Dan Barna susţine că nu există divergenţe în coaliţie şi că parlamentarii USR-PLUS vor vota legea bugetului alături de colegii de la PNL, fără să aducă amendamente, pentru că au participat activ la construcţia acestui buget.
„Este o decizia agreata in coalitie si la nivelul guvernului, propunerea de buget este una inchegata, care respecta ceea ce Romania si-a propus, un deficit de 7%, astfel incat sa intram pe o linie de stabilizare si de crestere in a doua parte a anului. Nici USR-PLUS nu va depune amendamente.
La modul concret, abordarea pe care o avem este sa trecem bugetul mprin Parlament asa cum l-am construit, nu usor, pentru ca a durat ceva. Avem cele mai mari sume alocate investitiilor si cheltuieli pe care sa le putem suporta. Este foarte simpatic ca PSD vrea sa depuna mii de amendamente, pentru ca este exact ceea ce facea USR cand era in opozitie. Ei sunt niste epigoni, fac si ei niste copii, cum se pricep. Este un demers legitim depunerea de amendamente, dar ca ele au sau nu legatura cu realitatea, asta e alta discutie.
Amendamentele pe care le-au prezentat deja in spatiul public nu au nicio legatura cu realitatea.
Eu cred ca toti cetatenii acestei tari inteleg ca nu mai putem cheltui sume pe care nu le avem. Daca nu facem investitii in autostrazi, in spitale, nu avem de unde sa avem bani pentru cresterea de pensii si salarii. Nu mai putem doar sa ne imprumutam, trebuie sa facem investitii. Pentru ca doar carpind la nesfarsit din imprumuturi nu ajungem nicaieri.”, a spus Dan Barna la B1TV.
„Categoric Sanatatea a primit 58,3 miliarde de lei, mai mult decat in 2020 si in 2019. Unul dintre lucrurile la care am reactionat foarte prompt a fost tragedia de la Balş. Am identificat 50 de milioane de euro, bani pentru fluide medicale pentru spitalele care au sectii de ATI. Banii sunt alocati deja, spitalele trebuie sa aplice pentru a-si schimba aparatura, instalatia electrica si ce mai e nevoie, omenesc posibil, pentru ca un risc nu poti sa-l eviti total niciodata.
A doua componenta este legata de respectarea regulilor, de oameni competenti si management competent. Mare parte din aceste tragedii este si dintr-o respectare aproximativa a regulilor. In egala masura PNRR are alocari distincte, tocmai pentru a aloca 30 de miliarde de euro, o parte in Sanatate, pentru a construi spitale noi. Evident ca nu se fac peste noapte. Vrem sa incepem aceste constructii, despre care pana acum doar s-a vorbit, iar unitatile care exista sa ramana la un standard corect. Nu le putem lasa sa se prabuseasca in speranta ca vom avea unele noi.
Spitalul Judetean din Sibiu este un proiect in stadiu de maturitate, in 6 luni-un an ar putea incepe lucrarile, iar termenul de executie ar putea fi de 3-4 ani.
Vreau sa-i felicit pe colegii din guvern, care au facut un adevarat tur de forta pentru redactarea PNRR, cu discutii cu toate ministerele, cu sindicatele, cu mediul de afaceri si societatea civila. Ideea ca nu au fost consultari este un fake news de la tribuna parlamentului.
La Transporturi se vede dupa multi ani ca sunt bani pentru repararea infrastructurii feroviare, avem bani pentru toate autostrazile care sunt in faza de derulare. Acest guvern s-a asigurat ca exista alocare financiara pentru infrastructura, pentru a nu se mai bloca pentru ca nu s-au mai alocat bani.
La Educatie avem o crestere de 2,2 miliarde de euro. Tindem spre acel 6%, avem 3,6%. Bugetul momentan nu permite mai mult, dar este o crestere semnificativa.”, a completat vicepremierul Dan Barna.
Dan Barna a salutat gestul Avocatului Poporului, Renate Weber, care a anunţat marţi că nu a găsit niciun motiv de neconstituţionalitate în legea de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari, astfel că nu a sesizat-o la CCR, iar termenul a expirat.
„Gestul doamnei Weber este unul corect. Nu putem avea justificarea morala sa deschidem aceasta tema a pensiilor speciale, daca nu incepem cu noi insine. Am promis si ne vom tine promisiunea ca vom elimina pensiile speciale si incepem cu ale parlamentarilor. Cat timp le pastram noi, nu eram credibili. Exista un numar relativ redus de persoane care au fost parlamentari de profesie si pana in 2014 sau 2016 nu plateau contributii. Parlamentarii actuali nu au nicio problema, platesc contributii, ca pentru orice salariu. Nu e moral si etic sa ai pensia mai mult decat salariul incasat.
Nu sunt neaparat de blamat, unii dintre ei doar respecta un cadru legislativ existent. Cu exceptia catorva purtatori de mesaj toxic, care spun ca lumea se prabuseste fara aceste pensii speciale, majoritatea oamenilor inteleg ca trebuie sa intram intr-un cadru de normalitate. Nu e posibil sa ai pensii de 70.000 de lei, daca ai avut salariu 30.000 de lei.
Slava domnului, PSD este in opozitie si are acest instrument al motiunii simple, deci ma astept sa fie chemati toti ministrii. Eu nu am nicio indoiala ca acest instrument va fi folosit pentru a face cate un show cu cartonase colorate si zurgalai. Eu privesc ca o oportunitate de a veni la tribuna Parlamentului si a transmite mesajele realitatii. Daca ne uitam la ce fac cei de la PSD, este un circ, dar nu este nicio surpriza, o sa mai fie dat cu fundul de pamant, sters, disperare. Coalitia e stabila, s-a vazut la votul pentru Vlad, se va vedea si la votul pe buget.”, a incheiat Dan Barna.