„Vom începe anul 2019 cu un moment de importanţă istorică. Preluăm în premieră preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Este unul dintre acele evenimente cu care ne întâlnim rar în viaţă şi pentru România este cea mai prestigioasa poziţie de politică externă, de la Principatele lui Cuza până astăzi. Ar fi trebuit să fie momentul pentru noi în care să demonstrăm la nivel european cel puţin compentenţă şi ataşament faţă de valorile europene. Ar trebui să arătăm lumii că suntem angajaţi ireversibil pe calea integrării europene şi mai ales că ne putem asuma cu responsabilitatea poziţia pe care o avem. Din păcate, însă, avem emoţii mari. Şi nu doar noi, şi nu doar dumneavoastră – majoritatea, şi nu doar noi – Opoziţia, sau România, dar au emoţii şi partenerii noştri, are emoţii foarte mari şi UE, şi instituţiile acesteia. Pentru că România este în prezent un mare semn de întrebare. Şi suntem în această situaţie şi acest semn de întrebare vine din faptul că în România sunt puse sub semnul întrebării independenţa sistemului judiciar. Este pus sub semnul întrebării statul de drept. Şi este, de fapt, pus sub semnul întrebării însuşi viitorul nostru european ca stat membru încă al UE”, a afirmat miercuri Barna în plenul Parlamentului.
El susţine că pentru majoritatea PSD-ALDE „singurul interes este al managementului” şi că România nu este pregătită pentru preluarea preşedinţiei rotative la nivel tehnic, logistic şi de infrastructură.
„Trebuie să înţelegem că această atitudine nu poate să funcţioneze în următoarele şase luni în conducerea UE. Degeaba ne dă doamna Dăncilă asigurări despre priorităţile preşedinţiei Consiliului UE. Vorbim abia astăzi, când am ajuns la al treilea ministru delegat pentru Afaceri Europene şi după ce rolul exact al primului ministru nici după discursul de astăzi al doamnei prim-ministru nu îl cunoaştem şi nu este foarte clar. Dincolo de documentele pe care le vom aproba astăzi şi dincolo de ce ne-a spus doamna premier, când o să vorbim serios despre această preşedinţie, pentru că până în prezent despre dimensiunea parlamentară aproape nu s-a discutat. Comisia acesta minunată de la nivelul Parlamentului ştim toţi foarte bine că nu a funcţionat aproape deloc. Şi mai sunt trei săptămâni. Nu au existat dezbateri şi informări nici pentru noi, parlamentarii, nici pentru cetăţeni. (…) La nivel politic nu suntem pregătiţi, la nivel tehnic nu suntem tocmai pregătiţi, iar la nivel logistic şi de infrastructură doar o minune şi acea Lege a lui Murphy, ‘că dacă nu ar fi ultimul minut nu s-ar face nimic’, ar putea să ne facă să avem o imagine de minimă credibilitate”, a adăugat Barna.
Potrivit acestuia „vom avea o preşedinţie fără mize, fără ţinte asumate, un organism care va funcţiona permanent în stare de avarie”.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat miercuri, cu 215 voturi „pentru”, 8 – „împotrivă” şi 3 abţineri, Declaraţia privind dimensiunea parlamentară a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.