind in copii – distrugem ciclul dezavantajelor, iarMonika Kosinska, din partea European Public Health Alliance, a descris viziunea acestei coalitii de ONG-uri despre rolul politicilor privind bunastarea copilului in UE. Voica Pop (UNICEF Romania) a vorbit despre activitatile UNICEF in privinta alimentatiei copilului mic, si in special despre eforturile de implementare a recomandarilor internationale privind promovarea substituentilor laptelui matern. Philippe Roux, seful unitatii pentru determinantii sanatatii din cadrul DG SANCO (Comisia Europeana) s-a referit la activitatile Comisiei in domeniul nutritiei, in special la politicile ce vizeaza copiii.

Experienta din doua state membre s-a aflat de asemenea in prim-plan. Vasile Cepoi, consilier pe probleme de sanatate al Primului Ministru al Romaniei, a prezentat un proiect privind programul national dedicat mamei si copilului, iar Christel Schaldemose, europarlamentar S&D, a vorbit despre un proiect ce a avut un impact extrem de pozitiv in Danemarca, vizand cresterea numarului de ore de sport in scoli.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
De ce te mușcă țânțarii, de fapt. Motivul pentru care unele persoane nu sunt afectate, deși stau lângă tine
Capital.ro
Simona Halep a suferit cumplit. Adevărul despre divorțul de Toni Iuruc
Playtech.ro
Zodiile care pot câștiga sume colosale de bani începând din 25 iulie 2024. Norocul e de partea lor
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Rețete rapide și ieftine. Două preparate pe bază de orez care sunt gata în 20 de minute
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Noi bombardamente la granița României cu Ucraina! În Tulcea a fost panică generală, după ce autoritățile au emis un mesaj RO-Alert
Capital.ro
Doliu în muzică. A murit un zeu al muzicii. A fost un „războinic al drumurilor”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Copil de 3 ani s-a înecat în piscina unei pensiuni din Delta Dunării
MediaFlux
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!