Dan Barna a explicat că directorul Metrorex discută la Prefectură cu cu reprezentanţii sindicaliştilor care au protestat. Vicrepremierul a precizat că „prima condiție pentru orice discuție rămâne reluarea circulației metroului”.
„Statul român nu va ceda la presiunea șantajului unor grupări mafiote. Sunt de azi-dimineață la Ministerul Transporturilor alături de Cătălin Drulă și am stat permanent în legătură cu prefectul capitalei și toate autoritățile care au atribuții în rezolvarea crizei de la metroul din București.
Vă pot asigura că ministrul Cătălin Drulă (al cărui mesaj este mai jos în primul comentariu) nu va ceda niciunei presiuni venite din partea organizatorilor unei acțiuni ilegale, periculoase și iresponsabile. Există disponibilitate pentru dialog, chiar în acest moment directorul Metrorex discuta la prefectură cu reprezentanții celor trimiși de domnul Rădoi să protesteze ilegal, dar prima condiție pentru orice discuție rămâne reluarea circulației metroului”, a anunţat Dan Barna, într-un mesaj publicat pe Facebook.
Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, a anunţat că a depus o plângere la DNA împotriva celor pe care îi consideră responsabili de blocarea metroului din Bucureşti. De asemenea, Jandarmeria a aplicat amenzi de peste 120.000 de lei.
Ministrul Transporturilor a precizat că cei vinovaţi de blocarea metroului ar putea fi acuzaţi inclusiv de şantaj, abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor.
„Tocmai am depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului bucureștean astăzi, pentru următoarele infracțiuni: zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu, trafic de influență, folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane, folosirea de către liderii sindicali a influenței și autorității în scopul obținerii de bani, bunuri și foloase necuvenite
șantaj, infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate”, a anunţat Cătălin Drulă.
„A fost primită o sesizare din partea Metrorex, privind încălcarea art. 1 din Legea nr. 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului, care a fost înaintată, de urgență, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, a declanșat cercetări, conform art.218 alin(4)din Legea nr. 62 din 2011 a dialogului social: declararea grevei de către organizatori cu încălcarea prevederilor art. 205 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, respectiv neasigurarea serviciilor de transport, la cel puțin o treime din activitatea normală.
De asemenea, Jandarmeria Capitalei a aplicat, până în prezent, 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 125.000 de lei pentru:
– nerespectarea măsurilor prvind organizarea de adunări publice în spații închise, așa cum este prevăzut în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
– desfășurarea protestului fără autorizare, faptă prevăzută de Legea nr. 60/1991 și
– nerespectarea măsurilor sanitare, cum este prevăzut tot în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Totodată, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Poliția a dispus măsuri pentru fluența traficului, pentru a ajuta pe toată lumea să ajungă acolo unde este nevoie.
Depunem toate eforturile necesare, pentru a veni în sprijinul persoanelor care utilizează transportul în comun de suprafață, dar și mijloacele proprii de deplasare.
Verificările continuă”, a anunţat Poliţia Capitalei.
Activitatea a fost întreruptă pe toate cele 5 magistrale, după ce reprezentanți ai sindicatului de la metrou au organizat un protest spontan vineri dimineaţă în stația Piața Unirii.