„Referitor la Avocatul Poporului, aşteptăm astăzi sau mâine decizia Curţii Constituţionale, am văzut că există şi, de altfel, Parlamentul va răspunde scrisorii Comisiei de la Veneţia, vom vedea care va fi decizia Curţii Constituţionale şi în funcţie de asta vom avea şi votul de miercuri, aşa cum este prevăzut, în plen reunit”, a declarat Dan Barna, la Palatul Parlamentului, la finalul şedinţei Biroului Naţional al USR PLUS, citat de Agerpres.
Întrebat dacă toţi parlamentarii USR PLUS îl vor vota Fabian Gyula ca Avocat al Poporului, Dan Barna a admis că au existat şi puncte de vedere diferite în Biroul Naţional.
„Aşteptăm să vedem decizia Curţii Constituţionale. Dacă lucrurile sunt logice şi aşa cum le-am agreat în coaliţie, nu ar trebui să fie nicio problemă. (…) Au existat puncte de vedere diferite şi în Biroul Naţional. Am decis să aşteptăm decizia Curţii Constituţionale pe contestaţia care există în momentul de faţă în analiză. Vor răspunde – cei doi preşedinţi, ai Senatului şi ai Camerei – vor răspunde şi Comisiei de la Veneţia la scrisoarea care a venit între timp. Dacă lucrurile sunt în regulă, nu ar trebui să fie probleme”, a spus el.
Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis joi că plenul reunit al Parlamentului de luni în care urma să fie numit Fabian Gyula în funcţia de Avocat al Poporului se amână pentru o dată ulterioară pronunţării Curţii Constituţionale pe sesizarea formulată de PSD.
Deputaţii şi senatorii au votat, pe 16 iunie, proiectul de hotărâre privind revocarea Renatei Weber de la conducerea instituţiei Avocatul Poporului, revocarea fiind ulterior atacată la CCR de către parlamentarii PSD.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a afirmat vineri că apreciază amânarea şedinţei de plen a Parlamentului în care să fie numit un nou Avocat al Poporului până la decizia Curţii Constituţionale privind revocarea din această funcţie a Renatei Weber şi şi-a exprimat speranţa ca această decizie să fie dată în această săptămână, urmată de o motivare „într-un termen rezonabil”.
Deputatul USR Tudor Benga a anunţat că nu îl va vota pe Fabian Gyula pentru funcţia de Avocat al Poporului, deoarece acesta beneficiază de pensie specială. De asemenea, Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, i-a cerut lui Fabian Gyula, magistrat pensionar, cu peste 10.000 de lei pensie, să își spună opinia despre pensiile speciale dacă vrea ”votul majorității reformiste”.
Deputatul USR Tudor Benga a anunțat că nu îl votează pe Fabian Gyula pentru că acesta are pensie specială.
„Am anunţat de săptămâna trecută că eu unul nu voi vota un nou Avocat al Poporului în absenţa unor criterii clare de selecţie şi depolitizare a funcţiei precum şi a unui amplu proces de consultare şi validare publică a acestei numiri. Astăzi pot să vă spun cu certitudine că eu unul nu-l voi vota pe Fabian Gyula pentru această funcţie. Consider că numirea unui recipient de pensie specială în această funcţie ar fi un semnal total inadecvat pentru un partid ca USRPLUS care a pus eliminarea pensiilor speciale în centrul agendei sale de reformă a statului. De asemenea, pot să vă mai spun că, în calitatea mea atât de parlamentar cât şi de membru al biroului naţional al USRPLUS, nu am cunoştinţă ca susţinerea acestui candidat să se fi formalizat în vreun for de decizie al partidului până azi. Nici nu ştiu când şi dacă se va face de azi şi până luni când ar urma să aibă loc votul de numire în plenul reunit al Parlamentului”, a scris Tudor Benga, joi pe Facebook.
Şi Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, îi cere lui Fabian Gyula, propus Avocat al Poporului de către UDMR, să își spună opinia despre pensiile speciale dacă vrea ”votul majorității reformiste”.
„Fabian Gyula, propunerea pentru funcția de Avocat al Poporului, are obligația morală de ne prezenta opinia sa asupra pensiilor speciale în contextul în care dorește votul majorității reformiste din Parlamentul României”, susţine Robert Sighiartău, într-un comunicat de presă.
Secretarul general al PNL precizează că actuala majoritate parlamentară și-a asumat public desființarea pensiilor speciale și că în mod normal persoanele promovate în funcții publice ar trebui să susţină demersul.
„Renate Weber, fostul Avocat al Poporului, a atacat la CCR impozitarea pensiilor speciale cu 85%. Prin acel gest, ea a demonstrat că nu este avocatul românilor ci doar avocatul privilegiaților care au numit-o în funcție. Weber a susținut că impozitarea pensiilor speciale ar fi o discriminare, deși în realitate cei cu adevărat discriminați sunt milioanele de români din buzunarele cărora se iau bani pentru a se plăti aceste pensii imorale”, a mai spus Robert Sighiartău.
Candidatul pentru funcţia de Avocat al Poporului, Fabian Gyula, a declarat miercuri că s-a pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani, iar pensia sa de magistrat este de peste 10.000 de lei.
Citeşte şi: Cine este Fabian Gyula, propunerea UDMR pentru funcţia de Avocat al Poporului