Dan Barna acuză PNL că se aliază tacit cu PSD pentru a face astfel încât moţiunea de cenzură împotriva guvernului Cîţu să nu treacă de votul din Parlament.
„Nu ne vom da vreodata cu PSD si nu cred ca exista vreun sustinator al nostru care sa aiba aceasta parere. Consecventa pe opozitie pe care am anuntat-o de acum o luna si ceva, PSD in foarte buna colabotrare cu PNL au blocat motiunea depusa de noi, CCR a spus ca motiunea trebuie sa mearga mai departe. Acum acest USL2 spune ca trebuie sa asteptam si motivarea Curtii, ceea ce este ridicol. Am fost consecventi, guvernul Citu trebuie sa pice.
Motiunea este un instrument simplu: un numar de parlamentari pune la indoiala guvernul. Daca PSD spijina guvernul Citu, acesta poate continua. Daca guvernul cade, putem discuta un nou guvern cu un nou premier.
Nu exista niciun acord intre USR-PLUS si AUR, nu m-am asezat vreodata sa discut cu un lider AUR. Premierul si-a asumat aruncarea Romaniei in criza pentru a castiga preşedintia PNL, iar acum constata ca voturile USR-PLUS nu i se cuvin, nu sunt ale lui.”, a declarat Dan Barna la Hotnews.
Dan Barna spune că a fost o neînţelegere în USR-PLUS şi că a discutat cu Dacian Cioloş care nu susţine o revenire la guvernare cu Florin Cîţu premier. Barna susţine că Florin Cîţu trebuie să înţeleagă că USR-PLUS nu este un partid balama.
„Între timp s-a clarificat. Și eu, și Dacian Cioloș suntem pe aceeași poziție clară: USR-PLUS poate fi în guvern cu PNL și UDMR fără Florin Cîțu. L-am avertizat încă din acea miercuri pe premier, că dacă îl demite pe Stelian Ion aruncă la gunoi toată înțelegerea noastră, noi nu vom mai avea de ales.
USR-PLUS a cerut un singur lucru. să fie respectat ca partener în coalție, nu s-a întîmplat. Cîțu nu a înțeles că nu am venit acolo pentru câteva funcții. În continuare Florin Cîțu nu înțelege că USR nu e un partid balama.
Am mers acolo (n.r. în coaliţia de guvernare) cu enormă bunăvoință, cu cei mai buni oameni și am început să luptăm zi de zi pentru fiecare decizie. Am văzut că lucrurile nu se întâmplă așa, am continuat să rămânem în picioare.
Am înghițit broasca după demiterea lui Voiculescu, am mers mai departe și după 3 luni a împușcat un alt ministru. Am avut zeci de discuții cu Cîțu, a spus că își asumă, că e decizia lui. La momentul învestirii Guvernului premierul avea o aparență de reformator. Așa am crezut și sperat cu toții că se va întâmpla, reformă.”, a continuat Dan Barna.
Întrebat dacă marţi guvernul Cîţu va pica prin moţiunea de cenzură votată în Parlament, Dan Barna a spus că acest lucru se va întâmpla doar dacă PSD nu va pactiza cu PNL.
„Se poate să nu se întâmple, dacă PSD decide să îl susșină pe Cîțu. E o variantă, da, ca PSD să bată palma cu PNL. Ce s-a făcut în Parlament pe respectarea regulilor e mai rău decât în perioada Dragnea. A fost un abuz grotesc.
Cîțu a câștigat șefia PNL, felicitări, dar costul acestei victorii e o Românie în criză. Mă pot aștepta la orice, eu rămân sceptic.
Se poate întâmpla orice scenariu al PSD. Sper ca marți să nu se întâmple asta și să încheiem cu acest premier pentru care pălăria e prea mare și a sacrificat țara pentru un congres de partid.”, a mai spus Barna.
Copreşedintele USR-PLUS a recunoscut că a fost o greşeală să îl prefere pe Florin Cîţu premier, în locul lui Ludovic Orban.
