Co-preşedintele USR-PLUS Dan Barna, vicepremier, consideră că în ceea ce priveşte justiţia „coaliţia nu funcţionează”. El cataloghează drept „pretext” argumentul invocat de UDMR pentru trecerea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie în subordinea Parchetului General.
„Coaliţia nu funcţionează în acest subiect al justiţiei şi spun asta pentru că ceea ce a făcut şi face colegul meu Stelian Ion (ministrul Justiţiei – n.r.) este exact să ia ceea ce scrie expres în programul de guvernare pe justiţie – lucruri pe care le-am agreat şi cu PNL şi cu UDMR – şi să le transforme în iniţiative legislative. A pus în dezbatere legile justiţiei şi au înţepenit în Parlament. Am aprobat în Guvern, cu susţinerea şi a premierului şi a colegilor de la PNL şi a colegilor de la UDMR în Guvern desfiinţarea SIIJ pe un proiect de lege foarte curat, foarte clar – secţia specială se desfiinţează, dosarele se reîntorc la Parchete după competenţa materială (…) – în această etapă colegii noştri de coaliţie de la UDMR au venit cu un amendament care, practic, nu mai desfiinţează SIIJ şi o mută la Parchetul General”, a afirmat Dan Barna, miercuri seară, într-o emisiune la TVR.
Dan Barna a catalogat drept „pretext” argumentul invocat de UDMR pentru trecerea SIIJ în subordinea Parchetului General, afirmând că este „absurdă” abordarea UDMR care susţine că DNA a făcut abuzuri în unele cazuri în care erau anchetaţi magistraţi.
„Nu poţi să spui, dacă ai găsit un poliţist sau un procuror care nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale corespunzător, nu poţi să desfiinţezi Poliţia, sau să desfiinţezi Parchetul. Este absurdă această abordare în care, dom-le, au fost câteva cazuri care nu au fost în regulă (…) dar nu poţi, reacţia este: bun, atunci nu mai folosim instituţia respectivă pentru că ne destructurăm ca stat dacă avem astfel de logică”, a susţinut Dan Barna.
Dan Barna: trenurile mai deraiază, locomotivele mai iau foc
Viceprim-ministrul Dan Barna comentează incidentele semnalate în ultima perioadă în care incendii au izbucnit la garnituri feroviare, el arătând că incidentele semnalate anul acesta sunt comparabile ca număr cu cele din anii anteriori, nefiind vorba despre ceva „atipic” în acest an. Conform lui Barna, s-a ajuns în această situaţie din cauza lipsei de investiţii în calea ferată din ultimele trei decenii.
„Am avut această discuţie cu colegul de la Ministerul Transporturilor, pentru că încerc, din poziţia de vicepremier, să mă ţin la curent şi să îi ajut cât de mult pot pe colegii din ministerele pe care le coordonez, tocmai pentru că sunt multe situaţii care se blochează în mecanism şi e nevoie de o atitudine de deblocare, să spun aşa. Văzând aceste locomotive şi blocaje şi deraieri care… l-am întrebat şi am cerut o situaţie la Ministerul Transporturilor dacă anul acesta este ceva atipic; dom-le, e un ghinion, e anul trenurilor care se strică, sau se întâmplă ceva? Nu. În fiecare an cifrele erau la fel. În fiecare an un număr de locomotive foarte vechi aveau incendii, în fiecare an erau câteva deraieri”, a afirmat Dan Barna, miercuri seară, la TVR.
Barna a explicat şi care sunt cauzele acestor incidente. „De fapt, despre ce vorbim? Vorbim despre 30 de ani în care în infrastructura feroviară nu s-a investit deloc. Este o decapitalizare absolut dramatică, de aceea, este şi lupta pe care o vedeţi şi tot acest demers al ministrului Transporturilor, al lui Cătălin Drulă, prin care solicită şi cere – şi la această rectificare a fost discuţia – cere resurse financiare pentru o investiţie majoră în cale ferată”, a adăugat vicepremierul.