USR PLUS intră în Opoziţie dacă moţiunea împotriva lui Cîţu nu trece. Barna: „Categoric. Despre asta este vorba”

Dan Barna şi Dacian Cioloş, liderii USR PLUS, au făcut declaraţii, vineri seara, după ce nu au ajuns la un consens în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare.
Razvan Mihalascu
03 sept. 2021, 20:23
USR PLUS intră în Opoziţie dacă moţiunea împotriva lui Cîţu nu trece. Barna:

Dan Barna şi Dacian Cioloş au cerut insistent schimbarea lui Florin Cîţu de la conducerea Guvernului. Afirmaţiile liderilor USR PLUS vin în contextul în care şedinţa coaliţiei s-a încheiat fără ca partenerii din coaliţia de guvernare să ajungă la o înţelegere. În aceste condiţii, USR PLUS au anunţat că vor depune moţiunea de cenzură în această seară.

Dan Barna şi Dacian Cioloş, anunţ de ultimă oră despre moţiunea de cenzură. „Nu avem nicio intenţie să intrăm într-o altă formulă guvernamentală”

Dan Barna: „În urma discuţiilor de la coaliţie din seara aceasta, fiecare membru al coaliţiei şi-a menţinut punctul de vedere referitor la situaţia în care se află coaliţia. Cei de la PNL au spus că rămân alături de Florin Cîţu.

Noi am transmis că nu mai are încrederea USR PLUS.

Pe cale de consecinţă, tocmai a fost depusă moţiunea de cenzură. Calea parlamentară prin care sperăm ca într-un termen cât mai scurt să avem un nou premier şi coaliţia să poată să meargă mai departe.

Dacian Cioloş: „Am încercat în şedinţa de coaliţie să convingem colegii noştri de coaliţie ca un Guvern să funcţioneze are nevoie de un prim ministru care cultivă încrederea. Colegii noştri au insistat să-l susţină pe Florin Cîţu.

În consecinţă, folosim procedura aceasta parlamentară pentru a ajunge în situaţia în care să lucrăm cu un alt prim-ministru. Intenţia noastră este să continuăm într-o formulă cu PNL şi cu UDMR.

Nu avem nicio intenţie să intrăm într-o altă formulă guvernamentală decât cea în care am lucrat”.

Dan Barna, acuze la adresa PNL. „Nu a existat nicio ofertă”

„Nu existat nicio ofertă. A fost o chestiune de principiu. Noi am spus că adoptarea unui subiect atât de important cum este PNDL împotriva voinţei, acordului şi a unei soluţii discutate în coaliţie. Adoptarea lui ostil cu câteva minute  înainte de şedinţa coaliţiei arată un dezinteres total al premierului Cîţu faţă de continuarea acestei structuri a coaliţiei, lucru confirmat şi de demiterea lui Stelian Ion fără niciun temei real”, a spus Dan Barna.

„Credem cu adevărat ca în momentul în care PNL va propune un nou premier, această coaliţie va putea să continue”, a adăugat copreşedintele USR PLUS.

Dan Barna, despre demisia miniştrilor USR PLUS din Guvern

„La începutul săptămânii viitoare ne vom depune demisiile, odată ce moţiunea de cenzură a fost depusă în această clipă”, a menţionat Barna.

Dacian Cioloş, întrebat ce va face dacă va fi propus din nou Florin Cîţu

„Dacă e o moţiune de cenzură împotriva premierului Cîţu care trece şi are o majoritate în Parlament, sigur că în politica românească orice e posibil. Mi s-ar părea ridicol să vii cu aceeaşi propunere”,  a spus Dacian Cioloş.

„Florin Cîţu nu a mai are sprijinul USR PLUS” , a completat Dan Barna.

„Ce m-a interesat a fost să-i conving pe colegii din PNL că vrem să continuăm în această coaliţie. Nu mai putem să lucrăm cu premierul Cîţu pentru că nu mai inspiră încredere. Deja de două- trei ori am stabilit nişte lucruri pe care nu le-a respectat”, a mai spus Cioloş.

Cioloş, mesaj dur către PNL: „Nu intrăm în jocuri politice interne”

„Nu intrăm în jocuri politice interne. E problema lor. Pentru noi e important să continuăm, să avem un alt premier. Din păcate, acolo contează mai mult procedura internă de alegeri şi au luat decizia de a-l susţine pe premierul Cîţu, ţinând cont de ce se întâmplă în partid”, a menţionat Cioloş.

Copreşedintele USR PLUS, despre negocierile cu PSD: „Oricine poate să voteze”

„Oricine poate să voteze. Noi vrem să continuăm politic, guvernamental în această formulă. Nu facem negocieri pe sub masă”, a spus Dacian Cioloş.

Barna: „Sperăm ca PNL să propună un premier care să aibă competenţa şi maturitatea umană pentru a putea să conducă o astfel de coaliţie”

„Sperăm ca PNL să propună un premier care să aibă competenţa şi maturitatea umană pentru a putea să conducă o astfel de coaliţie”, a subliniat Barna.