Barna a explicat şi de ce a avut încredere în protocolul semnat în coaliţie după ce Florin Cîţu l-a demis pe Vlad Voiculescu.
„În datele de atunci Cîțu părea mai reformist, cu o viziune mai europeană. S-a dovedit că ne-am înșelat. Câteodată în politică mai constați și asta.
Pentru noi a însemnat ceva, pentru că suntem pe logica în care cuvântul dat e respectat. Nu e nicio condiție pusă acum: politic, premierul nu mai are susținere pentru că nu și-a respectat cuvântul. Cum se face că prioritățile PNL și UDMR sunt obiective, iar prioritățile USR din programul de guvernare sunt șantaj?
Da, am insistat pentru un obiectiv, desființarea SIIJ. Revenirea noastră e condiționată fix de acesste priorități prin care lucrurile se schimbă și pentru oameni, nu doar pentru beneficiile primarilor”, a admis Barna.
Preşedintele USR a vorbit şi despre campania pentru alegerea preşedintelui USR-PLUS şi rezultatul primului tur, când Dacian Cioloş a produs surpriza, obţinând primul loc, înaintea lui Barna şi a lui Irineu Darău. Barna s-a referit şi la declaraţia sa conform căreia Cioloş ar fi „omul sistemului”.
„Votul online are inerent diverse neconcordanțe și din acest motiv e o campanie activă de mobilizare a oamenilor pentru a vota. E rezultatul unui partid viu.
Sunt optimist asupra rezultatului din turul 2. Suntem perfect aliniați și campania internă nu s-a transformat într-o bătălie pe spinarea României. Strict tehnic, în USR este o apetență mai redusă a colegilor de a vota prin e-mail. Vom avea un rezultat, partidul va merge mai departe. Vineri va fi un rezultat, sâmbătă (2 oct) vom avea congres.
În campanie s-au vehiculat și diverse acuzații, multe dovedite false. Consider asta inacceptabil, pentru că fiecare membru, chiar dacă e la țară, are dreptul să voteze și e rolul filialelor să le asigure asta. În mare parte s-a rezolvat problema. Când ai o bază de date cu zeci de mii de oameni, apar nesincronizări tehnice, dar de aici și până la vănătoare de vrăjitoare e cale lungă și ăsta era sensul mesajului meu.
Nu se pune problema de măsluit votul, că nu se poate controla acel sistem. La noi au fost multe filiale rurale cu adrese de email care sunt acum verificate și corectate. Vom vedea dacă acest sistem de vot online are limite sau va trebui să ne întoarcem la votul clasic, cu hârtia în mână. Nu am fost pregătiți pentru votul online, sunt foarte multe aspecte care trebuie avut în vedere, baze de date mari, apar multe necorelări”, a declarat Dan Barna.
Întrebat dacă USR-PLUS se simte în vreun fel responsabil pentru situația de acum privind gestionarea pandemiei, Dan Barna a explicat că Ministerul Sănătăţii, portofoliu în guvern care a revenit partidului său, nu a fost în niciun moment responsabil pentru coordonarea campaniei de vaccinare.
„Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă i-au semnalat premierului problemele legate de alocarea de fonduri, de prioritizarea campaniei de vaccinare, pe care premierul a insistat să o coordoneze el. Vlad Voiculescu a spus din primul moment că MS ar trebui să coordoneze campania de vaccinare, ni s-a spus nu.
A fost dorința premierului de a coordona acest proiect. Am avut rude care au decedat înainte de vaccin. Am prieteni și colegi în spital cu oxigen pentru că nu s-au vaccinat. Am colegi vaccinați, acasă cu Covid. Vaccinați-vă, fraților! După emisiune voi merge să fac doza 3, vă încurajez să o faceți. Altă soluție nu există, vă puneți în joc viața voastră și a copiilor voştri.”, a spus Dan Barna, care a declarat şi că susţine vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii socio-profesionale.