Dan Diaconescu a fost eliberat condiţionat, potrivit unei decizii a magistraţilor Tribunalului Ilfov. Omul de afaceri Dan Diaconescu a executat efectiv la Penitenciarul Rahova aproape doi ani și opt luni din pedeapsa de cinci ani și șase luni închisoare primită pentru șantaj.
„Dacă vreţi să ştiţi cum e în puşcărie, faceţi-vă televiziuni de succes şi partid de succes şi imediat o să intraţi. Timp de 10 ani şi jumătate nu am voie să iau legătura cu cei un milion şi jumătate de prieteni ai mei, cei care ne-au votat la un moment dat. Este o interdicţie foarte mare”, a declarat Dan Diaconescu, miercuri seară, la ieşirea din penitenciar.
„Dacă aş fi acceptat propunerile lor din ultimii ani, mai mult ca sigur partidul meu la această oră exista şi era la guvernare, poate că eu eram prim-ministru, în orice caz, televiziunile mele nu s-ar fi închis. Neacceptând propunerile lor, dând, zic eu, dovadă de curaj au făcut tot ceea ce au ameninţat: mi-au închis televiziunile, partid, mi-au luat totul. Mi-au luat libertatea, mi-au luat tatăl, crezând că în felul acesta m-au învins. Eu am riscat şi am pierdut, dar voi continua să risc şi voi continua să pierd”, a continuat Dan Diaconescu.
Judecătoria Sectorului 4 a explicat motivele care i-au determinat pe magistraţi să admită cererea de eliberare a omului de afaceri Dan Diaconescu, susţinând că în perioada petrecută în închisoare acesta s-a reeducat, iar în viitor poate reveni la viaţa normală, „părăsind câmpul infracţional”.
„Există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, scopul preventiv şi educativ al pedepsei fiind atins, iar funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite, astfel încât în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional”, arată Judecătoria Sectorului 4 în decizia de eliberare a lui Dan Diaconescu.
Potrivit magistraţilor, din pedeapsa de 5 ani şi 6 luni de închisoare (2011 zile), Dan Diaconescu a executat 1500 zile, dintre care 186 pe baza recursului compensatoriu, iar 345 ca rezultat al muncii prestate. Din zilele considerate ca executate în urma muncii prestate, 150 zile se datorează celor cinci cărţi pe care le-a scris în detenţie.
Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL şi realizator de programe la postul de televiziune OTV la data faptelor, Dorel Petru Pârv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, „recidivist postexecutoriu”, şi Ghezea Mitruş, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicaţiei „Atac la persoană”, au fost trimişi în judecată în octombrie 2010.
Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât şi indirect, prin intermediul lui Dorel Pârv, pe primarul comunei arădene Zărand, Ion Moţ, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000.