„Marţi dimineaţă o să depunem la instanţa în cauză acea contestaţie împotriva scoaterii din calitatea mea de adjudecatar de către statul român, de către Guvern, de către Ministerul Economiei. Nu avem cum să pierdem. O facem în litera legii. Lucrurile sunt clare. Chiar şi Guvernul în ultimatumul său privind semnarea de către noi a contractului vorbea de luni seara, la ora 23.59. Legea ne dădea dreptul să semnam contractul în februarie 2013. Statul nu vrea să privatizeze nimic. Nu am renunţat la privatizarea Oltchim. Acei oameni puteau lua salariul direct de la mine. Am vrut să dau bani pentru repornirea combinatului”, a declarat Dan Diaconescu.
De asemenea, Diaconescu a spus la România TV că banii puşi la dispoziţie pentru privatizarea Oltchim vor fi folosiţi pentru privatizarea Tarom. „Banii i-am pus la dispoziţie, dar acum îmi rezerv dreptul de a-i folosi în privatizarea Tarom. La Tarom lucrurile sunt înfricoşătoare. Vor să vândă Taromul pe preţul unei roţi de avion”, a spus Diaconescu.
Avocatul Daniel Fenechiu a declarat, luni, la România TV, că Dan Diaconescu vrea să dea statul în judecată, după scandalul privatizării Oltchim. Diaconescu consideră că a fost nedreptăţit şi că anularea licitaţiei a fost ilegală.
„Dan Diaconescu a apreciat în mod constat că descalificarea sa este nelegală, în raport cu motivarea din decizia respectivă. Domnia sa nu a refuzat semnarea unui contract negociat, autoritatea contractantă a refuzat negocierea contractului. Nu şi-a modificat oferta, a propus nişte clauze contractuale pentru a proteja Oltchimul şi angajaţii de la Oltchim. El consideră că descalificarea sa a fost prematură pentru că nu s-a respectat nici măcar nici termenul de 10 zile”, a declarat Fenechiu.
Premierul Victor Ponta a reacţionat la ultimele declaraţii ale lui Dan Diaconescu, care a susţinut din nou că dispune de 45 milioane euro pentru preluarea Oltchim, şi a afirmat că acest „circ” a costat deja foarte mult România şi că speră ca procurorii să analizeze sesizarea penală depusă de OPSPI.
Dan Diaconescu a fost declarat câştigător, în urmă cu aproape două săptămâni, al licitaţiei pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat. Contractul de preluare a acţiunilor nu a fost semnat, întrucât Dan Diaconescu nu a prezentat OPSPI dovezi că deţine suma pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri. Astfel, privatizarea a eşuat.