Dan Negru face o radiografie a situaţiei din Educaţie după încetarea grevei de trei săptămâni. „A început școala
Banii câștigați de profesori sunt doar coaja. Miezul e altul…
„Moartea domnului Lăzărescu” și „Filantropica” sunt filmele cu care ne lăudăm cel mai mult după revoluție, filmele românești pe care le-am dus la festivalurile din străinătate si care ne reprezintă in lume.
Vouchere didactice 2023. Cum vor primi profesorii anual câte 1500 de lei în plus la salariu, pe lângă voucherele de vacanţă de 1450 de lei
În „Moartea Domnului Lăzărescu”, doctorii români sunt nemernicii care-l lasă pe pacientul Lăzărescu să moară-n spitale și-n „Filantropica”, eroul principal (n.r: sic! pleonasm) e un profesor de română care e umilit in școală și care se înhăitează cu mafia cerșetorilor ca să câștige niște bani. Asta credem noi despre educatori și medici.
Profesorii și doctorii trebuie sa-și recâștige respectul in societate, asta să fie prima lor luptă. Altfel, războiul umilinței va continua !
Banii sunt doar coaja. Miezul e altul…”, scrie Dan Negru pe Facebook.
Ligia Deca: Am lăsat la latitudinea unităţilor de învăţământ posibilitatea unor recuperări pe parcursul acestor zile de şcoală
Ministrul propus la Educaţie, Ligia Deca, a anunţat că a lăsat la latitudinea şcolilor posibilitatea unor recuperări materiei pierdute din cauza grevei din educaţie, pe parcursul ultimelor zile de şcoală. Ea a menţionat că 14 ore pe zi, cum s-ar întâmpla o unitate de învăţământ din Capitală, nu reprezintă o durată rezonabilă şi a a cerut celor care ştiu despre astfel de situaţii să le semnaleze la Ministerul Educaţiei.
Ligia Deca a fost întrebată miercuri, la finalul audierilor de la Parlament, cum se pot recupera trei săptămâni când nu s-a făcut şcoală din cauza grevei în două zile. “Recuperarea nu se face pentru zilele afectate de protest în luna mai. Pentru acele zile deja au fost plătite salariile. Ceea ce am lăsat la latitudinea unităţilor de învăţământ, în funcţie de infrastructură, situaţie, câţi profesori au fost în situaţie de protest, în funcţie de efectivul de elevi pe care îl au, este posibilitatea unor recuperări pe parcursul acestor zile de şcoală. Ele variază. Pentru unele şcoli, ultima zi de şcoală este 16 iunie, pentru alte şcoli, de exemplu, toate liceele tehnologice, vorbim despre 23 iunie. În acest interval, unităţile de învăţământ organizează un program de recuperare, cu aprobarea Consiliului de Administraţie. Am mare încredere că vom vedea responsabilitate din partea conducerii şcolilor, în aşa fel încât, pe de o parte, să se poată recupera, pe de altă parte să păstrăm un nivel decent al duratei procesului. Verificarea procesului de recuperare se face de către conducerile şcolilor şi de către inspectoratele şcolare”, a afirmat Deca.
Profesoară de la CN Gheorghe Lazăr din Sibiu, colegă cu Carmen Iohannis, vorbeşte despre grevă şi „România Educată”: „N-am simţit niciodată un interes major acordat profesorilor”
Ea a fost întrebată despre o situaţie de la o şcoală din Bucureşti, unde au loc 14 ore de cursuri pe zi, ora de curs fiind de 25 de minute, iar pauza de cinci minute. “Dacă există astfel de situaţii, ele ar fi trebuit să fie aprobate de către Consiliul de Administraţie, însă în mod sigur 14 ore pe zi, aşa cum povestiţi, pentru aceeaşi clasă sau pentru acelaşi elev, nu este o durată rezonabilă. Dacă există astfel de cazuri, aşteptăm semnalări din partea celor care le cunosc la Ministerul Educaţiei”, a transmis Ligia Deca.