Dan Barna a explicat că fiecare partid este responsabil de performanţa la guvernare a echipei pe care o are în executiv şi că, dacă se ajunge la remanierea unui ministru, trebuie remaniat întreg guvernul, pentru a păstra echilibrul în coaliţie.
„Asta e clar, că fiecare partid din coaliţie îşi evaluează propriii miniştri. Evident că premierul, în şedinţa de Guvern, poate să exprime puncte de vedere legate de cabinet în ansamblu şi de fiecare minister în parte, dincolo de asta, vreau să fie foarte clar lucrul acesta, că am văzut că s-au rostogolit diverse sugestii de remanieri dinspre diverse componente ale societăţii. Am văzut în spaţiul media rostogolite diverse opinii de la ţinători de grijă ai Guvernului.
În realitate, nu există subiectul ăsta pe agenda Guvernului pentru că suntem guvern învestit politic de două luni şi aproximativ, suntem un guvern care se aşază. O să vedem peste şase luni, peste un an, fiecare partid îşi evaluează permanent colegii miniştri şi încercăm să ne asigurăm că funcţionează pe logica programului de guvernare, aia e, de fapt, cadrul în care discutăm de evaluare”, a afirmat Dan Barna, marţi seară, la Digi 24.
Întrebat în contextul acestor afirmaţii, dacă premierul nu va putea remania un ministru de la USR-PLUS fără acordul formaţiunii care l-a propus, vicepremierul Dan Barna a răspuns că remanierea unui ministru de la alt partid de către premierul liberal ar presupune „remanierea întregii coaliţii”.
„Păi, categoric se poate întâmpla lucrul ăsta, dar asta presupune remanierea întregii coaliţii. Adică nu există varianta în care premierul ia un ministru de la noi cu mâna, fără acordul nostru, cum nu există nici varianta ca eu, ca unul din liderii coaliţiei, să fac acest lucru cu un ministru al PNL-ului. Este o coaliţie, coaliţia are reguli foarte clare, sunt trei parteneri la masă, fiecare partener are echipă de miniştri, deciziile se iau în coaliţie, asta e funcţionalitatea, nu există alta, restul sunt speculaţii, glume. Fiecare partid are propria sa echipă şi e responsabil de performanţa acelei echipe”, a adăugat Dan Barna.
Dan Barna despre viitoarele alegeri prezidenţiale: Şi Dacian Cioloş şi ceilalţi colegi pot să îşi dorească o candidatură
Co-preşedintele USR-PLUS Dan Barna afirmă că decizia privind candidatul la viitoarele alegeri prezidenţiale va fi luată de către partid peste doi sau trei ani. Declaraţia vine după ce celălalt co-preşedinte al alianţei, Dacian Cioloş, a afirmat într-un interviu că vizează o candidatură la preşedinţia României. „(…) nu a fost o surpriză şi e perfect legitim să aibă această aşteptare. Oricine poate, orice coleg, şi Dacian Cioloş şi ceilalţi colegi pot să îşi dorească o candidatură. Aşa funcţionează USR-PLUS: venim democratic în faţa colegilor, prezentăm program, cel mai susţinut va beneficia de susţinerea partidului”, explică Barna.
„Decizia partidului nu este pentru nimeni, pentru că vom decide peste doi ani, sau o să fie la un moment dat decizia pe cine va susţine partidul”, a afirmat Dan Barna, marţi seară, într-o emisiune la Digi 24, întrebat cu privire la declaraţia lui Dacian Cioloş privind o eventuală candidatură la prezidenţiale.
Barna a adăugat că ştia despre intenţia colegului său de alianţă. „Bineînţeles, adică discutăm, nu a fost o surpriză şi e perfect legitim să aibă această aşteptare. Oricine poate, orice coleg, şi Dacian Cioloş şi ceilalţi colegi pot să îşi dorească o candidatură. Aşa funcţionează USR-PLUS: venim democratic în faţa colegilor, prezentăm program, cel mai susţinut va beneficia de susţinerea partidului. E logic, e firesc. Acum miza pentru noi, şi pentru mine, şi pentru Dacian, şi pentru echipa din jurul nostru este ca această guvernare să aibă succes, să dovedim că ceea ce USR-PLUS a spus în opoziţie devine realitate prin act executiv în Guvern şi în momentul acesta, asta să fie problema, care e candidatul USR-PLUS”, a adăugat Dan Barna. El a precizat că „între voinţă şi susţinerea colegilor trebuie să mai dovedim, o perioadă”.
Celălalt co-preşedinte al USR-PLUS, Dacian Cioloş, a declarat recent, într-un interviu pentru G4Media, că îşi pune problema unei candidaturi la alegerile prezidenţiale.
„Eu personal, aşa cum stau lucrurile acum, da, îmi pun problema să candidez. Dar într-un an de zile, în doi ani de zile se poate întâmpla ceva cu mine, că percepţia publică pozitivă e redusă foarte mult. Sau poate să crească altcineva, şi eu sper să crească şi alţi colegi, care să aibă şanse mai mari. Deci decizia va fi luată atunci, la momentul respectiv de către partid”, a declarat Cioloş pentru G4Media.