Dan Barna şi-a asumat responsabilitatea rezultatului alegerilor şi cere un vot de încredere de la membrii USR. Preşedintele USR a declarat marţi că, în urma rezultatului ”sub obiectiv” obţinut la alegerile prezidenţiale, va cere un vot de încredere membrilor partidului, iar, dacă nu îl va primi, va face un pas în spate, scrie Agerpres.
”Dragi colegi,
Am avut o discuție de patru ore în CP informal. Am spus din nou că îmi asum rezultatul obținut.
Cătălin Drulă a prezentat detaliat campania. Au fost voci diverse, unele supărate, altele de susținere. Am simțit că suntem o echipă. Am fost întrebat ce înseamnă asumare. E ceea ce aveam în gând azi când am declarat asta presei dar am vrut să vorbesc întâi cu organizația.
Asumare pentru mine e să revin la cei care mi-au dat votul lor: membrii USR. Am decis să cer o confirmare a încrederii membrilor în perioada imediat următoare. Vom organiza o consultare online a tuturor membrilor USR.
Această consultare e cu demisia mea pe masă. Vom decide împreună, ca întotdeauna, ca un partid democratic dacă și cum mergem mai departe.
Avem alegerile locale de pregătit, maratonul nostru pentru schimbarea României va continua oricum. Membrii USR vor decide dacă eu sunt cel potrivit să rămân liderul acestei echipe sau rămân doar un om din pluton si organizăm iar alegeri și Congres”, este mesajul transmis de Dan Barna pe grupurile interne de Facebook ale partidului, folosite pentru comunicare și decizii politice.
El a adăugat că decizia de a nu intra la guvernare după ce a căzut Guvernul Dăncilă a fost a Comitetului Politic al partidului, aproape în unanimitate, de aceea nu i se poate imputa lui personal.
„Au fost unul sau doi colegi care au zis – poate să ne mai gândim. Este o decizie pe care ne-am asumat-o ca partid, a avut un rezultat, e ca la fotbal, dai gol – eşti vedetă, nu dai gol – sunt critici”, a încheiat Barna.
Într-o ședință a Consiliului Politic, care a avut loc în noaptea de luni spre marți, mai mulți lideri din USR i-au cerut lui Dan Barna să își asume eșecul de la alegerile prezidențiale, atât el cât și echipa de campanie, și să demisioneze din funcție. Președintele USR vrea să ceară un vot intern, online, în care să decidă membrii partidului dacă îl mai vor sau nu în funcție.