Dan Barna restricţii. Totodată, Barna face apel la cetăţeni să fie în continuare vigilenți, tocmai pentru a putea trece mai repede peste această perioadă dificilă.
„Pare că am reușit să fim într-o zonă de plafon. Să vedem când o să o ia la vale. Nu-mi permit să lansez un termen pentru că nu am aceste informații și nu vreau să speculez. Rezultatele le urmăresc în fiecare zi. În momentul în care numărul persoanelor depistate pozitiv în urma testelor începe să scadă, să scadă presiunea pe ATI sau la internare atunci asta este… Sper să se întâmple în următoarele două sau trei săptămâni. Maxim o lună! Ar trebui să avem o ameliorare a rezultatelor pentru că avem aceste măsuri. Pare că am reușit să menținem o linie de stabilitate”, a declarat vicepremierul României, Dan Barna, la Digi24.
Dan Barna a negat că preşedintele Iohannis ar avea vreo nemulţumire legată de legile justiţiei, aşa cum s-a speculat în presă.
„Situaţia e mai… e ca la Radio Erevan. Legile Justiţiei sunt în consultare publică de şase luni. Colegii de la PNL le-au primit, liderii de grup şi de la Senat şi de la Cameră le-au primit, deja sunt două săptămâni de când Stelian Ion le-a trimis aceste legi, Stelian Ion a anunţat de la tribuna Parlamentului dezbaterile pe SIIJ, pe Secţia specială. (…) Astăzi însă, în şedinţa de coaliţie, am clarificat, ca să nu mai fie niciun fel de echivoc, să nu mai avem aceste mesaje distonante„, a declarat Dan Barna la Digi24.
El a subliniat că ministrul Justiţiei va avea „discuţii şi consultări” cu specialiştii din partidele din coaliţie, pentru a „trece încă o dată în revistă toate nuanţele şi toate elementele unde ar putea să existe puncte de vedere diferite„. Acesta a precizat că nu se pune problema că legile justiţiei să fie propuse spre adoptare „fără consultare„.
Dan Barna s-a referit, totodată, la nemulţumirile unor liberali cu privire la faptul că ministrul Justiţiei nu a discutat cu partenerii de coaliţie.
„Este o chestiune de proces, nu este o chestiune de fond. Şi este, da, dragii noştri colegi, lucrurile acelea erau la îndemână, le aveaţi, dar nu am venit să vă şi spun: vă rog frumos, uitaţi-vă în ele. Cam despre asta e vorba. Este o chestiune de proces, firească„, a adăugat Dan Barna.
Vicepremierul Dan Barna a precizat că pașaportul de vaccinare nu va fi un pașaport formal, ci va reprezenta o dovadă că deţinătorul „este sigur din punctul de vedere al riscului de a purta în mod activ boala”. Totodată, copreşedintele USR-PLUS a adăugat faptul că România va adopta decizia unică stabilită în Uniunea Europeană în ce privește acest pașaport.
„Conform poziției premierului, domnia sa a comunicat că nu consideră un pașaport de vaccinare ca fiind util în perioada următoare, dar lucrurile sunt mai complicate decât un pașaport în sensul de un ceva, un document, pentru că la nivelul întregii Europe, și în România primim o hârtie când ne vaccinăm, care poate fi privită fix ca un pașaport de vaccinare, e o dovadă a vaccinării. Chestiunea nu e dacă ai sau nu ai un anumit document. Chestiunea e cum poți să dovedești sau cum vom dovedi că nu mai suntem un pericol pentru comunitate.
Aici sunt mai multe variante – fie varianta numită pașaport de vaccinare, adică un document sau un cod QR pe telefon, de exemplu, prin care se confirmă că ai primit o doză sau două doze, fie ai un test negativ dacă e vorba de o perioadă foarte scurtă, fie vorbim de situația în care ai trecut prin boală și ai un nivel de anticorpi ridicat care echivalează cu efectul unui vaccin.
Aceste lucruri, pe măsură ce campania va progresa, vor deveni în mod firesc necesare și utile (…) Problema apare dacă statul dă o decizie și spune „cine n-are pașaport nu mai poate să meargă la grădiniță, școală, restaurant sau altundeva”. Atunci ar fi o problemă pentru că ar fi România vaccinaților cu România nevaccinaților. Aceasta este poziția premierului, și e o poziție corectă, nu poți să faci o astfel de separare.
Citeste si Ludovic Orban vrea ridicarea restricţiilor de Paşti: „E un eveniment de importanţă capitală”
Dacă în toată Europa se va ajunge la un astfel de pașaport, dacă fi asumată la nivelul țărilor europene, eu sunt foarte convins că și România va merge în direcția aceea nu datorită chestiunii de decizie politică, ci chestiunii foarte practice – vrei să călătorești? Poți să stai în carantină sau poți să ai această dovadă, stai câteva ore în aeroport și mergi mai departe„, a explicat Dan Barna la Digi24.
Vicepremierul a dat asigurări că instituțiile din România vor face tot ce este necesar pentru ca atunci când în Uniunea Europeană va începe să fie folosit acest pașaport, acesta să existe şi în România.
„Putem merge pe alternativele pe care le avem deja – adeverința de vaccinare sau de anticorpi, dar România nu este o insulă în mijlocul oceanului. România este un stat european în Uniunea Europeană. În măsura în care se va coagula o bază de date comună, vom merge spre această soluție unică pentru că este mult mai practică și mai comodă, despre asta e vorba. Este un demers pe care îl discutăm în mod activ în guvern, despre capacitatea de a ne adapta în rând cu Europa. Deci, vom fi în rândul lumii, ca să închei această poveste„, a adăugat Dan Barna în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu.