Dan Negru şterge pe jos cu sistemul educațional, după dezastrul de la Evaluarea Națională. Notele de la Evaluărea Națională au adus în atenția publică nivelul de pregătire al elevilor de clasa a opta, care este una dezastruoasă. Doar 45% dintre cei care au susținut examenul au obținut note peste 5, adică nota de trecere, dintre care 26% dintre elevi au luat note sub 5 la limba română, iar la matematică ar fi picat 57% dintre copii, dacă simularea ar fi ținut locul examenului.
Această situație alarmantă a ajuns și în vizorul lui Dan Negru, care, ca de fiecare dată, a ales să-și spună opinia fără pic de transparență. Astfel, celebrul prezentator nu dă vina pe elevii care nu au știut să rezolve probele de pe hârtie. Problema este, de fapt, la profesori și la sistemul de învățământ în sine, consideră acesta.
„Nu-s copiii de vină pentru dezastrul de la evaluarea națională. Doar 42% dintre elevii din clasele VIll-a au luat note de peste 5. Treaba școlii e să clădească oameni buni, dar școala a pierdut menirea asta. Profesorii, sistemul și părinții-s vinovați. Presiunea pusă de părinți, de sistem, de profesori pe rezultate excepționale ale copiilor e adevăratul bullying. Trebuie înființat un Minister al Educației Adulților!”, și-a început Dan Negru postarea, pe rețelele de socializare.
Dan Negru dă vina pe sistemul de învățământ. Astfel, de vină pentru această situație alarmantă nu sunt nicidecum elevii, ci adulții, fie că ne referim la profesori, ori la părinții care încurajează anumite practici. Astfel, schimbarea trebuie să plece de la cei mari, este de părere Dan Negru, care spune că întregul sistem este unui „stricat” și că elevii sunt cei care trebuie să suporte consecințele.
Dan Negru și-a exprimat dezamăgirea în ziua în care e aniversat Mihai Eminescu. Ce s-a întâmplat cu unul dintre locurile cele mai frecventate de marele poet
„Școala de azi nu mai produce nici profesioniști și nici caractere, nu e nici cal, nici măgar. Beteșugurile societății vin de la educația copiilor. Loazele sunt protejate și ajung repere în societate și profesorii sunt timorați. Profesorii care iau șpăgi minore pentru note mai bune și părinții care dau șpăgile sunt și ei maturii stricați. Pentru ei, pentru cei mari aș înființa Ministerul Educației Adulților. Lor să li se reproșeze notele de la evaluare națională.Pentru că mai degrabă crești un copil bun decât să repari un matur stricat.”, a continuat acesta.
Mai puţin de jumătate dintre elevii care au susţinut simularea examenelor de Evaluare Naţională au obţinut note peste 5 la matematică
Datele furnizate de Ministerul Educaţiei vineri arată că, la disciplina Matematică 42,37% dintre elevii care s-au prezentat la simularea probelor de Evaluare naţională au note de cel puţin 5. Concret, numărul notelor mai mari sau egale cu 5 este de 69.347.
Din totalul de 163.683 de elevi care au susţinut proba, 94.336 au note între 1 şi 4,99, aceştia reprezentând 57,63%.
14,5% dintre elevi au note între 5 şi 5,99, în timp ce 10,54% au note între 6 şi 6,99 iar procentul celor cu note între 7 şi 7,99 este de 8,29.
Puţini dintre elevii care au susţinut proba la matematică au note foarte bune. Astfel, 6,33% au note între 8 şi 8,99, iar 2,65% au note între 9 şi 99,0, în timp ce 0,06%, respectiv 91 de elevi au nota 10 la matematică.
La Limba Română, procentul celor care au note peste 5 este semnificativ mai mare.
Rezultatele publicate de Ministerul Educaţiei arată că au primit note de cel puţin 5 73,98% dintre cei 164.593 elevi care au susţinut proba. Dintre aceştia, 14,08% au note între 5 şi 5,99, iar 16,99% au note între 6 şi 6,99.
Procentul elevilor care au obţinut la Limba Română note între 7 şi 7,99 este de 19,07, în timp ce 16,46% au note între 8 şi 8,99.
Doar 7,35% dintre elevi au note peste 9, dar mai mici de zece, în timp ce 44 de elevi reprezentând 0,03%, au obţinut nota maximă.
Toţi cei 9.841 de elevi care au susţinut proba la limba maternă au note de promovare, 22 dintre ei având nota 10.
Pentru prima dată simularea examenului de Evaluare Naţională s-a derulat în condiţii similare cu cele de examen, digitalizat, iar lucrările nu au mai fost corectate de către profesorii din unitatea de învăţământ, fiind distribuite aleatoriu evaluatorilor din toată ţara.
Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale, la o diferenţă mai mare de un punct între notele acordate de cei doi evaluatori, lucrările au fost recorectate de alţi doi evaluatori, nota finală fiind obţinută ca medie aritmetică a celor două note cu valori centrale, după eliminarea notelor extreme (cea mai mare şi cea mai mică).
Statisticile ministerului de resort arată că la Limba Română au fost recorectat 11,39% dintre lucrări (respectiv 18,744 de lucrări), în timp ce la matematică procentul lucrărilor recorectate a fost de doar 0,25 (respectiv 406 lucrări recorectate”. Dintre lucrările susţinute la limba maternă au avut nevoie de recorectare 8%, respectiv 789 de lucrări din totalul de 9.841. Simularea Evaluării Naţionale a avut loc, anul acesta, în 3.747 de centre de examen şi a implicat 11.593 de profesori evaluatori la toate cele trei probe şi peste 12.000 de profesori asistenţi.