Întrebat dacă USR PLUS este pregătit să se întoarcă în Opoziţie, Dan Barna a răspuns:

„Categoric. Despre asta este vorba. În momentul în care moţiunea nu trece, Cabinetul Cîţu rămâne mai departe. Noi mergem în Opoziţie”, a explicat copreşedintele USR PLUS.

„Am spus că rămânem la guvernare ca să facem reforme. N-am reuşit până acum pentru că priorităţile sunt altele pentru premierul Cîţu. Ne asumăm consecinţele actului pe care-l susţinem”, a completat Dacian Cioloş.

De altfel, Dan Barna a amintit că a acordat „mai multe şanse” premierului Cîţu.

„De fiecare dată, a eşuat în a-şi respecta cuvântul pe care ni l-a dat. În acest moment, din această cauză am ajuns în situaţia în care ne aflăm astăzi, să fim nevoiţi să depunem această moţiune de cenzură”, a argumentat Barna.

Barna, despre scandalul pe PNDL 3. „Ar fi fost ridicol să discutăm despre amendamente la un act normativ adoptat”

„Ar fi fost ridicol să discutăm despre amendamente la un act normativ adoptat, fără amendamentele pe care USR PLUS le-a trimis. A fost o adoptare ostilă a unui act normativ asupra căruia un partener a spus explicit că mai are nevoie de discuţii şi nu a fost de acord cu formula prezentată. Lucrul ăsta nu s-a întâmplat. Actul normativ a fost adoptat fără amendamentele USR PLUS. Ministrul Justiţiei a fost demis fără niciun argument real.

Premierul Cîţu nu a mai dorit continuare actualei structuri a coaliţiei. Am luat act de acest lucru. Ne prezentăm în Parlament.

Dacă  are voturile, Cabinetul poate să meargă mai departe. Dacă moţiunea va trece, ne aşezăm la masă cu PNL şi UDMR. Aşteptăm un nou premier responsabil şi mergem mai departe”, a conchis Barna.

Textul moțiunii depuse de USR PLUS și AUR

MOȚIUNE DE CENZURĂ: Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!
România este condusă în acest moment de un guvern care nu mai are legitimitate politică pentru că îi lipsește susținerea unei majorități parlamentare. Cea mai mare lipsă a guvernului condus de Florin Cîțu este însă lipsa legitimității morale. O persoană care a avut grave probleme cu legea în trecut și care abuzează de ea în prezent, nu prezintă garanțiile minim necesare pentru a conduce puterea executivă din România.

Florin Cîțu a dovedit în ultimele luni că este incapabil să conducă un guvern de coaliție, că este incapabil să iasă din logica unei gândiri înguste de partid. Acest om și cei care îl susțin par hotărâți să sacrifice interesul general, bunăstarea cetățenilor acestei țări, doar pentru a câștiga competiția internă din cadrul partidului lor.

Acest lucru este inadmisibil!

Doamnelor și doamnelor,

România traversează o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic și social. Țara noastră se confruntă cu riscuri și amenințări pe termen scurt și mediu, peste care se suprapun evoluții nefavorabile pe termen lung la care noi, ca societate, nu am găsit încă un răspuns adecvat. Amenințările imediate țin de criza de sănătate publică generată de pandemia de SARS-CoV-2 sau mediul economic instabil supus unor turbulențe semnificative din cauza creșterilor generalizate de prețuri la numeroase produse și servicii de bază, de la energie și până la materialele de construcții. Peste aceste provocări imediate se suprapun probleme structurale vechi: îmbătrânirea populației, descreșterea demografică, exodul forței de muncă, servicii publice deficitare precum sănătatea și educația și un aparat de stat care nu funcționează la nivelul secolului XXI, ci pare capturat de grupuri de interese de clan sau familie politică.

România are o nevoie uriașă de investiții în infrastructură și servicii publice de calitate pentru cetățenii săi. Nu vom opri exodul românilor peste granițe și nu-i vom convinge că pot avea un viitor bun în propria țară, dacă nu le vom oferi motive solide să rămână aici, indiferent că locuiesc la oraș sau în mediul rural.

Aceasta este misiunea oricărui guvern al României, de orice culoare politică: bunăstarea tuturor locuitorilor acestei țări. Nu doar bunăstarea primarilor unui partid, nu doar bunăstarea celor care votează cu un anumit partid, nu doar bunăstarea celor care fac parte din anumite cercuri restrânse de interese.

Dacă nu vom construi o țară pentru toți românii, vom sfârși cu o țară din care toți oamenii onești aflați în afara unor cercuri înguste de interese vor pleca. Aceasta este miza sau obiectivul pe care trebuie să le aibă în vedere orice forță politică și orice om politic care ajunge într-o funcție din statul român.

