Solicitarea a fost semnată de 13 reprezentanți ai cultelor religioase recunoscute de statul român. Reprezentanții bisericilor fac referire la faptul că Religia nu ar trebui discriminată ca disciplină școlară în raport cu celelalte discipline din trunchiul comun, care pot fi alese de elevi pentru a susține probe la Bac.
Propunerea controversată a fost comentată şi de Dan Negru, care este de părere că nu le strică elevilor să aibă nişte cunoştinţe în plus:
”Propunerea ca religia să fie materie opțională la Bacalaureat a stârnit iureș. Unii pro. Alții contra. Tuturor le-aș spune că orice spor de cunoaștere e un avantaj în viață! Santa Maria delle Grazie unde se află „Cina cea de taină” a lui DaVinci sau „Capela Sixtină” a lui Michelangelo sunt printre cele mai vizitate locuri din lume. Muzeele lumii sunt pline de religie. Nu le tăiați copiilor aripile cunoașterii.
Să trăiești într-o Europă creștină cu istorie și artă creștine și să nu știi nimic despre cultură religioasă e o formă de prostie fudulă. Nu fiți proști, nu vă condamnați copiii la neștiință. Patimile lui Iisus nu trebuie să-i sperie! Iisus nu ne cere să murim ca EL, ne cere să trăim că el. Celor din gașca „anti” le-aș aminti și vorba lui Einstein: „Ştiinţa fără religie este şchioapă, religia fără ştiinţă este oarbă„”, a scris realizatorul TV pe Facebook.
Cei 13 reprezentanți ai cultelor religioase recunoscute de statul român care au trimis o adresă comună ministrului Educației, Ligia Deca, spun că, în acest moment, disciplina Religie este discriminată în raport cu celelalte discipline din trunchiul comun care pot fi alese la Bac.
Citeste si BOR propune ca Religia să fie probă la Bacalaureat. „Aşa este în multe dintre ţările din UE”
„Nediscriminarea Religiei în raport cu alte discipline școlare din trunchiul comun, prin includerea acesteia în lista disciplinelor școlare, la alegere, în cadrul examenului național de Bacalaureat pentru ca elevii care frecventează orele de religie să aibă posibilitatea de a-și valorifica și verifica competențele dobândite la această disciplină, una dintre puținele care se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar și singura care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților”.
Astfel, clericii semnatari cer modificarea Articolului 99 din proiectul legii învățământului preuniversitar, alineatele 4), 5) și 6). În același document cultele au solicitat și ca diversitatea să nu mai fie definită în proiectul legii învățământului, iar profesorii să nu mai fie obligați să o promoveze, îi cer Ligiei Deca reprezentanții cultelor religioase, la inițiativa Patriarhiei ortodoxe. Acestea mai solicită ca sintagma „orientare sexuală” să fie ștearsă din document.