„Acum noi vorbim la nivel de 170.000 de oameni înregistraţi oficial. Dar sunt evaluări care spun că de fapt e vorba de aproape 400.000. A fost şi o schimbare a fluxurilor de circulaţie a persoanelor, foarte mulţi români datorită crizei economice nu mai găseau de lucru în Spania sau în Italia sau chiar şi în România, s-au reorientat spre Marea Britanie şi pe fondul momentului în care s-a liberalizat circulaţia forţei de muncă şi efectiv numărul a crescut. Ceea ce aduce după sine şi probleme pentru ambasadă. Din păcate, a adus după sine, trebuie să o spunem foarte franc, şi chestiuni care ţin de o creştere a infracţionalităţii concetăţenilor noştri, ceea ce nu e neapărat foarte onorant”, a declarat Dan Mihalache pentru Agerpres.
Aţi primit telefoane la ambasadă, după Brexit, din partea românilor?
Dan Mihalache: Da, sigur există, au fost foarte multe telefoane. Mi-ar fi greu să vă spun un număr, dar sigur că lumea are un tip de nervozitate, de incertitudine, există şi multe informaţii care se vehiculează în spaţiul public. A existat şi o anumită tensiune la nivelul opiniei publice, post referendum în Marea Britanie. Au fost şi fenomene din astea, mai degenerative, cum ar fi ameninţări la adresa comunităţilor de străini.
Slavă Cerului, noi nu am avut sau cel puţin nu avem ştiinţă la Ambasadă, nu ni s-au semnalat agresiuni la adresa unor cetăţeni români, nici verbale, nici fizice, deci nu am fost neapărat ţintă, dar pe acest climat de incertitudine şi de tensiune post referendum sigur că cetăţenii noştri români care trăiesc şi muncesc aici sunt pe bună dreptate îngrijoraţi.
„Eu aş face totuşi apel şi către media din ţară, am văzut mai multe emisiuni în această perioadă, de a nu funcţiona aşa ca un element de autoaprindere a isteriei colective. Haideţi să tratăm lucrurile într-o cheie de raţionalitate, aşa cum sunt. După ce vom vedea care e traseul, vom extrage concluziile şi le vom explica.