Din păcate, premierul Florin Cîțu și cei care îl susțin au arătat unei țări întregi că interesele de grup sau de partid sunt mai presus decât interesele țării. Pentru a obține sprijinul necesar alegerii în funcția de președinte al PNL, Florin Cîțu a imaginat și pus în aplicare un plan de finanțare a primarilor liberali cu bani de la bugetul național.

Fără să instituie criterii clare de selecție a proiectelor, de monitorizare și auditare a acestora, Planul național de investiții „Anghel Saligny” este doar o pușculiță de partid. Pentru punerea în aplicare a acestei scheme de influențare a votului la congresul PNL, Florin Cîțu a demis ministrul Justiției și a numit imediat un interimar care să-i execute ordinele. Îl încurcau procedurile legal-administrative ce trebuiau urmate, așa cum se face într-un stat de drept.

Are România nevoie de investiții? Cu siguranță da. Dar la un plan național trebuie să aibă acces orice comunitate locală, indiferent de culoarea politică a primarului. Trebuie să ieșim din logica relațiilor de cumetrie și a baronilor locali pentru a construi o societate și o țară în care să se regăsească fiecare cetățean și în care accesul la sursele publice de investiții să se facă pe bază de merit și competență, nu pe baza carnetului de partid al primarului.

Doamnelor și domnilor,

În orice guvernare, persoana care ocupă funcția de prim-ministru e foarte importantă. Această persoană dă tonul guvernării și de aceea trebuie să fie cineva cu un caracter exemplar, situat deasupra oricăror suspiciuni de corupție sau comportament imoral. Îndeplinește domnul Florin Cîțu aceste condiții? Categoric, NU!

Acest om a avut grave probleme cu justiția din Statele Unite ale Americii. Pentru infracțiunile sale a fost încarcerat. De alte obligații, precum restituirea unor sume de bani împrumutate, s-a eschivat.

În România este acuzat că și-a favorizat familia în cazul unei împroprietăriri cu păduri și că, odată intrat în posesia acestor păduri, le-a ras.

De când este în funcția de prim-ministru a acționat de cele mai multe ori doar în interes personal sau de partid.

Merită România să aibă un prim-ministru precum Florin Cîțu? Merită românii să fie conduși de un infractor care a fost încarcerat pentru faptele sale? Categoric, NU!

Cum poate un individ cu asemenea profil moral, sau mai bine zis cu un asemenea profil infracțional, să mai fie prim-ministrul acestei țări?

Doamnelor și domnilor,

Guvernarea nu este despre partide, despre împărțirea ministerelor și a bugetului, ci este despre oameni. Guvernarea trebuie să răspundă la întrebarea „cum să facem mai bună viața locuitorilor acestei țări?”. Acest lucru nu se poate face fără respectarea principiilor democratice și ale statului de drept.

Un guvern, orice guvern, care nu poate sau nu vrea să lucreze în interesul tuturor cetățenilor acestei țări este un guvern ilegitim, care trebuie demis.

Este evident că bunăstarea românilor nu contează pentru Florin Cîțu și guvernul pe care îl conduce. Ceea ce pare să conteze pentru acesta este doar lupta de putere din PNL. Pentru a se putea dedica competiției interne din partid, considerăm că este mai bine să îl degrevăm de responsabilitatea guvernării.

Guvernul condus de Florin Cîțu trebuie demis! România are nevoie de o nouă guvernare, legitimată prin votul Parlamentului și în a cărui componență să nu se regăsească persoane cu un trecut penal.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Fiți de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor și a „băieților deștepți”!

Votați pentru demiterea guvernului Cîțu!” – este textul moțiunii de cenzură, potrivit G4media.ro.

Au fost discuţii aprinse vineri seara la prima şedinţă a coaliţiei, după izbucnirea conflictului dintre liderii USR PLUS şi Florin Cîţu. Dan Barna şi Dacian Cioloş au refuzat ca miniştrii USR PLUS să-şi dea demisia şi cer înlocuirea premierului.

Citeşte şi: Scandal uriaş în şedinţa coaliţiei. USR PLUS depune moţiunea de cenzură în această seară împotriva lui Florin Cîţu

La rândul său, Claudiu Năsui (USR PLUS), ministrul Economiei, a anunţat vineri seară că a partidul din care face parte a refuzat să gireze „furtul din bani publici prin PNDL 3”, acuzându-l pe premierul Florin Cîţu că este „hotărât să dea un tun de 50 de miliarde de lei din banii contribuabililor”.

Citeşte şi: Claudiu Năsui continuă răfuiala cu Florin Cîţu. „Am refuzat să girăm furtul din bani publici prin PNDL 3. Premierul a hotărât să dea un tun de 50 de miliarde de lei”

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Playtech.ro
Cele trei zodii care au noroc cu carul în ianuarie, februarie și martie 2025. Au șanse mari de câștiguri
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Denzel Washington s-a făcut preot! E înrăzboi cu Hollywood-ul
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Acuzatii privind planul Republicii Moldova de a prelua controlul asupra Transnistriei
MediaFlux
ESTE OFICIAL! DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, anunțată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!