„Politicile europene trebuie sa continue sa tinteasca factorii semnificativi de risc pentru cancerul pancreatic: fumatul, obezitatea si diabetul”, atrage atentia eurodeputata, care este vicepresedinta Comisiei de Sanatate din Parlamentul European. Aceasta critica actiunile insuficiente ale UE in privinta luptei impotriva obezitatii, dand ca exemplu planul de actiune pentru obezitatea infantila, pe care il considera „incomplet si lipsit de instrumentele necesare pentru a gestiona aceasta provocare”.
Daciana Sarbu semnaleaza si lipsa unei strategii europene privind diabetul, fapt pe care il considera „o uriasa dezamagire, dat fiind numarul foarte mare de oameni care sufera de diabet, costul enorm pentru sistemele de sanatate si gama larga de probleme de sanatate asociate – inclusiv cancerul pancreatic”.
In afara de factorii de risc identificati deja, exista multe necunoscute cu privire la cauzele cancerului pancreatic si factorii care influenteaza progresia acestuia. Reglementarile existente la nivel european incearca limitarea expunerii cetatenilor la substante potential periculoase, insa politicile in acest domeniu sunt incomplete si unele proceduri sunt insuficient dezvoltate, iar acest lucru trebuie schimbat urgent, subliniaza deputata europeana in articolul sau.
Demersul este o continuare a implicarii eurodeputatei in sprijinul bolnavilor de cancer pancreatic. In noiembrie anul trecut, Daciana Sarbu, alaturi de alti 3 eurodeputati, a semnat un articol-apel pentru masuri urgente la nivelul UE impotriva cancerului pancreatic, aparut tot in The Parliament Magazine, si a organizat un eveniment la Bruxelles impreuna cu organizatiile europene ale pacientilor.