‘Proiectul nu este încă finalizat. Astăzi (n.red.- joi) avem o sesiune de lucru unde am invitat mulţi specialişti, persoane interesate din partea Primăriei generale, primăriilor de sector, asociaţiile constructorilor, a investitorilor din Centrul Vechi, oameni care mă pot ajuta pentru realizarea unei legi. Nu vreau să avem o lege pentru reducerea riscului seismic după o tragedie în Bucureşti sau în alt oraş, de aceea propunerea mea vizează ridicarea funcţiunilor ce există astăzi în clădirile cu risc seismic. Avem cinematografe, teatre, farmacii sau alte firme care funcţionează în astfel de clădiri, iar un cutremur poate veni oricând’, a spus deputatul la Palatul Parlamentului.
Intenţia deputatului este de a ridica imediat dreptul de funcţionare pentru clădirile cu risc ridicat, până la reabilitarea lor. Totuşi, el a admis că această iniţiativă nu este lipsită de probleme.
‘Avem o problemă mai ridicată cu persoanele care locuiesc în astfel de clădiri, avem mai multe variante şi o să le discutăm cu specialiştii, nu vreau să avem probleme sociale, oamenii trebuie să stea undeva, trebuie să antrenăm cât mai multe fonduri private până să ajungem la banii statului, care ştim că nu sunt foarte mulţi. Închiderea acestor clădiri va fi temporară până când clădirile respective vor fi sigure din punct de vedere seismic, fie că vor fi nişte clădiri noi, fie nişte clădiri consolidate. Nu putem să permitem ca nişte oameni să intre, fără să conştientizeze pericolul care îi paşte acolo. În lege va exista de asemenea obligativitatea administratorului de a avertiza, până la consolidare, prin nişte panouri mari, la intrarea în clădire, asupra pericolelor dacă intră acolo, pe modelul pachetelor de ţigări’, a mai spus Popescu.
VEZI SI:
HARTA DE RISC SEISMIC a Capitalei va fi gata în câteva săptămâni. Oprescu NU vrea să o facă publică