„Sunt extrem de mâhnit şi dezamăgit. După ce s-a distrus compania pe care am crescut-o cu mâinile mele, pentru care am muncit zi şi noapte timp de 15 ani şi în care s-au investit până la ultima clipă toate fondurile grupului, vine acum DNA şi mă acuză tot pe mine de falimentarea ei?! Adevăraţii vinovaţi de falimentul Astra Asigurări nu se regăsesc în dosar. De ce persistă muşamalizarea celui mai bine orchestrat faliment din România”, a declarat Dan Adamescu.
Şi fiul omului de afaceri, Alexander Adamescu, a comentat trimiterea în judecată a lui Dan Adamescu.
„Toată istoria recentă a Astrei nu există în dosar. Cum poţi pretinde că deţii adevărul despre falimentul Astra fără să menţionezi nici măcar un cuvânt despre deciziile eronate ale ASF (n.r. -Autoritatea de Supraveghere Financiară), precum cea de solicitare a insolvenţei pentru o companie pe profit? Nedreptate care ni se face se refrânge acum asupra a milioane de români, care plătesc din plin preţul acestor părţi parti-pris-uri politico-economice ale DNA”, susţine Alexander Adamescu.
Precizările familiei Adamescu au fost făcute după ce DNA a trimis, marţi, Tribunalului Bucureşti dosarul privind falimentul Astra Asigurări, Dan Adamescu şi Angela Toncescu, fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), alături de alte opt persoane, urmând să fie judecate pentru falimentarea societăţii.
„Inculpatul Adamescu Dan Grigore, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare Reasigurare ASTRA SA, în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea Astra, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii Astra, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor”, notează procurorii.
Alături de Adamescu va fi judecată şi Angela Toncescu, au mai fost deferiţi justitiţiei, în stare de libertate,Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, foşti vicepreşedinţi al CSA, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu Moldoveanu, membri ai CSA, Anabella Ruse, director în cadrul CSA, Marinela Nemeş, director în cadrul CSA, Carmen Ivan, tot director în cadrul CSA.
Potrivit DNA, aceştia l-ar fi ajutat pe omul de afaceri pentru ca, între 2011-2013, să „efectueze o serie de demersuri păguboase” pentru Astra, „cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei pieţei asigurărilor şi reasigurărilor”. Procurorii susţin că astfel societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, cu o pagubă de 795.387.999 lei.
Dosarul a fost trimis pentru judecată la Tribunalul Bucureşti, cu propunerea de a menţine sechestrul asigurator de peste 857.000.000 de lei instituit asupra acţiunilor şi a părţilor sociale pe care Dan Adamescu le deţine la diferite firme. În acest caz, Astra s-a constituit parte civilă cu suma de 788.978.853,37 lei iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor cu suma de 714.089.825,66 lei.