Cel mai mediatizat caz de dispariție din România de după 1989, cel al avocatei Elodia Ghinescu, i-a ținut lipiți de ecranele televizoarelor pe mulți români, curioși să vadă, episod după episod, ”serialul” cu acest subiect, realizat de Dan Diaconescu.
Elodia Ghinescu a dispărut în 2007. Căutările nu au dus la niciun rezultat, iar șapte ani mai târziu soțul avocatei, polițistul Cristian Cioacă, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pentru uciderea celei dispărute. În 2023, polițistul, care și-a susținut tot timpul nevinovăția, a fost eliberat condiționat.
Așa sună povestea pe scurt. Pe larg însă, românii au avut ocazia, datorită lui Dan Diaconescu, să urmărească la TV un adevărat serial de investigație, în care acesta a încercat să cerceteze povestea dispariției din toate unghiurile posibile. Și, cum pe ecran apăreau permanent cuvinte precum ”senzațional”, ”incredibil” ori ”uluitor”, audiența era garantată.
Astăzi, la 18 ani de la dispariția Elodiei Ghinescu, realizatorul TV a povestit ce l-a determinat să aleagă acest subiect și să-l transforme într-un veritabil fenomen de televiziune.
Totul a început când Diaconescu a văzut, într-un ziar local, stirea despre dispariția avocatei și a remarcat că numele acesteia era scris greșit în titlu – Eloida în loc de Elodia.
”Îmi aduc aminte ca și cum ar fi fost ieri. Era cred că ziua de 4 sau 5 septembrie 2007. Elodia dispăruse în 30 spre 31 august 2007, doar că presa a aflat puțin mai târziu.
Pe timpul acela, toate ziarele se tipăreau la Casa Scânteii și noi aveam niște curieri care ne aduceau undeva la 2-3 noaptea toate ziarele ce urmau să apară a doua zi și care erau tipărite acolo.
După ce ieșeam din emisiune, pe la 3-4 noaptea, aveam un algoritm, un tipic, în felul următor: ieșeam din emisiune, contabila îmi prezenta cifrele pentru că nu se putea vorbi cu mine că intram în direct, la final vedeam niște acte și semnam ce era de semnat, mâncam ceva și apoi citeam aceste ziare.
Le citeam așa în diagonală că erau multe. Mă uitam pe titluri, mă uitam să îmi atragă atenția ceva (…) Un ziar regional, specific zonei Transilvaniei, dar care se tipărea și în București, avea așa pe o pagină, pe o coloană în interior, un titlu care mi-a atras atenția.
Era un titlu așa: Avocata Eloida a dispărut de acasă”, a povestit Diaconescu, la WOWnews.
În afara faptului că numele Elodia era scris greșit în titlul știrii, realizatorul TV a fost atras să abordeze subiectul și pentru că era vorba despre ”o celebritate pe plan local”.
Un alt element determinant a fost bănuiala aruncată din start asupra soțului celei dispărute.
”M-a atras acest nume, Eloida și felul în care ei scriau despre ea, deci ea ar fi trebuit să fie o celebritate pe plan local (…) Imediat am citit textul (…) Numele era dat greșit, nu știu dacă cu intenție sau fără (…) Anunțul continua într-un fel care m-a și determinat să-l rup, că aveam o tăviță de plastic și cei care veneau la muncă la nouă își alegeau un subiect de acolo și trebuiau să vină seara cu ele dezvoltate.
M-a atras atunci al doilea paragraf în care scria: bănuit de dispariția avocatei este chiar soțul ei, polițistul Cristian Cioacă. Eu am ales una din miile de dispariții din ultimii ani. Cum să zici în anunțul de dispariție că bănuit ar fi soțul ei, polițistul Cristian Cioacă?!”, a spus Diaconescu.