Daciana Sârbu pledează pentru o nutriţie sănătoasă şi pentru interzicerea cianurilor

Europarlamentarul Daciana Sârbu pledează pentru o nutriție sănătoasă și pentru interzicerea cianurilor, într-un interviu acordat pentru Europeanul.org. 
Romania TV
29 dec. 2013, 15:43
Daciana Sârbu pledează pentru o nutriţie sănătoasă şi pentru interzicerea cianurilor

Daciana Sârbu este unul dintre eurodeputații români care s-au manifestat activ în Parlamentul European. Ea a fost coautoare a Rezoluției privind interzicerea cianurilor în minerit și a depus amendamente privind gazele de șist, solicitând intrarea operațiunilor de explorare sub incidența evaluării impactului de mediu. Daciana Sârbu s-a manifestat activ și în probleme de agricultură și nutriție, scrie Europeanul.org.

Este recunoscută agricultura ca sector strategic în UE?

Daciana Sârbu: Am fost raportoare pentru dosarul „Recunoașterea agriculturii ca sector strategic în contextul securități alimentare”, în care am subliniat importanța păstrării diferitelor tipuri de agricultură, am cerut crearea unor stocuri de alimente la nivel internațional sub egida ONU și am pledat pentru păstrarea, cu finanțare din partea UE, a programului european „Alimente pentru persoanele cele mai defavorizate”, în contextul crizei economice.

În calitate de raportoare pentru avizul privind „O strategie a UE pentru materiile prime”, am subliniat în raportul meu nevoia combaterii volatilității prețurilor la produsele agricole de bază și necesitatea limitării speculaților cu materii prime agricole. Am fost coautoare a Rezoluței PE referitoare la creșterea prețurilor la alimente. Rezoluția atrage atenția asupra veniturilor agricole din ce în ce mai scăzute din UE, cauzate de costurile de producție din ce în ce mai ridicate.

Ce contribuție ați adus la Reforma Politicii Agricole Comune a UE?

Daciana Sârbu: Am depus cinci amendamente la raportul Lyon prin care am susținut mai mult sprijin pentru agricultura bio și armonizarea ajutoarelor oferite acestui sector în UE, sprijinirea fermelor mici și posibilitatea statelor membre de a folosi fondurile europene pentru agricultură neutilizate în anul precedent. De asemenea, am depus 87 de amendamente la cele patru regulamente privind Politica Agricolă Comună (PAC) după 2013. Am cerut o definire mai clară a lanțurilor scurte de aprovizionare și sprijinirea acestora, crearea de sub-programe tematice finanțate din fondurile de dezvoltare rurală pentru agricultura bio. Am depus două amendamente la raportul Le Foll privind agricultura și schimbările climatice în care am subliniat nevoia unui sprijin mai consistent pentru agricultura bio în viitoarea PAC.

Ați fost raportor din partea grupului S&D (social-democrat – n.n.) în dosarul privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică.

Daciana Sârbu: M-am implicat major în negocierile cu Consiliul, contribuind cu o serie de amendamente relevante ce se regăsesc în textul final al raportului. Prin adoptarea acestuia, Uniunea Europeană a adoptat un cadru legislativ major, care va garanta consumatorilor acces la informație de mai bună calitate în privința alimentelor și protecție mai bună pentru grupurile vulnerabile, precum copiii. Alături de Grupul S&D, am solicitat adoptarea sistemului de etichetare cu ajutorul “semaforului”, care ar presupune semnalizarea cu nuanță roșie a alimentelor bogate în sare/grăsimi/zahăr.

La ce alte proiecte privind nutriția v-ați adus contribuția?

Daciana Sârbu: Am fost co-autoarea unei propuneri de rezoluție privind laptele pentru sugari, care a urmărit interzicerea unei afirmații false de pe eticheta unui produs: e vorba de tipul de lapte praf pentru copiii de peste 6 luni care pretinde că, prin adăugarea de acid docosahexaenoic (ADH), contribuie la dezvoltarea vederii sugarilor.

Ce poziție ați adoptat în legătură cu clonarea animalelor?

Daciana Sârbu: Am solicitat Comisiei Europene propuneri legislative care să interzică folosirea clonării animalelor pentru producerea de alimente în UE. În cadrul negocierilor dintre instituțiile europene pe această temă, am reafirmat punctul de vedere al Parlamentului European, bazat pe opiniile exprimate de cetățeni. Forul legislativ european a susținut cu fermitate interzicerea clonării animalelor pentru producerea de hrană sau, în cel mai rău caz, prezența clară a acestei informații pe eticheta alimentelor.

V-ați implicat și în proiectele de mediu?

Daciana Sârbu: Da, am fost coautoarea Rezoluției privind interzicerea cianurilor în minerit, adoptată cu o majoritate largă de plenul Parlamentului European în 2010. De asemenea, am inițiat Declarația privind îmbunătățirea măsurilor de prevenire a accidentelor și a dispozițiilor privind răspunderea pentru mediul înconjurător în domeniul industriilor extractive. Documentul a cerut Comisiei să revizuiască Directiva privind răspunderea pentru mediul înconjurător cu scopul de a obliga operatorii să încheie asigurări care să reflecte costul accidentelor potențiale, astfel încât, chiar și în cazul insolvenței, să poată fi acordate compensații, precum și includerea unor controale periodice, obligatorii și independente ale măsurilor de prevenire a accidentelor. Am depus, totodată, o serie de amendamente privind gazele de șist, solicitând intrarea operațiunilor de explorare sub incidența evaluării impactului de mediu. Măsura a fost adoptată de Parlamentul European.



DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cum fac românii mai mulți bani. Metoda e imbatabilă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Acord Rusia-Ucraina pentru evacuarea locuitorilor din Kursk
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!