Daciana Sârbu pledează pentru o nutriţie sănătoasă şi pentru interzicerea cianurilor

Europarlamentarul Daciana Sârbu pledează pentru o nutriție sănătoasă și pentru interzicerea cianurilor, într-un interviu acordat pentru Europeanul.org. 
Romania TV
29 dec. 2013, 15:43
Daciana Sârbu pledează pentru o nutriţie sănătoasă şi pentru interzicerea cianurilor

Daciana Sârbu este unul dintre eurodeputații români care s-au manifestat activ în Parlamentul European. Ea a fost coautoare a Rezoluției privind interzicerea cianurilor în minerit și a depus amendamente privind gazele de șist, solicitând intrarea operațiunilor de explorare sub incidența evaluării impactului de mediu. Daciana Sârbu s-a manifestat activ și în probleme de agricultură și nutriție, scrie Europeanul.org.

Este recunoscută agricultura ca sector strategic în UE?

Daciana Sârbu: Am fost raportoare pentru dosarul „Recunoașterea agriculturii ca sector strategic în contextul securități alimentare”, în care am subliniat importanța păstrării diferitelor tipuri de agricultură, am cerut crearea unor stocuri de alimente la nivel internațional sub egida ONU și am pledat pentru păstrarea, cu finanțare din partea UE, a programului european „Alimente pentru persoanele cele mai defavorizate”, în contextul crizei economice.

În calitate de raportoare pentru avizul privind „O strategie a UE pentru materiile prime”, am subliniat în raportul meu nevoia combaterii volatilității prețurilor la produsele agricole de bază și necesitatea limitării speculaților cu materii prime agricole. Am fost coautoare a Rezoluței PE referitoare la creșterea prețurilor la alimente. Rezoluția atrage atenția asupra veniturilor agricole din ce în ce mai scăzute din UE, cauzate de costurile de producție din ce în ce mai ridicate.

Ce contribuție ați adus la Reforma Politicii Agricole Comune a UE?

Daciana Sârbu: Am depus cinci amendamente la raportul Lyon prin care am susținut mai mult sprijin pentru agricultura bio și armonizarea ajutoarelor oferite acestui sector în UE, sprijinirea fermelor mici și posibilitatea statelor membre de a folosi fondurile europene pentru agricultură neutilizate în anul precedent. De asemenea, am depus 87 de amendamente la cele patru regulamente privind Politica Agricolă Comună (PAC) după 2013. Am cerut o definire mai clară a lanțurilor scurte de aprovizionare și sprijinirea acestora, crearea de sub-programe tematice finanțate din fondurile de dezvoltare rurală pentru agricultura bio. Am depus două amendamente la raportul Le Foll privind agricultura și schimbările climatice în care am subliniat nevoia unui sprijin mai consistent pentru agricultura bio în viitoarea PAC.

Ați fost raportor din partea grupului S&D (social-democrat – n.n.) în dosarul privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică.

Daciana Sârbu: M-am implicat major în negocierile cu Consiliul, contribuind cu o serie de amendamente relevante ce se regăsesc în textul final al raportului. Prin adoptarea acestuia, Uniunea Europeană a adoptat un cadru legislativ major, care va garanta consumatorilor acces la informație de mai bună calitate în privința alimentelor și protecție mai bună pentru grupurile vulnerabile, precum copiii. Alături de Grupul S&D, am solicitat adoptarea sistemului de etichetare cu ajutorul “semaforului”, care ar presupune semnalizarea cu nuanță roșie a alimentelor bogate în sare/grăsimi/zahăr.

La ce alte proiecte privind nutriția v-ați adus contribuția?

Daciana Sârbu: Am fost co-autoarea unei propuneri de rezoluție privind laptele pentru sugari, care a urmărit interzicerea unei afirmații false de pe eticheta unui produs: e vorba de tipul de lapte praf pentru copiii de peste 6 luni care pretinde că, prin adăugarea de acid docosahexaenoic (ADH), contribuie la dezvoltarea vederii sugarilor.

Ce poziție ați adoptat în legătură cu clonarea animalelor?

Daciana Sârbu: Am solicitat Comisiei Europene propuneri legislative care să interzică folosirea clonării animalelor pentru producerea de alimente în UE. În cadrul negocierilor dintre instituțiile europene pe această temă, am reafirmat punctul de vedere al Parlamentului European, bazat pe opiniile exprimate de cetățeni. Forul legislativ european a susținut cu fermitate interzicerea clonării animalelor pentru producerea de hrană sau, în cel mai rău caz, prezența clară a acestei informații pe eticheta alimentelor.

V-ați implicat și în proiectele de mediu?

Daciana Sârbu: Da, am fost coautoarea Rezoluției privind interzicerea cianurilor în minerit, adoptată cu o majoritate largă de plenul Parlamentului European în 2010. De asemenea, am inițiat Declarația privind îmbunătățirea măsurilor de prevenire a accidentelor și a dispozițiilor privind răspunderea pentru mediul înconjurător în domeniul industriilor extractive. Documentul a cerut Comisiei să revizuiască Directiva privind răspunderea pentru mediul înconjurător cu scopul de a obliga operatorii să încheie asigurări care să reflecte costul accidentelor potențiale, astfel încât, chiar și în cazul insolvenței, să poată fi acordate compensații, precum și includerea unor controale periodice, obligatorii și independente ale măsurilor de prevenire a accidentelor. Am depus, totodată, o serie de amendamente privind gazele de șist, solicitând intrarea operațiunilor de explorare sub incidența evaluării impactului de mediu. Măsura a fost adoptată de Parlamentul European.



DailyBusiness
Călin Georgescu: Nu avem bănci românești. Realitatea îl contrazice! Avem două bănci din top 3 cu capital românesc
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Cum se gătește acasă la Călin Georgescu? „Mâncarea este o relație autentică cu Dumnezeu!”
Fanatik.ro
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Capital.ro
Călin Georgescu a dat înapoi. Decizia anunțată imediat după turul întâi: O singură condiție!
Playtech.ro
Traian Băsescu, despre posibila sursă de finanțare a lui Călin Georgescu: Mă tem că banii sunt din...
DailyBusiness
Dan Andronic, despre Călin Georgescu: Poate ajunge la fiecare utilizator TikTok din România!
Adevarul
Cine sunt candidații partidului POT, care îl susține pe Călin Georgescu, și ce șanse au să ajungă în Parlament
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Cea mai bună zi pentru cumpăra bilet de avion. Planifică-ți înțelept vacanțele
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Tinerii protestează în București și în alte orașe din țară! Ce mesaje au transmis manifestanții: „Nu votați un dictator”
Cancan.ro
Călin Georgescu sau Elena Lasconi? Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Revine Armata obligatorie? Călin Georgescu e gata să dea ordinul: Înnobilează tinerii
StirileBZI
Șoferii vor fi nevoiți să susțină din nou examenul auto. Se schimbă permisul de conducere!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
substantial.ro
Delegație ucraineană în vizită în Coreea de Sud pentru ajutor militar
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Care este cel mai periculos fel de mâncare!