„Rectificarea bugetară a Vioricăi Dăncilă loveşte într-un domeniu vulnerabil din România: educaţia. Premierul a anunţat, astăzi în şedinţa de Guvern, că taie 1 miliard de lei în total, iar programul „Merg la şcoală” a fost eliminat complet. Este vorba despre tichetele pe care le-ar fi obţinut elevii din ciclurile primar, gimnazial, liceal şi profesional pentru cumpărarea rechizitelor necesare. Cine are de suferit în urma deciziei premierului? Peste 2 milioane de elevi”, a scris Dan Barna pe Facebook.
El susţine că „educaţia a fost şi este subfinanţată ani de zile nu dintr-o greşeală, ci printr-o politică intenţionată, pentru că oamenii mai puţin educaţi sunt vulnerabili electoral, sunt masa de manevră a PSD de zeci de ani de zile”.
Dan Barna subliniază că România nu are altă şansă decât investiţia în educaţie.
„O societate sănătoasă, cu cetăţeni egali şi liberi se construieşte, înainte de toate, prin accesul la educaţie al cetăţenilor. Iar România este departe de acest ideal cu PSD la guvernare şi impostorii lor analfabeţi funcţional în funcţii publice. Rezultatul guvernării vechii clase politice se vede peste tot în jurul nostru prin migraţia masivă a românilor. Probabil majoritatea dintre noi avem prieteni, membri ai familiei sau cunoştinţe care pleacă din ţară pentru că nu mai au încredere că se pot dezvolta într-o ţară condusă de incompetenţi şi condamnaţi penal. În viitoarea guvernare USR PLUS reforma şi investiţia în educaţie vor ocupa un loc primordial”, mai afirmă liderul USR.
Prima rectificare bugetară pe 2019 este una pozitivă, iar depăşirea ţintei asumate de deficit bugetar nu este un pericol şi sunt asigurate fonduri pentru pensii şi salarii, a spus, luni, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după ce Executivul a adoptat rectificarea bugetară în şedinţa de Guvern.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, la începutul şedinţei Executivului, că Guvernul va adopta rectificarea bugetară, „Este o rectificare pozitivă”, a apreciat premierul, precizând că se asigură bani pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, dar şi pentru continuarea investiţiilor „în domeniile prioritare”.
Aceasta a afirmat că se va reduce cu un miliard bugetul Ministerului Educaţiei, dar „educaţia va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42,4 la sută faţă de anul 2018”.
„Dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare. Reducerea de aproximativ un miliard de lei de la Ministerul Educaţiei Naţionale se referă, în principal, la programul Merg la şcoală care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an. De asemenea, sunt reanalizate cheltuielile de personal care au fost super estimate iniţial”, a mai afirmat premierul.