Aplicarea politicilor de mediu în UE este deficitară. Se înregistrează probleme grave în domenii precum combaterea poluării și îmbunătățirea calității aerului, protejarea capitalului natural și a biodiversității, gestionarea deșeurilor, a avertizat Daciana Sârbu marți la Bruxelles, în Comisia de mediu a Parlamentului European. „Trebuie să reținem că nu suntem în grafic cu îndeplinirea obiectivelor fixate pentru 2020. Viziunea și ambiția sunt frumoase, dar ce valoare au dacă nu le punem în practică?”, a arătat deputata europeană, care este vicepreședintă a Comisiei de Mediu și raportoare privind aplicarea politicilor de mediu.
Uniunea Europeană riscă să nu-și îndeplinească obiectivele de mediu fixate pentru 2020, crede eurodeputata. Principalele cauze pentru această situație sunt, în viziunea sa, irosirea fondurilor europene în proiecte care nu aduc suficiente rezultate, lipsa de coordonare între politicile de mediu și alte măsuri importante, precum cele din domeniul agricol, și informațiile insuficiente – de exemplu în privința impactului unor procese asupra sănătății oamenilor și asupra mediului. Ca raportoare pentru al șaptelea Program de Acțiune pentru Mediu al Uniunii Europene, deputata social-democrată a prezentat concluziile raportului prin intermediul căruia evaluează aplicarea politicilor de mediu în UE.
„La nivelul UE problema nu este lipsa banilor, ci modul cum sunt cheltuiți. Rapoarte ale Curții Europene de Conturi sugerează că unele investiții nu aduc rezultatele dorite. Ca să fiu directă, s-au irosit bani. În unele cazuri banii există, dar nu au fost folosiți, deci s-au irosit oportunități. Există și exemple de cheltuire cu folos a fondurilor, spre exemplu pentru îmbunătățirea calității apei potabile în unele zone”, a punctat europarlamentarul.
Raportul său va fi votat de Comisia de Mediu a Parlamentului European în februarie 2018.