Dan Barna a vorbit marţi seară despre politică, afaceri şi viaţă personală. „I-ați păcălit pe cei care v-au votat?” este una dintre întrebările la care politicianul a trebuit să răspundă, el oferind, în cursul maratonului de întrebări al jurnalistei Denise Rifai, detalii despre aspecte încă necunoscute despre cariera în politică, dar și viața personală.
Cum au primit părinții dvs intrarea în politică? Ce sfat v-au dat?
„Părinții mi-au fost alături tot timpul. sfatul dat de tata a fost fă lucrurile în așa fel încât să poți seara să pui capul pe pernă. sunt niște părinți care au încercat să ne susțină și pe mine și pe sora și fratele meu. Ne-au susținut la facultatea. credeau că un copil care are șansa la aibă studii superioare reușește să își clădească un drum”.
Cum v-a schimbat plecarea tatălui la muncă în Italia?
„A contribuit la o maturizare. Am înțeles încă de tineri că e important să poți să fii pe picioarele tale și că munca e soluția, că nu există scurtături în viață”.
Cine este creierul din umbră al lui Dan Barna?
„Categoric Dan Barna. Eu am făcut Facultatea de Drept și am devenit avocat. Eu nu la asta sunt bun și nu asta vreau să fac. M-am dus la firmă într-o dimineață și mi-am dat seama că nu asta vreau să fac restul vieții. Apoi m-am dus să fac proiecte, de aici a început cariera mea pe proiecte europene. Toată experiența m-a ajutat să trec interviul la delegația Comisiei Europene. Am făcut de toate atunci. Am călătorit prin țară făcând proiecte, a fost fabulos”.
În 2016 ați intrat în politică. E politica o afacere mai profitabilă?
„Nici pe departe. Comparând-o cu business ul muncit, politica nu e din niciun punct de vedere mai profitabilă. Veniturile mele sunt mult mai mici decât atunci când lucram în business. Implicarea în viața politică aduce un cost personal. Dar atunci când am luat decizia am știut că pot aduce ceva înapoi țării. Am crezut că pot face din România un loc mai bun pentru copii, pentru generațiile viitoare”.
Cu ce sunteți mai bun decât ceilalți politicieni?
„Cu experiența profesională și cu faptul că stăpânesc o partea aceasta de proiecte. Eu consider că în politică trebuie să fie oameni care au făcut în viața lor ceva în privat. Atunci când cunoști un domeniu, ești credibil, vorbești în cunoștință de cauză. Atunci când nu te recomandă nimic e greu de crezut că știi să gestionezi lucrurile. Când vorbim de profesionalism la asta ne referim. Să pui un om care poate aduce un plus de valoare”.
Dan Barna, despre relaţia cu Nicuşor Dan
În decembrie 2016 Dan Barna a fost ales deputat USR de Sibiu, iar în prezent este vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă şi membru în Comisia pentru fonduri europene.
După ce Dan Barna a fost ales preşedinte al Uniunii Salvaţi România, acesta a fost acuzat că i-a furat partidul lui Nicușor Dan. În cadrul emisiunii 40 de întrebări cu Denise Rifai, politicianul a explicat care este relația lui cu Nicușor Dan.
Nicuşor Dan votează PNL la parlamentare, nu USR. „Chiar dacă sunt fondatorul USR, consider că PNL e varianta cea mai bună pentru România azi”
„În primul rând, vreau să resping premisa de la care am pornit, că aș fi în conflict cu Nicușor Dan. Eu nu l-am auzit niciodată pe Nicușor Dan afirmând că i-aș fi furat partidul. Asta a fost o speculație a susținătorilor săi sau a presei. El nu a spus niciodată lucrul acesta, pentru că Nicușor Dan știe foarte bine că a fost decizia lui să demisioneze, a plecat mai departe, partidul și-a continuat viața, a ales alt președinte, s-a întâmplat să fiu eu și lucrurile au mers mai departe.
Venind spre prezent, decizia de a susține PNL-ul în alegeri a fost o decizie de oportunitate politică. Era primarul Capitalei, guvernul era PNL, era nevoie de resurse și bună colaborare.
Eu am o relație decentă, stăm de vorbă, ne sunăm când este un subiect sau o temă în urma căreia trebuie să vorbim. Ideea că aș avea un conflict sau că aș fi avut vreun conflict eu cu Nicușor Dan, nu este susținută de nicio realitate.
Nicușor Dan a procedat ca un om politic, ca un primar al Capitalei, care vrea să-și asigure sprijinul guvernului de la acel moment, optând pentru guvernul în funcție și PNL, unul din cele două partide care l-a susținut. Acest lucru a fost amendat de către electorat, eu nu sunt în poziția asta… La București, USR PLUS a câștigat alegerile, ceea ce a arătat că oamenii au făcut foarte clar distincția între o obligație de campanie și opțiunile corecte pentru viitorul României.”, a declarat Dan Barna.