Daciana Sârbu pledează pentru o nutriţie sănătoasă şi pentru interzicerea cianurilor

Europarlamentarul Daciana Sârbu pledează pentru o nutriție sănătoasă și pentru interzicerea cianurilor, într-un interviu acordat pentru Europeanul.org. 
Romania TV
29 dec. 2013, 15:43
Daciana Sârbu pledează pentru o nutriţie sănătoasă şi pentru interzicerea cianurilor

Daciana Sârbu este unul dintre eurodeputații români care s-au manifestat activ în Parlamentul European. Ea a fost coautoare a Rezoluției privind interzicerea cianurilor în minerit și a depus amendamente privind gazele de șist, solicitând intrarea operațiunilor de explorare sub incidența evaluării impactului de mediu. Daciana Sârbu s-a manifestat activ și în probleme de agricultură și nutriție, scrie Europeanul.org.

Este recunoscută agricultura ca sector strategic în UE?

Daciana Sârbu: Am fost raportoare pentru dosarul „Recunoașterea agriculturii ca sector strategic în contextul securități alimentare”, în care am subliniat importanța păstrării diferitelor tipuri de agricultură, am cerut crearea unor stocuri de alimente la nivel internațional sub egida ONU și am pledat pentru păstrarea, cu finanțare din partea UE, a programului european „Alimente pentru persoanele cele mai defavorizate”, în contextul crizei economice.

În calitate de raportoare pentru avizul privind „O strategie a UE pentru materiile prime”, am subliniat în raportul meu nevoia combaterii volatilității prețurilor la produsele agricole de bază și necesitatea limitării speculaților cu materii prime agricole. Am fost coautoare a Rezoluței PE referitoare la creșterea prețurilor la alimente. Rezoluția atrage atenția asupra veniturilor agricole din ce în ce mai scăzute din UE, cauzate de costurile de producție din ce în ce mai ridicate.

Ce contribuție ați adus la Reforma Politicii Agricole Comune a UE?

Daciana Sârbu: Am depus cinci amendamente la raportul Lyon prin care am susținut mai mult sprijin pentru agricultura bio și armonizarea ajutoarelor oferite acestui sector în UE, sprijinirea fermelor mici și posibilitatea statelor membre de a folosi fondurile europene pentru agricultură neutilizate în anul precedent. De asemenea, am depus 87 de amendamente la cele patru regulamente privind Politica Agricolă Comună (PAC) după 2013. Am cerut o definire mai clară a lanțurilor scurte de aprovizionare și sprijinirea acestora, crearea de sub-programe tematice finanțate din fondurile de dezvoltare rurală pentru agricultura bio. Am depus două amendamente la raportul Le Foll privind agricultura și schimbările climatice în care am subliniat nevoia unui sprijin mai consistent pentru agricultura bio în viitoarea PAC.

Ați fost raportor din partea grupului S&D (social-democrat – n.n.) în dosarul privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică.

Daciana Sârbu: M-am implicat major în negocierile cu Consiliul, contribuind cu o serie de amendamente relevante ce se regăsesc în textul final al raportului. Prin adoptarea acestuia, Uniunea Europeană a adoptat un cadru legislativ major, care va garanta consumatorilor acces la informație de mai bună calitate în privința alimentelor și protecție mai bună pentru grupurile vulnerabile, precum copiii. Alături de Grupul S&D, am solicitat adoptarea sistemului de etichetare cu ajutorul “semaforului”, care ar presupune semnalizarea cu nuanță roșie a alimentelor bogate în sare/grăsimi/zahăr.

La ce alte proiecte privind nutriția v-ați adus contribuția?

Daciana Sârbu: Am fost co-autoarea unei propuneri de rezoluție privind laptele pentru sugari, care a urmărit interzicerea unei afirmații false de pe eticheta unui produs: e vorba de tipul de lapte praf pentru copiii de peste 6 luni care pretinde că, prin adăugarea de acid docosahexaenoic (ADH), contribuie la dezvoltarea vederii sugarilor.

Ce poziție ați adoptat în legătură cu clonarea animalelor?

Daciana Sârbu: Am solicitat Comisiei Europene propuneri legislative care să interzică folosirea clonării animalelor pentru producerea de alimente în UE. În cadrul negocierilor dintre instituțiile europene pe această temă, am reafirmat punctul de vedere al Parlamentului European, bazat pe opiniile exprimate de cetățeni. Forul legislativ european a susținut cu fermitate interzicerea clonării animalelor pentru producerea de hrană sau, în cel mai rău caz, prezența clară a acestei informații pe eticheta alimentelor.

V-ați implicat și în proiectele de mediu?

Daciana Sârbu: Da, am fost coautoarea Rezoluției privind interzicerea cianurilor în minerit, adoptată cu o majoritate largă de plenul Parlamentului European în 2010. De asemenea, am inițiat Declarația privind îmbunătățirea măsurilor de prevenire a accidentelor și a dispozițiilor privind răspunderea pentru mediul înconjurător în domeniul industriilor extractive. Documentul a cerut Comisiei să revizuiască Directiva privind răspunderea pentru mediul înconjurător cu scopul de a obliga operatorii să încheie asigurări care să reflecte costul accidentelor potențiale, astfel încât, chiar și în cazul insolvenței, să poată fi acordate compensații, precum și includerea unor controale periodice, obligatorii și independente ale măsurilor de prevenire a accidentelor. Am depus, totodată, o serie de amendamente privind gazele de șist, solicitând intrarea operațiunilor de explorare sub incidența evaluării impactului de mediu. Măsura a fost adoptată de Parlamentul European.



DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Test Tesla Model 3. Ce s-a întâmplat cu celebra mașină electrică la -5 grade. Capacitatea bateriei a scăzut șocant, câți kilometri ”a dus”, de fapt, după cei 702 declarați oficial
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Ministrul Educației, Daniel David, critică centralizarea excesivă a deciziilor
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin