Dan Barna: A fost atins pragul de cvorum la referendumul intern în USR, au votat peste 52% din membrii partidului

Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR, a anunţat miercuri că a fost atins pragul de cvorum la referendumul intern privind poziţionarea partidului referitor la redefinirea familiei în Constituţie, de luni până miercuri votând 950 de persoane, adică aproximativ 52% din totalul membrilor de partid.
Filip Stan
09 aug. 2017, 11:11
Dan Barna: A fost atins pragul de cvorum la referendumul intern în USR, au votat peste 52% din membrii partidului

”Referendumul a început luni dimineaţă la ora 0:00 şi se va încheia duminică la ora 24:00. În momentul de faţă vă pot da o veste interesantă: s-a atins deja pragul de cvorum, avem peste 950 de persoane care şi-au exprimat deja votul, deci am trecut de 52%, ceea ce e un mesaj foarte bun, suntem deja la jumătatea intervalului şi, iată, cvorumul a fost deja atins. E un element valoros. Mecanismul de vot se face printr-o platformă publică internaţională care asigură secretul complet al votului. Tot ceea ce putem să vedem este numărul de persoane care şi-au exprimat votul, rezultatul îl vom şti cu toţii duminică după ora 24:00”, a declarat Dan Barna, potrivit News.ro.

Uniunea Salvaţi România a dat luni startul primului referendum intern de la înfiinţarea formaţiunii pentru a tranşa cea mai mare dilemă cu care s-a confruntat până acum: poziţionarea sau nu pe tema revizuirii Constituţiei în ceea ce priveşte familia. Consultarea internă a tuturor membrilor USR va dura şapte zile şi de rezultatul acesteia va depinde revenirea în partid a fondatorului partidului, Nicuşor Dan.

Cei aproximativ 1.800 de membri USR vor avea de răspuns la două întrebări:

1. „Susţineţi ca USR să aibă o poziţie ca partid pe tema referendmului Coaliţiei pentru Familie?” Variante de răspuns: DA / NU.  

2. „Cum trebuie să se poziţioneze USR ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?” Variante de răspuns: PRO / CONTRA.

Referendumul intern din USR se va desfăşura electronic, fiecare membru primind un user şi o parolă cu care se vor conecta la un sistem securizat unde va putea vota o singură dată fără posibilitatea de a reveni asupra deciziei exprimate.

Pentru a produce efecte, referendumul va trebui validat de conducerea centrală a USR, Biroul Politic. Dacă această formalitate va fi îndeplinită, se va organiza şi congresul pentru alegerea unui nou preşedinte USR, ca urmare a demisiei lui Nicuşor Dan. 

Sâmbătă, vicepreşedintele USR Vlad Alexandrescu a făcut un apel către membrii partidului de a se poziţiona împotriva modificării Constituţiei pe tema familiei, în cadrul referendumului intern, afirmând că prin asta nu s-ar pune problema legalizării căsătoriilor gay, ci trebuie să opună rezistenţă Coaliţiei pentru Familie, care devine o forţă politică „obscură”, finanţată „de la Răsărit” şi care vrea să imprime frica în societatea românească.

„Propunerea de modificare a Constituţiei este despre restrângerea familiei, o s-o restrângem mai mult decât este ea prevăzută în Constituţie. (…) Trăim în ultima vreme sub imperiul unei frici, care pare că doreşte să fie dusă de Coaliţia pentru Familie, o coaliţie care deci doreşte să pregneze societatea românească de frică, de aşteptări cu totul nejustificate, doreşte să ne facă să funcţionăm sub imperiul temerii”, a spus Vlad Alexandrescu, într-un clip postat pe Facebook.

Membrii USR, împărţiţi în trei tabere – susţinătorii lui Cristian Ghinea, cei ai lui Clotilde Armand şi cei ai lui Nicuşor Dan – au depus la partid trei platforme pentru a-şi stabili ideologia formaţiunii, în condiţiile în care primii se definesc a fi „latura conservatoare”, ceilalţi se consideră liberali, iar Nicuşor Dan – susţinătorul „unităţii în diversitate”, au precizat, pentru News.ro, surse din conducerea Uniunii Salvaţi România. Astfel, liberalii din USR au reiterat că vor milita pentru poziţionare împotriva modificării Constituţiei pe tema familiei la referendumul intern al partidului, în timp ce latura conservatoare a susţinut „întărirea căsătoriei şi a familiei, principalul fundament al societăţii”. La polul opus, Nicuşor Dan i-a rugat pe colegii săi să ia în calcul „sensibilităţile” celor care nu împărtăşesc în întregime aceste valori şi caracteristicile societăţii româneşti în momentul în care îşi aleg „bătăliile şi poziţiile”.

Referendumul intern din USR a fost declanşat la începutul lunii iunie de peste 200 de membri ai partidului, semnatari ai unei iniţiative a filialei Suceava.

Fondatorul USR a demisionat de la şefia formaţiunii pe 1 iunie după ce, cu o zi înainte, conducerea partidului a decis prin vot să se poziţioneze împotriva revizuirii Constituţiei pentru redefiniriea familiei.

Nicuşor Dan şi-a motivat demisia prin faptul că nu a putut respecta promisiunea făcută celor pe care i-a convins să intre în partid, potrivit căreia Uniunea nu va lua decizii care să contravină sentimentelor intime, identitare ale membrilor săi. El a spus că, în cazul în care un organism de conducere al partidului superior Biroului Naţional va anula decizia de poziţionare a formaţiunii pe problema familiei, el se va întoarce în USR, precizând că în caz contrar va aştepta să apară un partid în care să se regăsească.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancomatele vor fi înlocuite! Schimbare pentru cei care retrag bani cash de la ATM
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Vremea se joacă în continuare. Devine de neînțeles și pentru meteorologi
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol