“Sunt relaţii de diplomaţie funcţională acolo (…) Relaţiile economice sunt fundamentale şi acestea sunt de acord că trebuie menţinute şi dezvoltate pe principii foarte clare, şi aici vorbim şi de potenţiale investiţii care pot fi făcute, nu văd o problemă din punctul ăsta de vedere (…) Politic, sunt actori relevanţi pe plan mondial. Nu putem să-i ignorăm, cum, tot aşa, nu putem să pretindem că avem vreo relaţie privilegiată, în vreun fel, cu Rusia, pentru că istoria nu ne ajută din această perspectivă”, a spus Dan Barna despre relațiile cu Rusia și China.
În ceea cepriveşte relaţiile cu Europa, Barna consideră că este nevoie de oameni competenţi, care să reprezinte ţara, pentru că “politica iresponsabilă” din ultimii ani a făcut ca România să nu aibă o voce puternică în cadrul Uniunii, care să conteze.
“Pe plan european, deşi suntem al şaselea sau al şaptelea stat, vedem ce se întâmplă cu Brexit-ul, în realitate vocea noastră are tăria unui stat de pe poziţia 24,25. Am ajuns, cumva, la marginea Europei după trei ani de politică iresponsabilă şi am avut până de curând o voce foarte slabă în Europa. La masa discuţiei în cadrul Uniunii Europene, vocea României aproape nu a contat. (…) Ceea ce propune Alianţa USR-PLUS este competenţă şi onestitate şi, dacă vom trimite la nivel european, în mai multe poziţii, oameni competenţi cu voce, nu doar cu prezenţă, atunci vom şi conta ca al şaselea sau al şaptelea stat, nu doar ca prezenţă fizică”, a mai spus Barna.