Dan Barna, ieşire dură în direct. „Am vazut PSD atacand aproape iresponsabil, prin aproape toate vocile. Este o necesitate sa fie sustinut de tot spectrul politic (…) mesajele politicianiste nu ajută”, a declarat Dan Barna la Digi24.
Vicepremierul României a vorbit despre negocierile purtate cu Comisia Europeană pentru Planul de Redresare și Reziliență Națională, explicând care au fost obiecțile specialiștilor de la Bruxelles față de programul propus de premierul Florin Cîțu și ce se va întâmplă cu sistemul de irigații. PNRR a fost discutat în cursul zilei de luni în guvern, alături de președintele României, Klaus Iohannis, pentru a discuta propunerile Comisiei Europene. O analiză a Planului de Redresare și Reziliență Națională arată că majoritatea construcțiilor propuse, la nivelul infrastructurii rutiere, ignoră, în mare parte, zona Moldovei. „Suntem într-un proces de calibrare a acestui program astfel încât necesitățile noastre să fie armonizate cu ceea ce și-a propus Comisia Europeană când a gândit acest fond. E o alocare foarte clară, acesta este pachetul de bani pentru România, 29,4 miliarde, este suma clară. Din momentul în care a început această negociere, am știut că trebuie să ajungem în acea zonă, am mers cu o anvelopă mai largă, se discută. Comisia a apreciat partea de educație, infrastructură sanitară, infrastructură feroviară, împădurire. Trebuie discutat mai mult pe zona irigațiilor, așa cum le știm noi, canale care străbat câmpiile, în realitate, duc la deșertificare și se pierde accelerat apa din sol”, a spus Dan Barna.
„România are un procent scăzut de apă de subsol, iar Comisia a spus clar că nu va da bani pentru o chestiune care afectează mediul. Soluția este să facem niște sisteme de irigații de picurare, actuala formulă nu va beneficia de sprijinul Comisiei, fiind una depășită moral. E clar că agricultorii români au nevoie de irigații. Cu cât România va fi mai fermă la nivel de mesaj politic în raportul cu Comisia Europeană referitor la faptul că infrastructura rutieră este o necesitate, cu atât negocierea va fi una mai eficientă. E nevoie de susținerea tuturor partidelor, îmi pare rău să văd că PSD-ul atacă total iresponsabil acest proiect. Noi trebuie să avem un mesaj foarte clar, România are nevoie de autostrăzi și să aibă un mesaj sincron în ceea ce privește infrastructura rutieră. Suntem statul care cere cea mai mare alocare pe infrastructura rutieră, de aceea este nevoie să transmitem unitar că acest lucru este un obiectiv național. Comisia spune că acești bani din PNRR trebuie să aibă un impact în zona de mediu și digitalizare, de aceea infrastructura rutieră trebuie să fie alocată și cu aceste arii. Când se vor construi autostrăzi noi, necesitatea Internetului de bandă largă va fi și ea rezolvată. Comisia spune că rețelele care vor fi dezvoltate, cele de gaz, trebuie să fie dezvoltate regional, pregătite și pentru hidrogen, să fie baza noilor tehnologii, propunerea noastră ar fi pentru întreaga țară. Aici este o zonă de discuție, probabil vom avea la anumite regiuni unde nu e dezvoltată rețeaua și vom vedea”, a mai spus Dan Barna.