Daciana Sârbu a organizat marti o dezbatere la Bruxelles, unde a vrut sa afle raspunsuri din partea institutiilor europene in privinta calitatii alimentelor vandute pe diferite piete din interiorul UE.
“O serie de studii realizate in cateva tari au certificat existenta unor diferente de calitate intre alimente vandute in Est si in Vest sub aceleasi denumiri. Am ridicat problema catre Consiliu, alaturi de colegul meu ceh Pavel Poc, si m-am bucurat sa constat ca treptat pe parcursul ultimelor luni subiectul a ajuns si pe agenda Comisiei, respectiv a Consiliului ministrilor Agriculturii. Vrem sa obtinem raspunsuri clare din partea Comisiei, din partea marilor producatori, din partea reprezentantilor mai multor state afectate de aceasta problema. Este un pas prin care incercam sa mentinem presiunea pentru solutionarea acesteia, iar mesajul dezbaterii, preluat de la cetatenii pe care-i reprezentam, este: STOP dublului standard in calitatea alimentelor din Uniunea Europeana. Aceeasi marca, acelasi produs, aceeasi calitate!”, afirma Daciana Sarbu.
Deputata europeana crede ca tema are legatura nu doar cu produsele alimentare, ci chiar cu cele doua viteze diferite ale Uniunii Europene, despre care se vorbeste din ce in ce mai des:
“In contextul in care se discuta despre ‘Europa cu doua viteze’, tema dublului standard in alitatea alimentelor devine cu atat mai relevanta. Avem deja doua categorii de cetateni in Uniunea Europeana? Avem in spatele aceleiasi etichete doua versiuni diferite de Europa? Mai multi colegi din Cehia, Slovacia, Croatia au vorbit deschis despre modul cum e receptata aceasta problema de cetatenii din tarile lor. Exista preocupare si exista dorinta ca toti consumatorii europeni sa fie tratati cu acelasi respect si sa se bucure de aceleasi drepturi oriunde in UE”.
Directorul Administrației Sanitar-Veterinare si pentru Alimente din Slovacia a prezentat, la dezbatere, unul dintre studiile comparative realizate de aceasta instituție, ce a fost discutat si la reuniunea Consiliului ministrilor Agriculturii din UE din 6 martie; din datele tehnice au rezultat diferente de calitate sau gramaj pe grupe alimentare comercializate in Europa de Est.
“Important e ca semnalul nostru sa aiba ecou mai departe si institutiile europene sa vina cu solutii”, a fost concluzia eurodeputatei din Romania.